Připravovaná dokumentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Projektový management
Příprava výzkumného projektu I. Bakalářský seminář Jan Vávra Miloslav Lapka 12. října 2011.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
©AIT, Metoda logického rámce Jan Havlík, AIT Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Analýza a popis pracovního místa
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
jako nástroj projektového řízení
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Návrh postupu - výsledky jednání koordinační skupiny 1. Pracovní seminář – Financování internetizace knihoven Havlíčkův Brod.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni1 Metoda logického rámce Ludvík Eger Cheb, 2006.
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Techniky projektového řízení
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Členství ČR v EU II. Logický rámec Projekt a důležitost plánování projekt: „Časově a věcně vymezený sled činností spolu se stanoveným rozpočtem“
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
Návrh způsobu řešení projektu a přípravy projektové dokumentace 1. Pracovní seminář – Financování internetizace knihoven Havlíčkův Brod.
v rámci žádostí o dotace
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Strategie projektu Základní parametry: Záměr projektu Cíl projektu
Projektový cyklus, analýza SWOT
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
3. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Model struktury strategického managementu
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Podklady pro zpracování semestrální práce
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 02/2007 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc Zlín Uherské Hradiště 18.
Strategie regionu, obce
Česká rozvojová agentura (ČRA)
Michal Šperling - EUREDIS
Program rozvoje Ústeckého kraje
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Transkript prezentace:

Připravovaná dokumentace 1. Pracovní seminář – Financování internetizace knihoven Havlíčkův Brod

Cíl semináře z hlediska přípravy projektové dokumentace V praxi natrénovat přípravu logického rámce projektu Vytvořit dokumenty předcházející logickému rámci - Strom problémů - Analýza zájmových skupin Společnými silami vytvořit základ logického rámce projektu

Logický rámec projektu V rámci metody PCM slouží k přípravě a hodnocení projektů Obsahuje logické vazby jednotlivých součástí Vertikálně ověřuje logický rámec vztah mezi globálními cíli, účelem projektu, výsledky projektu a aktivitami Horizontálně přiřazuje cílům objektivně měřitelné ukazatele, zdroje ověření, předpoklady a rizika projektu

Logický rámec projektu Obsahové shrnutí – hierarchie cílů Objektivně měřitelné ukazatele Zdroje ověření Předpoklady a rizika Globální cíl Popis Ukazatel a množství Kde a jak bude ověřováno Účel projektu Předpoklady a rizika účelu projektu Výstupy Předpoklady a rizika výstupů Aktivity Vstupy potřebné pro uskutečnění aktivit (lidské, materiální, nehmotné) Náklady vzhledem ke vstupům Předpoklady a rizika aktivit Klíčové předpoklady

Postup přípravy logického rámce Analytická část SWOT analýza slabé stránky, silné stránky, příležitosti, hrozby Definice problémů – strom problémů Definice cíle projektu – SMART cíle Analýza zainteresovaných skupin – působí na ně dopady projektu, mohou ovlivnit realizované aktivity + posouzení vlivu zainteresovaných skupin Analýza rizik Plánovací část Plánovací část – tvorba logického rámce

Strom problémů

Strom problémů Změnou problému na pozitivní tvrzení vznikne účel projektu Rozbor důsledků pomáhá při tvorbě indikátorů (účelu, výsledků)

Analýza zainteresovaných skupin Uvědomění si zájmů a vlivu zaintresovaných skupin Skupiny, na které má projekt dopad Skupiny, které mohou projekt ovlivnit Obsahuje: - Přehled skupin - Zájmy skupin vzhledem k projektu - Zhodnocení dopadu zájmů na projekt a potřebných aktivit vůči těmto skupinám - Relativní prioritu příspěvku projektu k uspokojení zájmu z. s.

Analýza zainteresovaných skupin Zainteresovaný subjekt Zájmy vzhledem k projektu Dopad zájmů na projekt x Potřebné aktivity Relativní priorita příspěvku projektu k uspokojení zájmu Primární   Sekundární

Praktické vyplňování logického rámce Obsahové shrnutí – hierarchie cílů Objektivně měřitelné ukazatele Zdroje ověření Předpoklady a rizika Globální cíl 1. Popis 9. Ukazatel a množství 13. Kde a jak bude ověřováno Účel projektu 2. Popis 10. Ukazatel a množství 14. Kde a jak bude ověřováno 8. Předpoklady a rizika účelu projektu Výstupy 3. Popis 11. Ukazatel a množství 15. Kde a jak bude ověřováno 7. Předpoklady a rizika výstupů Aktivity 4. Popis 12. Vstupy potřebné pro uskutečnění aktivit (lidské, materiální, nehmotné) 16. Náklady vzhledem ke vstupům 6. Předpoklady a rizika aktivit 5. Klíčové předpoklady

Příprava na další den - 1 Podklady pro tvorbu stromu problémů Ústřední problém tohoto Projektu Připravte si seznam příčin tohoto ústředního problému. Připravte si seznam důsledků tohoto problému

Příprava na další den - 2 Podklady pro tvorbu analýzy zainteresovaných skupin Vytvořte seznam skupin, kterých se tento Projekt dotýká (např. mladí lidé v malých obcích, starostové, zástupci krajů, knihovníci…). Ke každé skupině přiřaďte: - zájmy jednotlivých skupin vzhledem k Projektu - dopady Projektu na tyto skupiny - vliv těchto skupin na Projekt.

Příprava na další den - 3 Definice cíle Projektu Definujte globální cíl Projektu ve Vašem regionu – například „Zvýšení zaměstnatelnosti občanů z malých obcí“. Definujte účel Projektu – čeho má být dosaženo – například „Zavedení přístupu k internetu v malých obcích“. Definujte výstupy Projektu – Jaké budou výsledky Projektu – například – V xxx obcích vzniknou veřejná informační centra obcí, xxx obyvatel získá přístup k veřejnému internetu

Ing. Michal Šperling michal.sperling@euredis.cz