Pár Pohledů z Prašivé … a trochu z minulosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Sama se sebou v Krušných horách aneb nejsilněji obsazená akce s Meluzínou.
Stanislav Sedláček.
Z železniční zastávky Dobratice p.Prašivou
Horské chaty a hospody 2014 (04)
BESKYDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským.
Třída 3.B ZŠ Mánesova Pavla Mitáčková V úterý 15.4 jsme se neučili. Jeli jsme na výukový program do Koryčan. Ráno jsme se sešli u školy. Jeli s námi.
METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za.
SPOLEČENSKÁ KRONIKA narozeninstarosty Ondřeje Na návsi Ondřejovy Lhoty se konala velkolepá oslava 27. narozenin místního starosty.
Výletek kolový 17. června LP Tak jsem se odpoledne rozhodl, že se projedu na kole, v terénu, o kterém jsem již delší dobu uvažoval. Auto jsem nechal.
Pekelný advent autor: Jan Sviták.
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
Sv.Václav.
Jarní prázdniny ve školní družině
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Francova Lhota Obec Francova Lhota leží v jižní části vsetínského okresu, v údolí říčky Senice.
Karlova Studánka – 1.7. Sbíráme se, snad někam pojedeme.
VII.A Lipník nad Bečvou Asi po hodině cesty ne moc rychlým vlakem jsme se dostali do městečka Lipník nad Bečvou, odkud jsme šli dále na hrad Helfštýn.
Vodopády Iguazú. Duha je snad i když je zataženo….
Pohádka o vodníčkovi Vodníčkova rodina
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
DRAK autor: Kateřina Marková. Trápil obyvatele široko daleko. Když měl hlad, požíral v okolí vše, co mu přišlo pod tlamu. Lidé se ho báli, ale nevěděli,
Motto víkendu - Recyklace Cesta na chatu Jelikož chata byla vysoko v horách a museli jsme sebou vzít i popelnice, byla to vyčerpávající cesta Na horskou.
Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství.
Starý Jičín 8.června Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
Smutný příběh alias Bad dreams. Bylo to takhle S Sheila byla jenom obyčejná holka do té doby než se jí zdál jeden sen…
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Doprovod: Mgr. Martina Dvořáčková Mgr. Radka Dolíhalová
Zřícenina hradu Helfštýn. Poloha leží asi 3 km jihovýchodně od Lipníka nad Bečvou nad obcí Týn nad Bečvou. Cca 56,7 Km od Senice na Hané.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí,
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
Den 1. Náš dobrodružný výlet jsme započali 8.září odjezdem od našeho gymnázia, kde na nás čekaly první potíže, a to sklerotičtí spolužáci, kteří zapomněli.
Hvězdný pozdrav sněžných vloček , mnoho dárků pod stromeček, hodně štěstí, kupu lásky   a příští rok žádné vrásky.
PAMÁTKY PRAHA.
Ohlédnutí za třetí třídou. Kdopak to ťuká na dveře? No jo, měsíc září je tady. Máme novou třídu, v prvním patře. Tady půjde učení samo.
Stavební pozemek v Dobraticích pod Prašivou v části Šprochovice o výměře 1276 m2. Velmi hezké, klidné a slunečné prostředí v závětří vzdálené od Frýdku-Místku.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Život.
Pohled na Prahu očima J.Hausera  Kromě památek skrývá Praha mnoho dalších věcí, jednou z nich jsou krásné ženy!!
Štěňátko puntík, co mělo puntík Autor:Katka Lacinová.
Doprovod: Mgr. Dvořáčková, Mgr. Dolíhalová –
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
Mírov Mírov.
Karolinka-město ve kterém žiji
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byl Elíša stejného ducha jako Eliáš? ANO 2. Kdo přišel za Elíšou? VDOVA 3. Oč byl požádám Elíša? ABY POMOHL VDOVĚ.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
Moje prázdniny Nikola Dudíková.
Příběh Bylo jedno krásné místo na Zemi a jmenovalo se Šumava. A bylo tam ještě jedno krásné místo Lesní království. Rostlo tam hodně.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
Rozvoj slovní zásoby Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: : VY_32_INOVACE_05_CJ1_rozvoj_slovni_zasoby.
Dobrý den, děti, jsem skřítek Lesánek. Zde bydlím. Starám se o lesní zvířata a mám velkou radost, když se jim dobře daří. Ale často jsem smutný. To když.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
PřIjímací řízení na GJŠ
Kostel sv. Prokopa Pověst III. Jak se stavěl kostel v Pochvalově.
Spartakus a jeho povstání z hlediska vojenské taktiky
Naučil jsem se....
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tak jsem se zase včera šel podívat do lesíku
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Srdečně Vás zveme na 11. ročník pochodu Okolo Bohdanče, který tentokrát bude na sv. Václava září.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
Šípková Růženka Trochu jinak.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Pár Pohledů z Prašivé … a trochu z minulosti

Dobratice

Hranice

Vrchol Prašivé leží v severovýchodní části Moravskoslezských Beskyd. Je křižovatkou několika turistických tras. Oblíbeným výletním cílem je Prašivá především pro svou snadnou dostupnost, nádherné výhledy směrem do ostravské pánve a v neposlední řadě pro architektonicky i historicky zajímavé stavby, které se zde nacházejí. Maličký dřevěný kostelík byl údajně postaven již v roce Váže se k němu legenda: Majitel frýdeckého panství Jiří hrabě z Oppersdorfu byl se svým doprovodem na lovu jelenů. V loveckém zápalu se vydal po stopě postřeleného jelena a sám se ocitl na vrcholu Prašivé. Byl pěšky a opřen o mohutný dub se postavil proti zraněnému jelenovi, vystřelil po něm, ale jelen se proti němu rozběhl a uvěznil jej mezi parožím. Až později někdo z doprovodu hraběte mu přišel na pomoc a osvobodil jej. Velice nábožný hrabě považoval své osvobození za zázrak a proto zde nechal postavit dřevěný kostelík zasvěcený Ignáci z Loyoly. Od roku 1673 byl kostelík zasvěcen sv.Antonínu Paduáskému. Kostel sv.Antonína Paduánského skutečně založil Jiří z Oppersdorfu, ale až v roce 1640.

Každým rokem se o prvním víkendu po 13.červnu koná na Prašivé pouť. K tomuto datu se pojí i jedna z pověstí. Pokud v tento den vyjde z Dobré, Dobratic nebo Vyšních Lhot ke kostelu dívka pěšky a bosá, příštího roku se vdá. Podle poněkud divočejší pověsti se provdá dívka, která po antonínské pouti sjede z Prašivé z kopce po holém zadku. Některé svobodné a vdavek chtivé dívky prý musely sjet i vícekrát za sebou, jedna už měla hodně na čase, sjížděla dokonce sedmkrát. (Pověsti a legendy z M a S) Už od roku 1921 vítá kilometr pod vrcholem znavené příchozí turistická chata postavená frýdeckou Podbeskydskou jednotou slezskou. Provoz chaty je celoroční, s dobrou kuchyní, ale je nutné počítat s ubytováním jednoduchého turistického stylu.

O prašivských pokladech. Okopalíkův synek zpod Prašivky byl mladík urostlý, ale do roboty se mu valně nechtělo. Nejraději se smykal za houbami a jenom si pořad bručel: na co by sem na tym kameňcu dřil. Pujdě bezteho pryč do verku, bo mu to nařondil Janek od sunšeda. Tatínek a mamulka se smutně divali a marně synka honili do práce, mladík utekl na Prašivu. Jenom se tak krutil od jedné květiny k druhé, poslouchal zpěv ptáků a uvažoval, jaké by to bylo, kdyby už vůbec nemusel dělat. Došel až k uhnitému stromu a tu před nim stanul, jako by ze země vyrostl, trpaslík s haluzku v ruce. Trpaslík hocha pobízel do vrcholu hory, tam švihl proutkem a otevřela se před nimi cesta do hlubokého podzemí. Ve skalní sluji ukazoval na hromadu zlata a stříbra jenom ho varoval, že až hrábne do hromady, může jen do jedné a vrátí se domů a nikdy už nepomyslí na Prašivu a zapomene i na rodný domov.

Tu hoch odmítl vyměnit vše mu blízké za pomíjivé bohatství. Vše se s ním zatočilo a už sestupoval z hory dolů. Tam mu na palouku trpaslík nabízel krásného koně, ale hoch opět nechtěl zaprodat rodnou hroudu. Trpaslík ho pochválil a naporučil, aby si nabral plno koňských koblížků. Hoch šel domů s divným nákladem. Koblížky byly stále těžší a těžší, a tak co chvíli trochu usypal. S podivným těnžorem došel až k jejich louce. Tam otec sekl trávu. Hoch jako vyměněný se chopil práce, až se všichni divili. Po práci chtěl vysypat hnůj z pytle a užasle hleděl, jak na zem padají samé zlaťáky.