Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Jazyk a jazyková komunikace Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_368 Ročník: 1. ročník Sada: Česká jazyk a literatura Druh: Prezentace Autor: Mgr. Šárka Prokšová Název: Hádanky - věci Anotace: Procvičení čtení hádanek na téma věci kolem nás Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Visí to, neví kde, bije, to, neví koho,
ukazuje, neví kam, počítá a neví kolik. Lidé si nás stále přejí, ale když nás dostanou, zřídka si nás ponechají. Stojí domek malovaný, uvnitř zlatem vykládaný. Přilož ucho ze strany, budeš slyšet varhany. Aby vlezl, do hlavy ho bili, aby vylez, za hlavu ho táhli. Obchází se srpem celou zem nesekne do země tam ani sem. Maličký sklípek, v něm dvě řady slípek a červený kohoutek.

3 Jedna hlavička, jedna nožička,
hlavička když zčervená, konec nožičky znamená. Běží posel beznohý, nikomu nic nepoví, přece všechno vypoví. Od vsi ke vsi běží nitka, lidi k sobě váže, smotat nitku do klubíčka nikdo nedokáže. Po nebi maluje a roztírá saze, darmo se raduje, když vítr zaduje, je po obraze. Běžím, běžím, nemám dech, přitom ležím na zádech. Jen jedna řada zubů a přece tuze kouše.

4 Celá chalupa vyhoří, a přece se nezboří.
Čtyři nožky, dvě trnožky, v zimě běží, v létě leží. Který lékař nikdy neslyší, když mu umře pacient, výčitky od jeho pozůstalých? Nejsem o mnoho větší než myš, a přece mě čtyři koně nevytáhnou do kopce. Čím se myje, tím je černější. Znám jeden domeček bez okéneček, když chce hospodář z něho ven, musí stěnu prolomit. Listy mám a strom nejsem.

5 Je to plné děr, a přesto to udrží vodu.
Čím víc dostane, tím je hladovější. Když vše sní – umírá. Samo to do jámy vleze, a kdyby přišlo tisíc koní nevytáhnou to, až to samo vyleze. Když mi přidávají, menší jsem, když mně ubírají, větší jsem. Shrbený mužíček běhá po poli, nepřijde dřív domů, až ho oholí. Jede kočí, má sto očí, do každého něco strčí.

6 Nikde konce ani začátku, běhá dopředu a pozpátku.
Ouško mám a neslyším, nožku mám a neběhám. Třpytíme se v noci, třpytíme se ve dne, v noci nás obdivuješ, ve dne neuvidíš žádné. Copak klepe na okno, ale dovnitř nejde? Jsem před ním, jsem i v něm, Jsem-li v něm, jsem i před ním. Čím je jich více, tím méně váží. Sedmery má schody, vejde se do kapky vody.

7 Použity obrázky klipart


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google