Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Jazyk a jazyková komunikace Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_367 Ročník: ročník Sada: Česká jazyk a literatura Druh: Prezentace Autor: Mgr. Šárka Prokšová Název: Hádanky - rostliny Anotace: Procvičení čtení hádanek na téma rostlin Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Má hnědou hlavičku, jen jednu nožičku.
Pěkně si sedí v mechu v lesíčku. Přišel k nám panáček, červený měl fráček. Když jsme ho svlékali, všichni jsme plakali. Stojí sloupeček, na sloupku hrneček a v tom hrnečku na sto kroupeček. Zjara občerstvuji, v létě dávám chládek, na podzim potravu a v zimě teplo. Na poli rostu, šatím každého. Bohatého i chudého. Komu srubnou hlavu a krev neteče? NEL

3 Češe se, nemá vlasy, třese se, zimnici nemá.
Před chalupou babička, medová má srdíčka. A že s nimi jen tak stojí včely kolem ní se rojí. Utíká syneček, cestou si zpívá, kolem houf děveček modře se dívá. Sedí na hůlce v červené košilce, bříško má světlé, kamínky nacpané. Sedí víla zelená a koupá si kolena, má tisíce jazýčků, ale šeptá jen jednu písničku. Housátka se hádala, chmýří v trávě nechala.

4 Nejprve bílá jako sníh, pak zase zelená jako tráva,
nakonec červená jako krev, každý si na nich rád pochutnává. Sluní se v trůnu, nešetří vůní, královskou korunu hlídá jí trní. Parádnice na tisíce kávových má očí, žluté řasy načesá si, za sluncem se točí. Za kadeřavou hlavičku vytáhne z nory lištičku. Sáhni si, je hladká, ukousni si, je sladká. Stojí, stojí, kmotr zlatý, vousatý a kolenatý.

5 Květy má andělské, ale drápy ďábelské.
Pán v červeném klobouce rozhlíží se po louce, Slunci nikdy nesmeká, ale větru smekne zdaleka. Na hladině bíle plane, manžety má umáchané. Malé žluté sluníčko mhouří bílé řasy. Namáhej se maličko, co to bude asi? Na sta zvonků potichounku cililinká. Natrhám je v háji pro tatínka. Bez nohou a bez rukou, přece na tyč vyleze.

6 jazýček poštípu, jsem tvoje milá
Celá jsem červená, uvnitř jsem bílá, jazýček poštípu, jsem tvoje milá Rostu ráda na pasece, sluníčko tam svítí sladce, mám červenou hlavičku, odnes si mě v hrníčku. Stojí v lese krasavice v puntíčkovaném kloboučku, má jen jednu nožičku. Je vyšňořená jako víla, nerozeznáš ji od motýla. Někdy však tropí neplechu, chce dělat kytkám macechu. Je celá fialová, v trávě se lehko schová, včelkám ale nevadí, vůně ji prozradí. Po lese se potulují, temná očka vykulují.

7 Použity obrázky klipart


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google