Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sv.Václav.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sv.Václav."— Transkript prezentace:

1 Sv.Václav

2 Kdy má svátek sv.Václav Sv.Václav má svátek 28. září.Je to jeden z naších patronů.

3 Kde se narodil sv.Václav
Ve středočeském městečku Stochov stojí starý pokroucený dub. Podle pověsti u něj původně stálo stavení, v němž se roku 903 narodil svatý Václav. V den jeho narození tady svatá Ludmila, Václavova babička, vysadila dubovou ratolest, z níž vyrostl mohutný strom. Oblast okolo Nového Strašecí, rozprostírající se jen pár kilometrů na západ od Kladna, jako by odjakživa lákala významné osobnosti

4 Kdy se narodil sv.Václav
Sv.Václav se narodil jako nejstarší syn vévody Vratislava.Narodil se kolem roku Prameny jeho rodu se rozcházejí ve Stochově u Kladna.

5 Jak byl zabit sv.Václav Nad smrtí sv.Václava se vznáší řada otázek.Nejsme si jisti datem Václavovy smrti,neznáme také přesné místo a ani okolnosti jeho skonu.Nikdo vlastně neví,zda byl sv.Václav skutečně zavražděn.Jsou i tací,kteří zpochybňují samu existenci nejvýznamnějšího českého světce.

6 Zázraky sv.Václava Jedním z připisovaných zázraků je vidění odbojného kouřimského knížete Radislava, který údajně uviděl na Václavově čele zářící znamení kříže, a proto se mu v bitvě vzdal. Také východofranský král Jindřich I. Ptáčník měl na svém dvoře vidět sv. Václava, jak vstupuje do síně v doprovodu andělů a s zářícím křížem na čele.


Stáhnout ppt "Sv.Václav."

Podobné prezentace


Reklamy Google