Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Horské chaty a hospody 2014 (04)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Horské chaty a hospody 2014 (04)"— Transkript prezentace:

1 Horské chaty a hospody 2014 (04)
Chata na Prašivé (706) Těšínské Beskydy Horské chaty a hospody 2014 (04)

2 Hnojník, vlakové nádraží

3 Hnojník, empírový zámek z 1. pol. 18. stol
Hnojník, empírový zámek z 1.pol.18.stol., vzniklý na místě původního sídla z 15.stol., v roce v zámku1930 přenocoval T.G.Masaryk

4 Hnojník, stromořadí v zámeckém parku

5 Hnojník, kostel Nanebevzetí P.Marie z roku 1808-12

6 Komorní Lhotka, evangelický luteránský toleranční kostel z roku 1782-3 (věž z roku 1852)

7 Komorní Lhotka, lidová architektura

8 Komorní Lhotka, centrum obce

9 Komorní Lhotka, katolický kostel Božského srdce Páně z roku 1829

10 Komorní Lhotka, řeka Stonávka

11 Cesta na Kotař, detail vrstev pískovců

12 Cesta na Kotař, pohled do údolí Ráztoky

13 Rozcestí Kotař (800)

14 Na Kotaři (795), rozcestník u chaty

15 Na Kotaři (795), turistická chata

16 Pohled z úbočí Prašivé na Žermanickou přehradu

17 Malá Prašivá (706), turistická chata Na Prašivé

18 Horská chata na Prašivé leží v CHKO Beskydy v nadmořské výšce 706 m
Horská chata na Prašivé leží v CHKO Beskydy v nadmořské výšce 706 m. Jedná se o architektonicky jedinečnou dřevěnou chatu z roku Poblíž chaty se nachází dřevěný kostel sv. Antonína. Hora Prašivá byla po staletí významným poutním místem, za což vděčí dřevěnému kostelíku z r Od té doby se na Prašivé konaly mše a poutě.Od roku 1891 se k nim přidala shromáždění - tzv."Tábory lidu". Na tato shromáždění přicházeli řečnit i takové osobnosti jako např. poslanci zemského sněmu slezského. Poutě a tábory lidu přitahovaly obyvatelstvo z dalekého okolí a těšily se mimořádné návštěvnosti. Historické prameny zmiňují až 8000 poutníků na jedné pouti. Skutečnost, že na Prašivé stojí od r turistická chata, je výsledkem snahy českých vlastenců a mísních patriotů, kteří tím čelili expandujícímu německému spolku "Beskidenvereinu". V prvopočátcích organizované beskydské turistiky na sklonku 19. století započali Němci s budováním turistických útulen. Zatímco provozovali horské chaty na Lysé hoře, Bílém Kříži, Javorovém, Čantorii a jinde, Češi se museli scházet v podhůří. V průběhu roku 1895 se v Těšíně utvořila "Turistická jednota" a záhy poté na Morávce byl založen "Beskydský spolek". Oba spolky začaly s vyznačováním prvních cest, zajišťováním noclehů a zpracovaly pokyny pro horskou turistiku. O založení českého turistického spolku bylo rozhodnuto při příležitosti pořádání hospodářské a průmyslové výstavy v Dobré v roce září 1910 se konala první schůzka "Beskydské jednoty slezské" se sídlem v Raškovicích. Jednota si mimo jiné stanovila, že na Prašivé vybuduje turistickou chatu. Prosadila zakoupení pozemku na Prašivé v blízkosti kostelíka. Potřebnou parcelu se ovšem podařilo odkoupit až v roce 1912.

19

20 Výstavba však nebyla realizována, poněvadž vypukla válka
Výstavba však nebyla realizována, poněvadž vypukla válka. Krátce po válce, po vzniku ČSR jednota přesídlila z Raškovic do Frýdku. Dne 17. prosince 1919 vznikla "Pobeskydská jednota slezská". Předsedou se stal Jan Valeček (jeho portrét visí v jídelně chaty. Valeček byl nadšeným lyžařem a turistou. Právě on znovu inicioval výstavbu první české turistické chaty na slezské straně Beskyd, a to na Prašivé, neboť tam byl k dispozici pozemek. Známý místecký stavitel Jaro Čermák vyhotovil nový projekt chaty. Stavba byla zahájena 11.dubna 1921 a již na podzim 2.října téhož roku předali chatu k užívání. Je neuvěřitelné, že chata v hodnotě Kčs byla postavena za půl roku. O její výstavbu se zasloužili kromě okolních obcí, peněžních ústavů a státních lesů také soukromé osoby a stovky drobných dárců. Sám prezident Masaryk, jako člen Pohorské jednoty Radhošť, přispěl korunami. První nájemce chaty na Prašivé se stal známý hostinský pan Tesárek. Pobeskydská jednota slezská byla v roce 1923 začleněna do KČST a chata se tak stala jeho majetkem. Od září 1939 do konce války patřila chata Němcům a přístup na ni nebyl povolen. V poválečném období byl KČST zrušen a objekt si přivlastnil stát. Teprve roku 1992, když došlo k obnovení činnosti KČT-odboru Frýdek-Místek, chata po vleklém soudním sporu připadla opět původnímu majiteli KČT.

21 Malá Prašivá (706), dřevěný kostel sv.Antonína Paduánského z roku 1640

22 Malá Prašivá (706), dřevěný kostel sv.Antonína Paduánského

23 Malá Prašivá (706),turistická chata Na Prašivé

24 Pod Prašivou, pohled na Ondřejník

25 Cesta z Prašívé do Vyšních Lhot

26 Chalupy na cestě z Prašívé do Vyšních Lhot

27 K O N E C


Stáhnout ppt "Horské chaty a hospody 2014 (04)"

Podobné prezentace


Reklamy Google