Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou VYCHÁZKA NA RALSKO 3. ročník

2 VYCHÁZKA NA RALSKO

3 Vranovská alej: Vranovskou alejí dojdete z Mimoně do malé vesničky Vranov, kde se nachází přírodní památka Vranovské skály. Jedná se o unikátní pískovcové útvary s borovým porostem, které se jmenují: Trpaslík, Mléčný džbán, Juliina vyhlídka, Luční věž a Liščí kámen.

4 Juliina vyhlídka:

5 Je často navštěvována. Byla opatřena zábradlím a je odtud hezký výhled na Mimoň a okolí. Tuto pískovcovou skálu si kdysi oblíbila hraběnka Juliana, manželka hraběte Františka z Hartigů, majitele panství Mimoň. Ten dal skálu upravit, opatřit zábradlím a nazval ji jménem své manželky. Mezi lidmi se vypráví dvě pověsti o vyhlídce: 1)Dívka jménem Julinka spadla ze skály nešťastnou náhodou. 2) Z nešťastné lásky skočila dívka Julinka ze skály, skok byl tragický, dívka zemřela. Na její památku byla skála pojmenována Juliina vyhlídka.

6 Krásný výhled máme z Juliiny vyhlídky na Vranov a Mimoň, lesy, louky, pole i okolní krajinu.

7 Zřícenina hradu Ralsko se nachází na výrazném vrcholu sopečného původu( 696 m. n. m.).

8 Hrad Ralsko: Doba vzniku není dodnes přesně známa, nejčastěji se uvádí 14. století. Patříval k předním oporám Vartenberků, ovládají- cí až do 16. století celou oblast. Na místě tehdejšího dřevěné- ho hradu zde vystavěli hrad kamenný. Čas a nepříznivé vlivy proměnily těžko dobytnou pevnost ve zříceninu a lidé, kteří se do rozvalin vydávali hledat bájné poklady, zkáze hradu ještě napomáhali. Zbytky mohutných věží, které se základy zdiva odolaly a přečkaly staletí, jsou z dálky viditelným svěd- kem slavné minulosti hradu Ralsko.

9 Ralsko byl strážným hradem a celnicí na kupecké stezce do Lužice. Po je- ho opuštění byl využíván loupeživý- mi rytíři. Tento tajemný hrad je také opředen různými pověstmi: Říká se, že je tu v nitru kopce ukrytý poklad, který hlídá obrovský černý pes a i zde prý čeká dřímající vojsko, které nám přispěchá na pomoc, až nám bude nejhůře. Zrovna jako blaničtí rytíři. Jeho zkázu dovršili hledači pokladů.

10 Z vycházky na Ralsko se můžeme vrátit přes osadu Srní potok cestou po březích krásné řeky Ploučnice.

11 Turistické známky z okolí Mimoně

12 ÚKOLY: Vyhledejte na mapě: 1)Ralsko 2)Vranov pod Ralskem 3)Řeku Ploučnici a její meandry 4)Hradčanské rybníky 5)Průrvu řeky Ploučnice

13 Použitá literatura: Brožury, informační letáky: - Českolipsko a okolí – vydal Klub českých turistů Česká Lípa s grantovou podporou města České Lípy - Turistické trasy – Mimoň -vydalo Kulturní a informační středisko - Městská knihovna v Mimoni - Mimoň - cyklotrasy - Regionální operační - Mimoň – turistické trasy - program NUTS II - Ralsko – vydala Nadace Ralsko - Učitelské noviny – ročník 115 - číslo 34


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google