Nemedikamentózní léčba závratí, habituace závrativých stavů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích pohybového a nervového systému ve FN Brno Projekt „Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích.
Advertisements

FÁZE OBLOUKU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Rehabilitační postupy u CMT
REHABILITACE V DENNÍ PRAXI – INDIKACE, JAKÝ EFEKT LZE OČEKÁVAT
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Diabetologické centrum - podiatrická ambulance
Závratě v ORL ambulanci
Diferenciální diagnostika závratí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
Klinické neurologické vyšetření závrativých stavů
Zdeněk Ambler Neurologická klinika LF UK a FN v Plzni
Krční páteř Degenerativní změny
A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Kostra.
BOLESTIVÉ RAMENO Jana PASECKÁ - RRA KRAJSKÁ NEMOCNICE
Nemoc Důležitá slova, fráze.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Historie překážkového běhu
Centrální nervový systém
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Vyšetření GRBAS MUDr. Martin Kučera (1) RNDr. Marek Frič (2)
Tetanus a Trachom.
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
Úrazy hlavy, krku, páteře a pánve
Alzheimerova nemoc.
Poruchy rezonance hlasu a řeči
Péče o nemocného s appendicitis
Překlad: PhDr. Jan Kuneš
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miroslava Kubicová Název materiálu: Velké míče 2. část Označení materiálu:
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Revmatologie.
ORL ambul. – centrum léčby hlasových poruch
Metody zpracování očních pohybů
BOZP – Práce s počítačem
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
Tradované mýty v problematice závratí Doc MUDr M. Lejska,CSc Humpolec
BPPV - rozšíření Všude na světě
Která čísla označují správné držení těla?
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Doporu č ení Ministerstva zdravotnictví Č R Z důvodu umožnění studia jednotlivých rad je „listování“ manuální.
Zdravotní rizika při práci na počítači Aneta Fenclová Valentýna Barabášová.
Konzervativní léčba hlasových poruch 69. kongres ORL Plzeň Radan Havlík AUDIO-Fon centr Brno.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Péče o pacienta s imobilizačním obvazem
LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí
DMO dětská mozková obrna
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Didaktika tělesné výchovy
Zvládnutí jednoduchých cviků s krátkou tyčí pro správné držení těla.
Zvládnutí jednoduchých cviků s krátkou tyčí pro správné držení těla.
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
DM - komplikace.
Historie překážkového běhu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Cévní mozkové příhody Z. Rozkydal.
DMO (dětská mozková obrna)
Bolestivé stavy pohybového aparátu
OVLIVŇUJE SPORTOVNÍ AKTIVITA MIGRÉNU?
Poranění páteře a míchy
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Kvalifikační závod na MS, Třída OB 3
Transkript prezentace:

Nemedikamentózní léčba závratí, habituace závrativých stavů MUDr. Martin Kučera ORL ambulance – centrum léčby hlasových poruch Rychnov nad Kněžnou www.hlascentrum.cz

Jaké jsou možnosti? Pro vybrané diagnózy jasně dané postupy 1. Polohovací manévry u BPPV - Apley/Semontův manévr(zadní k.) - grilovací manévr (later.k.) - Vannucchi-Asprellúv manévr (přední) 2. Vertebrpg. etiol - rhb …..??? Chronické závratě různé, nejisté nebo smíšené etiologie 1. Habituace 2. Psychoterapie

Habituace závratí Habituace - adaptace na zvýšenou zátěž bez ohledu na přítomnost nebo nepřítomnost patologie Složky habituace vertiga - adaptace rovnovážného aparátu - zmírnění strachu z pádu

Habituační cviky Podstata - postupná zátěž, vždy do začátku pocitu závratě - sledování pohybu, pohyb hlavy, pohyb těla, stoj, chůze Úrovně zátěže: postura/poloha - leh, sed, stoj - široká baze - úzká baze tempo - od pomalého k rychlému kontrola zraku - otevřené oči - zavřené oči podložka - tvrdá - měkká Pády Zátěž: vzdálenost od zdi šíře stoje kontrola zraku měkkost podložky Pozor: necvičit s pohybem hlavy při závrati z postižení krční páteře

Kasuistika: muž 46 let Od IX-X/ 2010 recid. cca desítky min. trvající závratě, odeznění po ulehnutí. Od poslední silné ataky trvale pocit jako "na vodě". Stav se horší ve velkém prostoru a při zavřených očích, zrychlením chůze. Hospit. Na neurol. klin. – nález včetně CT v mnormě. ORL konzil. závěr susp. neurinitis vestib. V minulosti potíže s bolestí hlavy ve spáncích.   XI/10 Perif. vestib. sy - možný stav po proběhlé vestib. neurinitidě, jen nesedí do dg. prodromy krátkých závratí. Vestib. vyš.- L labyrint s areflexií Th.: Nácvik habituačních cviků na závrať + nácvik pádů (Cviky s pohybem hlavy nelze – bolesti hlavy při pohybu hlavou....cvičeny jen pády o široké bazi...postupně zúžení a zvětšování odstupu. ) Doporučena RHB. XII/10 Odezněly bolesti hlavy při pohybu po RHB Th.: 1. Ve stoji, otevřené oči sledují pohyb - široká následně úzká baze + měkká podložka. 2. Zavřené oči-tvrdá podložka a široká baze - pomalé změny pohybu hlavou, postupně přidávat tempo, po zvládnutí tempa zužovat bazi a následně měkká podložka. 3. Pády jen při zavřených očích I/11 Výrazný pokrok, zvládá běžnou chůzi, změny směru pohledu na tvrdé i měkké podložce, pády v prostoru. Problém dělá větší prostor nutná fixace zraku na něco. Th: 1. Pády vynechány 2. Stoj na jedné noze + pomalého natáčení trupu do stran (opřít o sebe nohy) 3. Chůze podél zdi - A/ s fixováním pohledu na zeď, B/ jen s periferním pohledem na zeď C/ zvětšovat odstup od zdi a to samé., II/11 Chůze při zavřených očích pomalá, nejistá, výkyvy do stran. Chůze při otevřených očích jistá v místnosti. Pohyb ve velkém prostoru - bez potíží. Pobyt na balkónu nedělá problém. Th.: 1. Nácvik chůze - zavřené oči ve známem prostoru - opakovaně přejít pomalu s krátkou zrakovou kontrolou a postupně zrychlovat chůzi a zkracovat dobu a četnost zrakové kontroly 2. Nácvik přechodu známého prostoru se zavřením očí (jen představa daného prostoru) - zrychlovat 3. Nácvik přechodu známého prostoru s přesně danou a orientovanou překážkou - nejprve použít krátké zrakové kontroly , následně bez ní. 4/11 V současné době bez potíží. Zvládá i jízdní kolo. Vyšetření v nemocnici Na Homolce, kde MR s angiograf. a nález cévní kolize v oblasti n. VII a VIII vlevo. Je zde úvaha o souv. s daným, postižení, zvažován gamanůž. V současné době je ale bez potíží, sluch se nehorší, ušní šelest nemá, postižení n. faciál. nemá.