Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí"— Transkript prezentace:

1 LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí
Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika

2 Obsah: 1. Mluvený projev a přednes - význam předmětu pro studenty oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika 2. Mluvidla 3. Ústrojí dechové 4. Typy dýchání 5. Dechová cvičení 6. Opakování

3 1. Mluvený projev učitele
Jednou z mnoha důležitých dovedností učitele je správná mluva. Mluveným projevem působí na své žáky i rodičovskou veřejnost. Učitel musí umět se svým hlasem kvalitně pracovat, tj. : správně dýchat artikulovat frázovat mluvit přiměřeně nahlas mluvit ve správné hlasové poloze v přijatelném tempu.

4 2. Mluvidla Mluvní orgány : Dechové ústrojí – respirační
( plíce, bránice) Hlasové ústrojí – fonační (hlasivky v hrtanu) Artikulační ústrojí (nadhrtanové dutiny, rty, zuby, dásně, přední a zadní patro, jazyk, čelisti)

5 3. Dechové ústrojí Dechové ústrojí slouží v vytváření výdechového proudu, který je nezbytný pro vznik hlasu. Hlavním orgánem jsou plíce v hrudním koši. Pro kvalitní dýchání je velmi důležitá bránice. Bránice při nádechu rozšiřuje prostor hrudníku, tím nádech zkvalitňuje.

6 Bránice a plíce při výdechu a nádechu:

7 4. Typy dýchání Podklíčkové (hrudní) dýchání je povrchní, mělké, nedostatečné. Projevuje se zvednutím ramen při nádechu. Zaplněna je jen vrchní část plic (v oblasti klíčních kostí). Brániční dýchání je nejvydatnější. Při nádechu i výdechu je zapojena bránice . Navenek se projeví mírným vyšpulením bříška. Bránice totiž směřuje k žaludku a plíce se „otvírají“ k nádechu. Můžeme mít pocit, že se v oblasti prsou rozšiřujeme, rozpínáme. Smíšené dýchání je kombinací předchozích. Ideální pro běžnou mluvu.

8 5. Dechová cvičení I. Pro správné dýchání je důležité vzpřímené držení těla. Postavte se, srovnejte ramena. Pomalu se nadechujte nosem a představujte si, že vdechovaný vzduch nasáváte do „bříška“. Při pomalém výdechu můžete pohybem ruky „malovat rovnou čáru před tělem“. Obměna: Při pomalém nádechu si představujte stříbrnou nitku, vůni, světlo….. Při výdechu si zkuste představit, že se zbavujete všech starostí a trápení…

9 Dechová cvičení II. Připravte si sklenici s vodou a obyčejné brčko. Po pomalém nádechu nosem vydechněte do brčka ponořeného do vody. Obměny: Vydechujte pomalu, rychle, se zrychlením, s pauzami, obarvěte si vodu potravinářským barvivem, rozpíjejte barvy,… Hrajte si .

10 Dechová cvičení III. Předpažte paži, rozevřete dlaň a podívejte se na ni. Nadechněte se a pomalu vydechujte do středu dlaně. Výdechový proud vás ve dlani může studit, šimrat… Obměna: Zkuste dlaň při výdechu přibližovat a oddalovat od úst. Obměna 2.: Vydechujte do zrcátka tak, aby se zamlžilo. Uvědomte si, co se změnilo na vašem výdechu. Co jste museli změnit, aby vyšla z vašich úst pára a zrcátko zamlžila?

11 Opakování: Které orgány lidského těla se podílejí na vzniku hlasu?
Jakou roli přidýchání hraje bránice? Který typ dýchání je nejméně vhodný?

12 Poznámka na závěr Správné dýchání je potřebné nejen pro kvalitní mluvený projev. Vzpomeňte si na chvíle, kdy vám bylo úzko, měli jste trému, obavy, najednou jste „ztratili“ řeč… V těchto chvílích je nejlepší první pomocí pomalý nádech a výdech. Tělo dostane kyslík a určitě nastane i zklidnění a odvaha .

13 Použitá literatura, zdroje
Mluvený projev a přednes, SPN Praha J. Hůrková-Novotná, V. Šrámková Obrázek : datakabinet.cz


Stáhnout ppt "LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí"

Podobné prezentace


Reklamy Google