Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČLOVĚK STAVBA TĚLA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČLOVĚK STAVBA TĚLA."— Transkript prezentace:

1 ČLOVĚK STAVBA TĚLA

2 Úžasné tělo Když je naše tělo v pořádku, ani si neuvědomujeme, kolik věcí v něm probíhá. Člověk je součástí živé přírody, patří do rodiny živočichů. Stejně jako ostatní živé organismy i člověk dýchá, přijímá potravu a vodu a vylučuje škodlivé látky. Potřebuje určitou teplotu prostředí, složení vzduchu, činnost, odpočinek a spánek. Rozmnožuje se, roste a vyvíjí se.

3 Člověk nemůže žít sám Člověk kolem sebe potřebuje lidi, které má rád a rozumí si s nimi. Člověk se od zvířat odlišuje schopností logicky myslet, uvědoměle pracovat a dorozumívat se řečí. V průběhu života dochází ke změnám lidského těla. Člověk si projde během života obdobím dětství, dospíváním, dospělostí a stářím.

4 Na zemi žije mnoho lidí. Liší se od sebe barvou pleti, vlasů, výškou, tloušťkou, pohlavím (muži a ženy) ale i způsobem života. Všichni lidé jsou si rovni. Mají také společnou stavbu a fungování těla.

5 Dokážeš správně určit:
VNĚJŠÍ STAVBA TĚLA Dokážeš správně určit: hlava trup horní končetiny dolní končetiny

6 Vnější stavba těla Naše tělo se skládá z hlavy, trupu, z horních a dolních končetin. Každá z těchto částí je tvořena řadou dalších částí: HLAVA: čelo, tváře, oči, nos, uši, brada, ústa TRUP: krk, prsa, břicho, záda HORNÍ KONČETINY: rameno, paže, loket, předloktí, zápěstí, dlaň, prsty DOLNÍ KONČETINY: stehno, koleno, lýtko, holeň, kotník, pata, nárt, prsty, chodidlo, hýždě

7 Popletené názvy temeno čelo týl nos oči obočí uši čelo ústa brada

8 krk rameno prsa paže záda břicho loket předloktí zápěstí hýždě dlaň prsty stehno koleno holeň lýtko kotník nárt pata chodidlo prsty

9 Pohybová aktivita Volně se rozejděte po třídě, udělejte si dostatek místa. Učitel říká části těla. Úkolem dětí je dotknout se danou částí země. Variace – učitel říká více částí těla najednou.

10 KOSTRA VNITŘNÍ ORGÁNY VNITŘNÍ STAVBA TĚLA

11 KOSTRA Kostra je vnitřní oporou lidského těla. Je složená z velkých a malých kostí. Chrání vnitřní orgány. Na kostru se upínají svaly. Tvoří ji páteř složená z jednotlivých kostí – obratlů. Páteř je pružná a ohebná, proto můžeme stát nebo sedět vzpřímeně, předklánět se, zaklánět se a otáčet do stran. K páteři je připojena lebka, kostra hrudníku, pánev a kostra horních a dolních končetin. V obličejové části lebky se nacházejí zuby, které tvoří chrup.

12 KOSTRA lebka zuby (čelist) kloub ramenní kost pažní žebra
páteř (obratel) kost vřetenní pánev kost loketní kost stehenní kloub kolenní kost holenní

13 Použitá literatura http://tabulky.esence.biz/tabulky-adam.htm
telo-piktogramy-ukoly.html pix.com/people/childrens/children_of_the_world/ see.html content/uploads/2012/05/kostra_02.jpg


Stáhnout ppt "ČLOVĚK STAVBA TĚLA."

Podobné prezentace


Reklamy Google