Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PRIMA_PECE_16 Pohybová aktivizace Téma sady: Přímá péče a osobní asistence Obor, ročník: Sociální činnost, 3. ročník Datum vytvoření: červenec 2013 Anotace: Pohybová aktivizace, nácvik chůze Metodický obsah: Výklad nového učiva, opakování učiva

2 Pohybová aktivizace Pohybová aktivizace
Mobilizace – příprava sedu a chůze. Po zlepšení stavu – postupně z klidu k větší pohyblivosti, samostatnosti. Postupně zatěžujeme organismus – nacvičujeme: sed stoj chůzi.

3 Pohybová aktivizace Pohybová aktivizace
Náhlá změna polohy vyvolává u nemocného nepříjemné pocity a komplikace – nutno nemocného pozorovat: všímat si barvy rtů zvýšeného pocení vyslechnout i jeho pocity (točení hlavy, udělalo se mi nevolno, špatné dýchání …).

4 Pohybová aktivizace Postup mobilizace
Usazení na lůžku s nataženými DK. Sed na lůžku se staženými bérci. Přesun z lůžka na židli nebo do křesla. Stoj u lůžka.

5 Pohybová aktivizace Postup mobilizace
Usazení na lůžku s nataženými DK. Nemocný se posadí sám, pomocí brázdičky nebo instruktorky.V této poloze se cvičí HK a DK. Sed na lůžku se staženými bérci. Bandážování DK (prevence ortostatického kolapsu). Plosky nohou musí spočinout na pevné podložce - při volně visících bércích by došlo k tlaku v podkolení.

6 Pohybová aktivizace Postup mobilizace
přesun z lůžka na židli nebo do křesla Ošetřovatelka se postaví na postiženou stranu. Uchopí nemocného v pase, jeho paži si dá přes své rameno a uchopí ji za zápěstí, tam kde hrozí podklesnutí ramene stabilizuje rameno v extenzi. Sed = záda se opírají o opěrku, délka sedu má odpovídat délce stehen, v kyčli, koleni a kotníku pravý úhel.

7 Pohybová aktivizace Postup mobilizace stoj u lůžka
Nejprve nemocného posadíme. Vydrží-li 15 minut, postavíme ho, stojí ze začátku s oporou o postel, berle atd., ošetřoval stojí na postižené straně, drží pacienta kolem pasu a stoj se provádí o širší bázi = lepší stabilita.

8 Pohybová aktivizace Nácvik chůze zabezpečení nemocného před pádem (stojíme za pacientem a kontrolujeme jeho pohyb fixací za pánev ) rytmus naší chůze se musí ztotožňovat a s rytmem chůze nemocného chůze do schodů – samostatný nácvik.

9 Pohybová aktivizace Nácvik chůze s oporou chůze s plným odlehčením,
chůze s částečným zatížením, chůze s plným zatížením.

10 Pohybová aktivizace Nácvik chůze s oporou
Jednostranné postižení – využívá se 4dobá, 3dobá, i 2dobá chůze. začíná se 4dobou – levá nebo pravá berle, nemocná noha mezi berle, zdravá noha před berle. 3dobá a 2dobá zkracování o dobu obě berle, nemocná mezi berle, zdravá před berle. 2dobá - obě berle s nemocnou, zdravá před berle.

11 Pohybová aktivizace Nácvik chůze s oporou Oboustranné postižení:
začíná se 4dobou – jedna berle, obrácená noha, druhá berle, obrácená noha. 2dobá – berle + obrácená noha, druhá berle + obrácená noha.

12 Pohybová aktivizace Opakování nového učiva
V jakých fázích postupujeme při mobilizaci? Usazení na lůžku, sed na lůžku se staženými bérci, přesun z lůžka na židli nebo do křesla, stoj u lůžka. Po jak dlouhé době, co pacient sedí, se může pokusit vstát? Po 15 minutách. Jak dělíme chůzi podle počtu dob? - 2dobou, 3dobou, 4dobou.

13 Použitá literatura a zdroje
NOVÁKOVÁ, R. Pečovatelství I. Praha: Triton ISBN HŮSKOVÁ, J., KAŠNÁ, P. Ošetřovatelství -ošetřovatelské postupy pro zdravotnické asistenty, pracovní sešit II/3.díl. Praha: Grada Publishink, a.s ISBN Obrazové zdroje: Microsoft obrázková sada

14 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název díla: Pohybová aktivizace Datum vzniku: červenec 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému právu, prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google