Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský"— Transkript prezentace:

1 VYUŽITÍ DUPLEXNÍHO ULTRAZVUKOVÉHO VYŠETŘENÍ KAROTID V DIAGNOSTICE CÉVNÍCH ONEMOCNĚNÍ MOZKU
A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský Neurologická klinika FN Olomouc a LF UP

2 Neurosonologické vyšetření
Základnímu vyšetření v neurosonologii Poloha pacienta Vyšetřujeme společnou, vnitřní a zevní karotidu (+ vertebrální tepny). Doba vyšetření asi 20 minut. Před vyšetřením není nutná žádná příprava pacienta.

3 Anatomie krčních tepen

4 Základní UZ režimy B – obraz (základní 2D zobrazení ve škále šedi)

5 Základní UZ režimy Barevné zobrazení (color mode)

6 Základní UZ režimy Energetické zobrazení (color power angio mode)

7 Základní UZ režimy Pulzní dopplerovské zobrazení - rychlost a charakteristika krevního toku

8 Základní UZ režimy Barevné zobrazení AV (color mode)

9 Patologické nálezy Nejčastějšími patologickými nálezy jsou aterosklerotické pláty. Základním úkolem sonografického vyšetření je zhodnotit u těchto pacientů procento stenózy a eventuální indikaci k intervenčnímu výkonu - PTA a stentu či endarterektomii.

10 Kazuistika I 61letá žena s opakovaným oslabením levostranných kočetin s poruchou čití v posledních 6 týdnech, naposledy 12 hodin před příchodem do nemocnice V anamenéze bez sledovaných onemocnění, bez trvalé terapie Objektivní neurologický nález v normě Odeslána akutně k neurosonologickému vyšetření

11

12

13

14 Obrácený tok v a. ophtalmica při stenóze ACI

15 Doporučena urgentní endarterektomie
mikroemboly Doporučena urgentní endarterektomie

16 Kontrolní neurosologické vyš. - po operaci

17

18 Duplexní vyšetření karotických tepen lze využít také k diagnostice:
zánětlivého postižení- vaskulitidy fibromuskulární dysplazie (nezánětlivé postižení intra i extrakran. tepen, postihuje ženy rokem, klinicky -tranzitor. či dokon. CMP,terapie- chirurg. ,stent, vyšší riziko embolizací,riziko disekce tepny) disekce tepny (vzácné onemocnění krčních tepen,vzácná příčina ICMP 1-2%,postihuje častěji karotic. než vertebrobaz. řečiště, Etiologie-traumatická: úder do krku ,autohav., prudká rotace hlavy,manip.krč. páteře. Spontální: u části pac. se vyskytuje onemoc. Vaziva, hypertenze,horm. antikoncepce,fibromuskul. dysplazie)

19 Kazuistika II 49letá žena byla přijatá na neurologickou kliniku pro 10 dní trvající atypické bolesti hlavy a krku a Hornerův syndrom. CT a MR mozku prokázaly normální nález bez známek ischemického postižení. V anamnéze nebyl přítomen žádný úraz. V minulosti byla pacientka léčena pro migrénu bez aury, atypické bolesti obličeje a latentní tetanii.

20 Neurosonologické vyšetření - anechogenní zúžení tepny (hematom ve stěně) obou vnitřních karotid

21 Angiografie potvrdila nález disekce obou vnitřních karotid

22 Hemodynamicky byly stenózy hodnoceny jako 60%

23 Diagnostika Duplexní vyšetření karotických tepen lze využít také k diagnostice: nádorovému postižení - tumor glomus caroticum, prorůstání tumoru z ORL oblasti či metastáz krčních uzlin do stěny karotidy.

24 Kazuistika III 72letý muž byl odeslán na neurologickou ambulanci pro opakované synkopy, především při holení, parestezie končetin a stavy nevolnosti. V anamnéze: byl léčený pro art. hypertenzi, DM na inzulínu, oboustranně glaukom Objektivně byl neurologický nález v normě Odeslán k neurosonologickému vyšetření

25 Tumor glomus caroticum

26

27 Závěr Duplexní sonografické vyšetření karotid je rychlé, levné, neinvazivní vyšetření, které lze využít k diagnostice různých patologií v karotickém řečišti

28 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský"

Podobné prezentace


Reklamy Google