Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Držení těla a pohybové činnosti v praxi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Držení těla a pohybové činnosti v praxi"— Transkript prezentace:

1 Držení těla a pohybové činnosti v praxi
PMTV4 Držení těla a pohybové činnosti v praxi Mgr. Dita Culková, Ph.D.

2 Vzpříměné postavení hlavy – brada svírá s krkem pravý úhel.
Ramena jsou stažena dolů a do šířky, hrudník je vyklenut, lopatky neodstávají. Břišní stěna je zatažená, nepřečnívá před hrudník (dítě ji dokáže zatáhnout). Bederní prohnutí je přiměřené. Nohy stojí souměrně. Při pohledu zezadu nebo v poloze v předklonu jsou ramena, lopatky a jamky nad hýžděmi souměrné (jedna strana není výše).

3

4

5

6

7

8 Nejčastější poruchy v držení těla
Prohloubená krční lordóza (prohnutí), předsun hlavy – důvodem zkrácené šíjové svaly a ochablé svaly a ochablé svaly předpáteřní a ohybače krku Zvednutá ramena – zkrácená část horních svalů trapézových Zvětšená hrudní kyfóza (ohnutí) - ochablé svaly v oblasti mezilopatkové, včetně přitahovačů lopatek, zkrácené svaly prsní Zvětšná bederní lordóza (prohnutí) v oblasti bederní páteře, špatné postavení pánve – zkrácené svaly v oblasti beder, zkrácené ohybače a extensory kyčle, ochablé svaly břišní a hýžďové Vbočená a vybočená kolena – stavba kolenních kloubů a svalstvo stehen a lýtek. Plochá noha – ochablé svaly plosky nohy.

9 Péče o držení těla v MŠ Ke správnému držení těla vedeme v průběhu celého režimu dne: Střídáním klidových a pohybových činností. Dostatečným prostorem pro SPA. ŘPA včetně formativních cvičení (zdravotních, průpravných, vyrovnávacích).

10 Záměrné cvičení Snažíme se: Ovlivnit postavení hlavy:
Vést k pocitu dlouhého krku, protahovat horní část trapézových svalů - úklony hlavy, zasunout bradu, vytahovat hlavu v oblasti týlu, protahovat v týle (předklon hlavy)

11 Záměrné cvičení Snažíme se: Omezovat zvětšování hrudní kyfózy
Protahovat svaly na přední straně hrudníku (prsní), otvírat hrudník (dechová cvičení), „vypnout“ hrudník (nosíme vyznamenání, kytičku), zpevňovat svaly v oblasti lopatek.

12 Záměrné cvičení Snažíme se: Ovlivnit postavení pánve
Protahovat svaly v oblasti páteře a zadní strany nohou (předklony), protahovat ohybače kyčle (protažení těla, mírné zanožení), zpevňovat svaly břišní a hýžďové.

13 Záměrné cvičení Snažíme se:
Cvičit naboso, aktivovat a posilovat svaly nožní klenby. Rozsypat kostky po herně a sbírat je prsty u nohou.

14 Praktická doporučení pro realizaci pohybový činností
Přiměřený rozsah verbálních projevu Smysluplnost demonstrace Oboustranná komunikace Nevyžadujeme ticho a „kázeň“ (spontánní hlasový projev je známkou zaujetí a citového prožívání)

15 POZOR NA!!!! Dlouhé vysvětlování Náročná příprava nářadí a pomůcek
Náročná organizace dětí Velký rozsah cvičení jednotlivců a čekání v družstvu

16 PŘEDEM PROMYSLET Jak zahájím činnost (přivítání, motivace, rychlé seznámení s pravidly) Jak upoutám pozornost při činnosti Jak rozestavím děti Jak rozestavím nářadí v prostoru Jak rozdám pomůcky Jak přejdu k další činnosti Jak činnost ukončím Jak uklidím

17 JAK SPLNIT CÍL Vytvořit podmínky a možnosti
Ovlivňovat pohybové učení ve spontánních aktivitách Řízenou TV zařazovat denně (návyk na pohyb) ŘPA zaměřit na to, co nelze v rámci SPA, či kde jsou nedostatky Ustoupit od dominantního a direktivního řízení, prohloubit pozitivní motivaci a podněcování, podporovat kreativitu.


Stáhnout ppt "Držení těla a pohybové činnosti v praxi"

Podobné prezentace


Reklamy Google