ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ zejména při pořizování ÚP + RP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Stavební zákon po novele s účinností od
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
1 ÚP & RP Účel semináře Témata – ÚP, změna ÚP, RP, vliv na URÚ PROGRAM –úvod –projektant, právní rámce a souvislosti ÚPD –informace ÚÚR pro projentanty.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Stavební zákon a územní plánování
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu
1 ÚP & RP Účel semináře Témata – ÚP, změna ÚP, RP, vliv na URÚ PROGRAM –ÚVOD –Pozice projektanta –Dotazy k ÚP.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Novela stavebního zákona
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Územní plánování a územní plán města
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
1 Porada na KrÚ JMK Územní plány dle nového stavebního zákona Ing. Stanislav Lunga Tel
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Stavby v nezastavěném území
Lhůta pro pořízení územní studie
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Informace z porady MMR s kraji Zvíkovské Podhradí
Umisťování staveb.
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
územního plánování na obcích v roce 2007
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ zejména při pořizování ÚP + RP SOUČINNOST DOTČENÝCH ORGÁNŮ & ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ zejména při pořizování ÚP + RP Martin Tunka odbor územního plánování martin.tunka@mmr.cz vocluc@mmr.cz

úloha územního plánování vztah ÚP – RP - ÚR Obsah prezentace úloha územního plánování vztah ÚP – RP - ÚR účast DO při pořizování ÚP + RP PROBLÉMY, PŘÍKLADY

Rámce územního plánování z.č. 183/2006 Sb., STAVEBNÍ ZÁKON o územním plánování a stavebním řádu vyhl. č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti vyhl. č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, novela vyhl. 269/2009 Sb., ze dne 12.8.2009, platná dnem vyhlášení vyhl. č. 503/2006 Sb., o podrobnější úpravě územního řízení, veřejnoprávní smlouvy a územního opatření

SZ § 18 (2) ÚP zajišťuje předpoklady pro URÚ soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového uspořádání území s cílem dosažení obecně prospěšného souladu veřejných a soukromých zájmů na rozvoji území. Za tím účelem sleduje společenský a hospodářský potenciál rozvoje.

SZ § 18 (3) OÚP postupem podle tohoto zákona koordinují veřejné i soukromé záměry změn v území, výstavbu a jiné činnosti ovlivňující rozvoj území konkretizují ochranu veřejných zájmů vyplývajících ze zvláštních právních předpisů.

SZ § 18 (4) Územní plánování ve veřejném zájmu chrání a rozvíjí přírodní, kulturní a civilizační hodnoty území, včetně urbanistického, architektonického archeologického dědictví. Přitom chrání krajinu jako podstatnou složku prostředí života obyvatel a základ jejich totožnosti. S ohledem na to určuje podmínky pro hospodárné využívání zastavěného území a zajišťuje ochranu nezastavěného území

ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ PODKLADY územně analytické podklady - ÚAPo, ÚAPk územní studie POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ DOKUMENTACE OOP zásady územního rozvoje < 31.12.2011 územní plán < 31.12.2015 regulační plán ÚZEMNÍ OPATŘENÍ OOP o asanaci území o stavební uzávěře ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ SR

rozdílná míra obecnosti/podrobnosti PLOCHA (ÚP) – POZEMEK (RP, SR) ÚP –určuje závazná pravidla pro RP ÚR VKP, ZCHÚ, EVL, změna kultury, ZPF, KPÚ, PUPFL, kategorie lesů, CHOPAV, OP, CHLÚ, DP, PPODVL, hornická činnost ÚP nenahrazuje RP ani SR, rozdílná míra obecnosti/podrobnosti PLOCHA (ÚP) – POZEMEK (RP, SR)

ROZDÍLY V OBSAHU ÚP – RP – ÚR ÚP (OOP) - PLOCHA - část území tvořená pozemkem nebo souborem pozemků, která je vymezena v PÚR, ZÚR nebo ÚP, popřípadě v ÚPP s ohledem na stávající nebo požadovaný způsob jejího VYUŽITÍ a její VÝZNAM SZ § 2/1 g) RP (OOP) + ÚR (SR) – stavební pozemek - pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený k umístění stavby v ÚR anebo RP SZ § 2/1 b)

Účel – předvídatelné rozhodování SÚ PLOCHY podle způsobu využití (§ 4-19) významu (plocha „změny“) zastavitelné územní rezervy přestavby asanační rekostrukční a rekultivační KOMBINACE VYUŽITÍ + VÝZNAMU Plocha přírodní rekultivační Plocha dopravní infrastruktury územní rezervy Způsob využití lze dále členit, stanovit jiný ZV (odůvodnit) „překryvné plochy“ ?!? – několik způsobů využití ???!!! Účel – předvídatelné rozhodování SÚ

Plochy zastavěného území + zastavitelných ploch (urbanistická koncepce) bydlení rekreace občanského vybavení veřejných prostranství smíšené obytné výroby a skladování smíšené výrobní

Plochy nezastavěného území (koncepce uspořádání krajiny) vodní a vodohospodářské zemědělské lesní přírodní těžby nerostů smíšené nezastavěného území Plochy specifické

Plochy veřejné infrastruktury (koncepce veřejné infrastruktury) dopravní infrastruktury technické infrastruktury

ÚP – PLOCHY SZ § 43, v. č. 500/2006 Sb. příl.č. 7 (1) f) v. č. 501/2006 Sb. část 2 pro ÚP - požad. na vymezování ploch stanovení podmínek pro využití ploch s rozdílným způsobem využití s určením převažujícího účelu využití hlavní, pokud je možné jej stanovit, přípustné, nepřípustné, popřípadě podmíněně přípustné stanovení podmínek prostorového uspořádání, včetně základních podmínek ochrany krajinného rázu (např. výškové regulace zástavby, intenzity využití pozemků v plochách)

RP – POZEMKY SZ § 61, v.č.500/2006 Sb. příl.č. 11 VŽDY v. č. 501/2006 Sb. část 3 pro RP, ÚR - požad. na vymezování pozemků VŽDY (1) c) podmínky pro umístění a prostorové uspořádání staveb veřejné infrastruktury, PODLE ROZSAHU NAHRAZOVANÝCH ÚR dále (2) b) podmínky pro umístění a prostorové uspořádání ostatních staveb, včetně podmínek ochrany navrženého charakteru území, zejména ochrany krajinného rázu (např. uliční a stavební čáry, podlažnost, výšku zástavby, objemy a tvary zástavby, intenzitu využití pozemků)

ROZDÍLY ÚP – RP – ÚR ÚP - PLOCHY - stanovení … zákl. podmínek ochrany krajinného rázu (např. výškové regulace zástavby, intenzity využití pozemků v plochách), RP – POZEMKY - podmínky … ochrany krajinného rázu (např. uliční a stavební čáry, podlažnost, výšku zástavby, objemy a tvary zástavby, intenzitu využití pozemků), DÚR urbanistické a architektonické podmínky pro PD, zásady urbanistického, architektonického a výtvarného řešení, vztahy k urbanistické struktuře, urbanistické a architektonické začlenění do území, do krajiny, výšky objektů, architektonický výraz,

ÚP - PLOCHY RP – POZEMKY DÚR OOP - přezkum NSS Zákl. podmínky ochrany KR Podmínky ochrany KR umístění staveb s ohledem na zásah do KR výškové regulace zástavby výška zástavby, podlažnost výšky objektů intenzity využití pozemků v plochách intenzita využití pozemků uliční a stavební čáry vztahy k urban. struktuře, urb. + arch. začlenění do území / krajiny objemy a tvary zástavby urb. arch. podmínky, zásady urb., arch. a výtvarného řešení architektonický výraz OOP - přezkum NSS SPRÁVNÍ ROZHODNUTÍ

ROZDÍLY PRÁV ÚČASTNÍKŮ OOP- SŘ v řízení o vydání OOP pouze námitka, přezkum soudem, pouze ruší a vrací zpět k novému rozhodnutí kasační princip ve správním řízení - ÚR …. námitky, návrhy na důkazy, 2. instanční - odvolací orgán může rozhodnutí změnit, sám rozhodnout revizní princip

ÚPD/OOP – PŘEZKUM dle SŘ do 3 let od nabytí účinnosti OOP OOP nabývá účinnosti 15 den po vyvěšení veřejné vyhlášky (nelze se odvolat, přezkum, žaloba) (rozdíl proti SR = nabývá právní moci) přezkum souladu s předpisy SŘ § 174/2 obsahu OOP vad řízení, jestliže měly vliv na obsah OOP

ÚPD/OOP – PŘEZKUM NSS pro podání návrhu není vymezena žádná lhůta novela S.Ř.S. Od 1.1.2012 lze napadat ÚPD vydané po 1.1.2009

ÚPD/OOP – přezkum NSS Algoritmus přezkumu OOP - Ao 1/2005 – 98 pravomoci - správního orgánu vydat OOP působnosti - v zákonem stanovených mezí procesního postupu - zda OOP vydáno zákonem stanoveným postupem. obsahu – zda OOP/část OOP není v rozporu s hmotným právem. PROPORCIONALITY ZÁSAHU DO PRÁV

PROPORCIONALITA OOP – 5. krok algoritmu přiměřenost regulace - rozumné uspořádání vztahů potřebnost zásahu do vlast. práv dosažení sledovaného cíle logická souvislost sledovaného cíle s OOP nelze cíle lépe dosáhnout jiným legislativním prostředkem ? minimalizace zásahu do vlast. práv v co nejmenší míře

Minimalizace zásahu do vlast. práv důvod má zákonné cíle a je ústavně legitimní je činěn v nezbytně nutné míře, nejšetrnějším ze způsobů vedoucích ještě rozumně k zamýšlenému cíli, nediskriminačním způsobem, S VYLOUČENÍM LIBOVŮLE - ODŮVODNĚNĚ 1 Ao 1/2009-120

ÚPD/OOP – přezkum NSS OOP nemůže ukládat povinnosti nad rámec zákona !!! NE DETAILY V ÚP, které patří do SR !!!! OOP může pouze konkretizovat povinnosti vyplývajících ze zákona

DO při pořizování ÚPD, ÚAP ochrana veřejných zájmů právní úprava součinnosti DO & ÚP problematika vyjádření a stanovisek poznatky ze soudních přezkumů řešení rozporů

Ochrana veřejných zájmů - DOTČENÉ ORGÁNY SŘ § 136 (1) jsou a) orgány, o kterých to stanoví zvláštní zákon, a b) správní orgány a jiné orgány veřejné moci příslušné k vydání závazného stanoviska (§ 149 odst. 1) nebo vyjádření, které je podkladem rozhodnutí správního orgánu. POŘIZOVATEL + PROJEKTANT konkretizace ochrany VZ, vychází ze stan. DO

ÚSTAVNÍ ZÁKONY vyžaduje-li to ochrana zákona, a jen LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD, ÚSTAVA ČR čl. 2 odst. 3 státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech,v mezích a způsoby, které stanovízákon čl.105 výkon státní správy lze svěřit orgánům samosprávy jen tehdy, stanoví-li to zákon čl. 101 odst.4 stát může zasahovat do činností územních samosprávných celků jen vyžaduje-li to ochrana zákona, a jen způsobem stanoveným zákonem

SŘ z. č. 500/2004 Sb. § 1/1 správní řád upravuje postup správních orgánů (SO) orgánů moci výkonné, orgánů územních samosprávných celků a jiných orgánů, právnických a fyzických osob, které vykonávají působnost v oblasti veřejné správy.

SŘ z. č. 500/2004 Sb. §2 (2) – SO uplatňuje pravomoc pouze k účelům, k nimž mu byla zákonem nebo na základě zákona svěřena §2 (4) – SO dbá, aby přijaté řešení bylo v souladu s veřejným zájmem a aby … při rozhodování … shodných nebo podobných případů nevznikaly nedůvodné rozdíly §6 – SO vyřizuje věci bez zbytečných průtahů … aby nevznikaly zbytečné náklady … co možná nejméně zatěžuje … Podklady od dotčené osoby vyžaduje jen tehdy, stanoví-li tak právní předpis (dotčená osoba - § 2 odst. 3)

SPRÁVNÍ ŘÁD § 8 správní orgány vzájemně spolupracují v zájmu dobré správy

STAVEBNÍ ZÁKON SZ § 4 (1) Zjednodušující postupy (veřejnoprávní smlouva - §78 odst.3, §161-167 SŘ (2) Závazná stanoviska, stanoviska, §136 SŘ (3) Kontinuita stanovisek

SZ § 4 (3) Kontinuita stanovisek - DO je vázán svým předchozím (závazným) stanoviskem. Navazující stanoviska nebo navazující závazná stanoviska mohou DO v téže věci uplatňovat pouze na základě nově zjištěných a doložených skutečností, které nemohly být uplatněny dříve a kterými se podstatně změnily podmínky, za kterých bylo původní stanovisko vydáno, nebo skutečností vyplývajících z větší podrobnosti pořízené ÚPD nebo podkladů pro rozhodnutí nebo jiný úkon orgánu územního plánování nebo stavebního úřadu podle tohoto zákona, jinak se k nim nepřihlíží.

STAVEBNÍ ZÁKON SZ § 4 (4) V řízeních podle části čtvrté tohoto zákona se nepřihlíží k závazným stanoviskům DO ve věcech, o kterých bylo rozhodnuto ve vydaném regulačním plánu, v územním rozhodnutí nebo v územním opatření o stavební uzávěře anebo v územním opatření o asanaci území, nejde-li o závazné stanovisko uplatněné na základě nově zjištěných a doložených skutečností podle odstavce 3

STAVEBNÍ ZÁKON SZ § 4 (5) Kontrola dodržování podmínek (6) Koordinované stanovisko (7) Řešení rozporů

SOUČINNOST DO + OÚP PODLOŽENÉ ARGUMENTY podklady pro součinnost, PŘEZKUM NSS, ÚAP (ÚÚ, RURÚ – 10 témat, ) Vstup – sledované jevy – údaje o území do zadání ÚP – KONKRETIZOVAT VZ, ne obecné odkazy na předpisy, ÚPD - ZÁSADY pro navazující rozhodování, NEPROJEKTOVAT