Adresy na obálkách Adresy na dopisních papírech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava dopisu Kvalitu a vzhled předtisku dopisních papírů pro obchodní a úřední písemný styk stanovuje norma ČSN Dopisní papíry pro obchodní.
Advertisements

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tématická oblastOdborné předměty – Dopisy a tabulky podle ČSN.
Tabulky ve Wordu a Excelu
Dopisy fyzických osob právnickým osobám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní pravidla pro psaní textů
ADRESY.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_32_INOVACE_08_PEK_421_Kop
Struktura obchodního dopisu a obchodní smlouvy
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Osobní dopisy Jsou písemnosti, které zasílá významná osobnost nebo vedoucí pracovník svým spolupracovníkům, podřízeným nebo jiným známým osobnostem při.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Vodorovné odvolací údaje
Adresy odesilatele v obchodní korespondenci
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK227.
Záhlaví obchodního dopisu
Struktura obchodního dopisu
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Struktura obchodního dopisu
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vyplňování jednoduchých tiskopisů Zpracovala: Mgr
Psaní adres na obálku Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český – 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_16.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Adresy a odvolací údaje
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Psaní odvolacích údajů v předtiscích
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Tělo obchodního dopisu Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská.
Obchodní písemnosti Obchodní písemnosti Ing. Ludmila FRIDRICHOVÁ, Ph.D. Materiály vznikly za podpory grantu FRVŠ 3102/2006.
Osobní dopisy – úprava Střední odborná škola Otrokovice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Obchodní korespondence
Zvláštní úpravy a obsah obchodního dopisu Odstavce Podle obsahu se text člení do odstavců. Mezi odstavci se vynechává jeden řádek Ivana Francová, SOU Liběchov.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
Příprava šablon obchodní korespondence
Ivana Francová, SOU Liběchov
Ivana Francová, SOU Liběchov
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6018 NázevPsaní adres v dopise Téma hodinyPsaní adres PředmětZáklady.
P OKYNY KE STÁTNÍ ZKOUŠCE 10minutový opis, dopis, tabulka.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6017 NázevPsaní adres na obálku Téma hodinyPsaní adres PředmětZáklady.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
Technické prostředky v požární ochraně
PÍSEMNÁ A ELEKTRONICKÁ KOMUNIKACE VY_32_INOVACE_KORESPONDENCE.01
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 2
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Základní editace textu
Transkript prezentace:

Adresy na obálkách Adresy na dopisních papírech

I. adresy na obálkách Vlastní adresu tvoří adresový blok jehož rozsah je přesně určen. Adresa nesmí obsahovat více než šest řádků. (jestliže se použije menší písmo, počet řádků se nemění). Vždy se používá jednoduché řádkování. Na jednom řádku nesmí být více než 30 znaků Mezi řádky se nevynechává žádný prázdný řádek Název dodací pošty se píše velkým písmem

Umístění adres na obálkách Adresy píšou se nebo tisknou přímo na obálky jsou viditelné v adresním okénku tisknou se na adresní štítky (Nalepují se na místo vyhrazené pro adresáta. Musí být vždy nalepeny na zásilkách, jejichž obal je tmavé barvy nebo vzorovaný)

Úprava obálek Adresa odesílatele Adresové pole je vymezeno v levé horní čtvrtině. (není dovoleno překročit ani ve vodorovném, ani ve svislém směru) Adresa adresáta Adresové pole je v pravé polovině obálky. Mohou zde být předtištěné linky a pod nimi okénka pro ruční vyplnění PSČ. Je to jediný případ, kdy se na obálce píše PSČ pod adresu. !!! Pokud se obálka vyplňuje strojem PSČ se napíše před název dodací pošty.

PSČ Píše se na stejný řádek jako číslo dodací pošty Nepředsazuje se Mezi PSČ a názvem adresní pošty se vynechávají dvě mezery BYTEX, s. r. o. Ing. arch. Zítek 330 04 HROMNICE

Požadované zvláštní služby Např. „Doporučeně“, „Spěšně“, „Letecky“, Píšou se s velkým počátečním písmenem Nezvýrazňují se proložením, podtržením ani tučným písmem, nedělá se za nimi žádné interpunkční znaménko Na obálkách se napíšou pod adresu odesílatele Na dopisních papírech Se nadepisují nad adresové pole od stejné svislice jako adresa, a to nejméně 10 mm nad jeho horní hranici.

Obálka Ferona, a. s. Havlíčkova 11 142 00 Praha Doporučeně Adresa odesílatele Ferona, a. s. Havlíčkova 11 142 00 Praha Doporučeně Digitis, a. s. Informační systémy Macháček Jan Výstavní 14 700 00 Ostrava Zvláštní služby Adresa adresáta

Určení dodání může být nahrazeno těmito způsoby údajem „poštovní přihrádka“ (p. p.) v tomto případě se název veřejného prostranství ani číslo budovy už neuvádí označením „poste restante“ takto lze poštovní zásilku adresovat pouze fyzickým osobám (zásilka bude uložena na poštovním úřadě a adresát si ji osobně vyzvedne), v adrese musí být uvedeno rodné číslo nebo datum narození adresáta.

II. umístění adres na dopisních papírech Adresy odesílatele Adresy adresáta Právnických osob Fyzických osob

Adresa odesílatele charakteristika Uvádí se v záhlaví dopisu. Do dolní části nepatří. Nelze ji uvádět mezi doplňujícími údaji. Úprava Není normou stanovena Má být uspořádaná tak, aby se v ní partner dobře orientoval a mohl ji při odpovědi snadno opsat Může být doplněna firemní značkou (logem) při tisku lze používat barvu

Adresa odesílatele obsah Oficiální název úřadu nebo organizace (název podnikatelského subjektu včetně právního označení tak, jak je zapsán v Obchodním rejstříku). Číslo poštovní přihrádky Název ulice Číslo domu Název dodací pošty PSČ

Adresa adresáta na dopisních papírech s předtiskem Adresové pole Může být umístěno v levé nebo pravé polovině dopisního papíru. Je vymezeno čtyřmi orientačními body. Jeho výška odpovídá 9 řádkům (jednoduché řádkování). Nad ním musí zůstat volný prostor nejméně 10 mm, pod ním nejméně 13 mm.

Adresové pásmo Jeho výška umožňuje vepsání adresového bloku (6 řádků, jednoduché řádkování) Je umístěno uvnitř adresového pole tak, že nad ním zůstává jeden prázdný řádek a pod ním dva prázdné řádky (aby se zajistilo, že při posunu dopisního papíru bude v adresním okénku viditelná pouze adresa a žádné další údaje) Je vymezeno třemi orientačními značkami.

Adresa adresáta na dopisních papírech bez předtisku Jestliže se dopisy vkládají do okénkových obálek, musí být adresa umístěna tak, aby v okénku nebyl viditelný žádný jiný údaj. Je třeba vypočítat, na kolikátém řádku se má začít psát. U dopisů které se do obálek nevkládají záleží umístění adresy též na délce dopisu.

Adresa adresáta obsah U právnických osob Název úřadu či organizace Název právní formy podnikatelského subjektu podle názvu v obchodním rejstříku Slovo „firma“, pokud by označení právnické osoby mohlo být považováno za označení fyzické osoby Obor podnikání, je-li to účelné Podle potřeby označení organizační složky (divize, závodu, oddělení) nebo jméno pracovníka

Adresy právnických osob Firma Pavel Soukup údržba zeleně Růžová 676 456 00 Jihlava Čokoládovny, a. s. Závod ORION technický náměstek Luční 786 111 50 Praha

U fyzických osob Oslovení (pan, paní, slečna,) Adresa adresáta obsah U fyzických osob Oslovení (pan, paní, slečna,) Zkratku vědecké hodnosti, akademického titulu, vojenské nebo policejní hodnosti Jméno a příjmení adresáta (vždy na prvním místě jméno, na druhém místě příjmení) Funkce, je-li to vhodné

Adresy fyzických osob Vážená paní PhDr. Eva Soukupová, CSc. profesorka pro vědu a výzkum Luční 5432 655 00 Plzeň Slečna Jarmila Křečková Polesná 235 876 00 Cheb

Adresa adresáta úprava Všechny řádky se začínají psát od jednotné levé svislice Používá se jednoduché řádkování Nic se nezvýrazňuje podtržením, proložením ani tučným tiskem Název firmy lze napsat velkými písmeny neproloženě Adresa musí být napsaná čitelně bez přepisování a černou barvou (nepřípustná je červená barva, obyčejná tužka) Všechny údaje se uvádějí v 1. pádě První slovo začíná vždy velkým počátečním písmenem Píše se bez interpunkčních znamének na konci řádku (kromě teček za zkratkami)

Úlohy Zdena Koutná, profesorka, pod Hněvínem 111, Most, PSČ 434 01; Zdeněk Landa, Pražská 222, Kolín II, PSČ 280 02; Státní pedagogické nakladatelství, redakce cizích jazyků, Ostrovní 30, Praha 1, PSČ 113 01; Svoboda, grafické závody, Sazečská 8, Praha 10, PSČ 100 00; Josef Volejník, Neplachov 10, Ševětín, PSČ 373 63; Kovoslužba, Týnská 21, Praha 1, PSČ 110 00; Pražské teplárny, Obecní dvůr 800, Praha 1, PSČ 110 00;