Revize RVP SKAV, KULATÝ STŮL KE VZDĚLÁVACÍ POLITICE Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Systém kurikulárních dokumentů
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Etická výchova a Finanční gramotnost
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Potřebujeme Národní program vzdělávání? Petr Novotný KULATÝ STŮL KE VZDĚLÁVACÍ POLITICE
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Situace v oblasti uplatňování hlediska kvality v přípravě učitelů (komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) v současnosti - doba stagnace, až krize Kvalita.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Rámcový vzdělávací program 15. října Malé ohlédnutí – pohled do historie RVP pro gymnázia r materiál k diskusi – r –setkání autorů.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Podpora počátečního a dalšího vzdělávání prostřednictvím ESF.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II.) Systém metodické, informační a komunikační podpory při zavádění školních vzdělávacích programů s orientací na rozvoj klíčových.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Kurikulum G Podpora učitelů gymnázií jako pilířů kvality vzdělávání Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Podpora krajského akčního plánování
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Společné setkání „minitýmů“
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Pilot ZUŠ „Podpora činnosti základního uměleckého školství
Odborný seminář MŠMT STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Hlavní manažér SP Kvalita I
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Transkript prezentace:

Revize RVP SKAV, KULATÝ STŮL KE VZDĚLÁVACÍ POLITICE Praha 16. 2. 2012 PhDr. Stanislava Krčková

Zákon umožňuje změnu RVP, nikde však není definováno, podle jakých pravidel by mělo ke změnám docházet.

Revize - vyhodnocení RVP REVIZE není ZMĚNA Revize - vyhodnocení RVP reakce na výsledky hodnocení systému vzdělávání (výsledky žáků, podmínky pro vzdělávání, kariérní řád, metodická podpora, klima škol, uplatnitelnost na trhu práce, …) zohlednění nových podnětů (věda, technologie, legislativa, zkušenosti ze škol, …)

Revize RVP a dopad na ŠVP potřeba plánování (dlouhodobého) ve škole (transparentnost, ukotvenost revizí) změna ŠVP (autoevaluace, změna RVP) riziko častých změn – formalismus vytvoření dostatečného prostoru pro reagování a zapracování změny nejen do ŠVP (podmínky, DVPP aj.)

Revize kurikulárních dokumentů v zahraničí 1. model – změny dokumentů nejsou předem plánovány, průběžně se hodnotí model vzdělávání, výsledky, připravují se koncepční a obsahové změny, po určité době (více jak 10 let) se vydá nové kurikulum (Finsko, Švédsko, Dánsko) 2. model – cyklické revize, kurikulum se hodnotí jako celek, pak dojde k jeho úpravě (Skotsko) 3. model – kurikulum je revidováno postupně, po částech - tématech, po jejich přehodnocení (2-3 roky) se přechází na další oblast (Kanada) 4. model – kurikulum pod stálou revizí – vybírají se obsahové priority, ty jsou přehodnocovány v delším cyklu, s každou změnou se hodnotí i funkčnost UP (Irsko)

Revize RVP v ČR – zamýšlený model (r.2010) cyklická revize – 12 let – celý dokument dílčí revize – 3 roky

Organizace a řízení revize kurikula v zahraničí řízení: ministerstvo školství nebo nezávislá odborná komise realizace: specializované instituce (kurikulární ústavy, VŠ) a jiní experti spolupráce s pedagogy daných typů škol i s veřejností (na různé úrovni zapojení); základní komunikace - internet o revizi i výsledcích informována veřejnost, dostatečná publicita změny kurikula schvaluje ministerstvo, někde přímo vláda či parlament

Organizace a řízení revize RVP v ČR – zamýšlený model (r.2010) v kompetenci MŠMT (náměstek skupiny 2 ???) Rada pro rozvoj kurikuka (zástupci kur. ústavů a MŠMT, experti na vzdělávání) koordinační činnost posuzování podnětů na revize a změny, návrh na jejich zařazení do systému cyklických revizí

Revize RVP - podněty MŠMT kurikulární ústav instituce, které provádějí hodnocení (ČŠI, CZVV) ostatní subjekty (asociace pedagogů, vysoké školy, experti, sociální partneři, zástupci zaměstnavatelů atd.), prostřednictvím MŠMT nebo kurikulárních ústavů NUTNOST: zdůvodnění – co vede k podnětu, proč je změna důležitá a jaký je její předpokládaný efekt, tj. co by případná změna v RVP měla ovlivnit v samotné organizaci a realizaci výuky a v očekávaných výsledcích vzdělávání, jaké jsou její dopady na financování, vybavenost škol, přípravu učitelů atd.

Revize RVP - výstupy výsledná zpráva o cyklické revizi RVP (u všech – komplexních i dílčích) s/se: zdůvodněným návrhem na změny RVP; návrhy na opatření, které vyplývají z navrhované změny RVP (požadavky na: materiální a finanční zajištění změn, obsah DVPP, pomůcky a učební texty atd.); návrhy na metodickou podporu vyplývající z navrhovaných změn RVP; plánem informační kampaně o změnách RVP; návrhem harmonogramu zavádění změn RVP (jejich platnosti) v souladu se zajištěním potřebných podmínek; zdůvodněným odmítnutím navrhovaných změn, pokud se ukázalo, že změny nejsou v RVP nutné.

??? Model cyklických revizí odsouhlasen PV 8/2010, následně odmítnut náměstkem skupiny 2 Standardy – zahájena příprava 10/2010 Revize RVP – nařízena MŠMT 3/2011

Revize RVP – co bylo uděláno Shromáždění a analýza dostupných materiálů s připomínkami a doporučeními k RVP Fakulty (bakalářské, diplomové a doktorandské práce, výzkumy se zaměřením na problematiku RVP) Koncepční materiály (Bílá kniha, zprávy OECD, vyhodnocení DZ, programové prohlášení vlády) Materiály MŠMT (Výroční zprávy, studie z technické pomoci) Materiály OPŘO (VÚP - závěry z připomínkových řízení, šetření VÚP, podněty od didaktiků a jejich oborových skupin; NIDV – práce absolventů K250, Koordinátor, KC) Materiály ČŠI (výroční a tematické zprávy) Publikace, články (Straková, Simonová: Hlavní problémy reformy (SKAV), Straková a kol.: Analýza Bílé knihy, Skalková: RVP – dlouhodobý úkol, zpráva společnosti McKinsey, ISEA (Matějů, Straková): Na cestě ke znalostní společnosti, Mleziva: skrytá nebezpečí reformy českého školství, monotematická čísla Pedagogiky,..)

Revize RVP – co bylo uděláno Vytvoření strukturovaného souboru podnětů Předáno k odsouhlasení na MŠMT s harmonogramem diskuse s odbornými partnery, příprava a odborné zpracování záměru změn vycházející z dosavadních dat veřejná diskuse k připraveným záměrům, diskusní kulaté stoly zpracování návrhu změn a schválení na MŠMT návrh úpravy textu RVP ZV vnější připomínkové řízení, veřejná diskuze, informační kampaň, příprava metodické pomoci schválení změn a úprav RVP ZV

Revize RVP – co bylo uděláno Diskuze s odbornými partnery – pouze u několika vzdělávacích oborů, zásadní zlom po setkání odborníků ke vzdělávacímu oboru Výchova ke zdraví Pozastavení úkolu

PhDr. Stanislava Krčková Děkuji za pozornost PhDr. Stanislava Krčková