Oborové didaktiky na vzestupu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Setkání oborových didaktiků dějepisu Reflexe stavu oborových didaktik v učitelské přípravě z pohledu AK 2.Shrnutí vámi poskytnutých informací.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
I. Konference PRVOUK P 15 Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání Pedagogika I Garant: Prof.PhDr.Vladimíra Spilková,CSc.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
katedra pedagogiky PedF UK
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Program PRVOUK Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání oblast Filologie a jejich didaktiky Martina ŠMEJKALOVÁ Katedra českého.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Konference PRVOUK Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Návaznost na výsledky.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
P1 DIDAKTIKA FYZIKY -didaktická komunikace a její aplikace ( ) 1.1 Úvodní poznámky Různorodost názvů - Metodika fyziky (návod pro výuku, 19.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Pedagogické disciplíny
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
Obecná didaktika ÚVOD.
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Polytechnické vzdělávání v praxi
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Transkript prezentace:

Oborové didaktiky na vzestupu prof. Iva Stuchlikova, CSc. Katedra pedagogiky a psychologie PF JU Pracovní skupina AK pro oborové didaktiky

Situace oborových didaktik Význam oborových didaktik stoupá a je reflektován na řadě úrovní laická veřejnost – dosavadní spokojenost s českou školou poučená veřejnost - srovnávací výzkumy vzdělávacích výsledků PISA , TIMMS,OECD zaměstnavatelé – rostoucí nespokojenost s připraveností absolventů (MP, MZ aj. atakují MŠMT, samostatné aktivity zaměstnavatelů) pedagogická veřejnost – nutnost znovu otevřít otázku přípravy učitelů na VŠ laická

Situace oborových didaktik Akreditační komise 38 fakult a 1 soukromá VŠ připravujících učitele cca 558 NMgr. studijních oborů učitelství! (data k 4.11.2012) vznik skupiny pro oborové didaktiky (2010) http://www.akreditacnikomise.cz/cs/oborove-didaktiky.html hodnocení doktorských oborů – reálná možnost posílení oborových didaktik jako vědních oborů hodnocení pregraduální oborové didaktiky (jako profesní disciplíny) laická

hodnocení doktorských oborů duben 2010 Cílem rozvoje doktorských studijních programů v oblasti oborových didaktik je především rozvoj oborově didaktického výzkumu a zkvalitňování a proměna výuky oborových didaktik na fakultách připravujících učitele. Předmětem didaktiky jako autonomní vědní disciplíny je celý komunikační proces v příslušném oboru a jemu odpovídající složka vzdělávání s přesahy do oborové socializace a enkulturace. Disertační práce by se proto měly soustřeďovat na epistemologické a ontologické otázky oboru ve vztahu k problémům didaktické transformace a přehodnocování oborového poznání; na problematiku vytváření, realizace, osvojování, hodnocení a revize kurikula ve vztahu k rozvoji vědeckého poznání a metodologie daného oboru (např. dopady molekulární biologie na systematiku a její výklad v biologii) - tzv. ontodidaktika. Dále na studium kognitivních procesů žáků (např. na rozvoj žákovských mentálních reprezentací obsahu při využívání simulačních programů, na studium procesů konceptualizace a kognitivní změny atd.); na studium učitelových didaktických znalostí obsahu, tj. znalostí toho, jak zprostředkovat určité oborové obsahy tak, aby byly žákům přístupné a současně korektní z hlediska oboru (tzv. psychodidaktika); na studium vyučování jako vytváření příležitostí k učení, včetně zkoumání podmínek změn didaktických postupů učitelů a rozvíjení inovativních přístupů ve vzdělávací praxi atd. Expertní oborově didaktické poznání musí být budováno způsobem obvyklým v jiných vědních disciplínách, tj. musí vycházet z kritické analýzy stávajících teoretických východisek a být rozšiřováno systematickým empirickým ověřováním předpokladů z nich vycházejících. Nepřípustné je soustředění se na vývoj metodických postupů výuky vycházející de facto z přístupu pokus-omyl, bez teoretické analýzy oborové, kurikulární, didaktické či pedagogicko psychologické. Obdobně nepřípustná je náhrada kritického empirického zkoumání za kontrolovaných podmínek „vyzkoušením“ navrženého metodického postupu u malé skupiny studentů.

Setkání oborových didaktiků 2012 - 2013 Dějepis Společenské vědy, občanská výchova, psychologie Cizí jazyky Expresivní obory Matematika Fyzika http://www.akreditacnikomise.cz/cs/oborove-didaktiky.html

Co je oborová didaktika specializační trendy oborových didaktik jako studium ontogeneze oborového myšlení (co může a má znát student určitého věku, při určité délce studia?) jako studium edukačního procesu (jak probíhá utváření oborových znalostí/dovedností/kompetencí a jaké jsou jeho překážky?) jako epistemologická analýza oboru (jak lze transformovat oborové poznání do učiva a jak lze ověřovat či zdůvodňovat správnost takové tranformace?) jako studium pozice oborového vzdělávání ve společnosti (jaké je postavení, role a funkce oboru v národní vzdělanosti; „kolik čeho“ ve škole?)

Co je oborová didaktika zjednodušeně: ontodidaktika – didaktická transformace oboru (co, jak a proč právě takhle učit) vědní disciplína → „školní věda“→ „věda ve třídě“ psychodidaktika - procesy učení a vyučování směřující k (re)konstrukci oborového poznání v mysli studenta student – učivo - učitel

Co není oborová didaktika není metodika, jako soubor receptů, stejně jako učitelství není „řemeslo“ ale profese (podobně jako lékař, právník a příslušníci dalších profesí, ani učitel se nemůže všechno naučit jen opakováním osvědčených postupů, resp. by tato cesta byla „riskantní pro klienty“)

Příklady - ontodidaktika science education – Jorde: „neučíme vědu, učíme historii vědy“ to, co bychom měli učit, je vědecké řešení globálních problémů Inquiry-Based Science Education (EU politika pro vzdělávání v přírodních vědách - Rocardova zpráva 2007, Science education NOW (inquiryproblem/taskguidingargumentation  formative assessment)

Příklady - psychodidaktika metafora: auta v 70.- 80. letech a dnes? a učící se mysl v 70.- 80. letech a dnes? problémy fyzikálního vzdělávání nezájem, jen jednotlivci, krize vzdělávání v oboru role abstrakce a (bohatosti/přesnosti) fyzikálních „představ“ neuropsychologie – efekt fyzické kondice na školní výkon podvádění ve škole – podvádění v profesi (ekonomické obory, občanská či etická výchova)?

Oborová didaktika – subjektivní pojetí výuky profesní identita obraz o sobě jako protagonistovi– oč usiluji, jak se to děje a na jakých klíčových událostech se můj příběh posouvá nebo proměňuje, a kam směřuji. jádrem profesní identity je pojetí výuky (Mareš a kol., 1996) tři etapy: prekoncepce - první, předběžní pojetí; základě osobní zkušenosti se školou a vzděláváním v roli žáka/studenta. časné pojetí - na základě prvních praktických zkušeností v roli učitele propracované, uvědomované a teoreticky reflektované pojetí výuky, v němž je větší část implicitního již zpracována a integrována.

Rozvíjení didaktických znalostí obsahu nejefektivnější vzdělávání učitelů – vzájemná spolupráce ve školách TALIS příklad německého projektu SINUS: metody analýza kurikulárních materiálů, příprav a projektů výuky reflexe výuky, videozáznamy akční výzkum

JANÍK, T. a kol. Pedagogical content knowledge nebo didaktická znalost obsahu? Brno: Paido, 2007. BROMME, R. What exactly is ‘pedagogical content knowledge’? In S. Hopmann, K. Riquarts (Eds.) Didaktik and/or Curriculum. Kiel: IPN, s. 205-216. http://www.nuffieldfoundation.org/fileLibrary/pdf/Sci_Ed_in_Europe_Report_Final.pdf , 2008, Osborne, J. & Dillon J. Science Education in Europe: Critical reflections. http://ec.europa.eu/research/science-society/document_library/pdf_06/report-rocard-on-science-education_en.pdf ,2007, Science Education NOW. Howard-Jones, P. Neuroeducational Research: Neuroscience, education and the brain from cotexts to practice. Routledge. London and New York, 2010. ISBN: 978-0-415-47201-2. FINN, K.V.; FRONE, M.R. Academic performance and cheating: moderating role of school identification and self-efficacy. The Journal of Educational Research, 2004, vol. 97, s. 115–122