Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,"— Transkript prezentace:

1 Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek, Th. D.

2 Pedagogika volného času VĚDA REFLEKTUJÍCÍ VOLNÝ ČAS Z HLEDISKA OSOBNOSTNÍHO ROZVOJE JEDINCE východisko: filozofie/teologie, sociologie, psychologie základní metoda: zkoumání fenoménu „volný čas“ a jeho místa v životě člověka praktický výsledek: stanovení etických, politických a pedagogických principů pro utváření volného času SPECIÁLNÍ OBOR PEDAGOGIKY ZAMĚŘENÝ NA VÝCHOVU VE VOLNÉM ČASE východisko: mimoškolní pedagogika (zájmová činnost, organizace dětí a mládeže, práce v nízkoprahových zařízeních) základní metoda: zkoumání vlivu volnočasových aktivit na děti a mládež a metod práce s dětmi a mládeží ve volném čase praktický výsledek: rozvinutí organizace a metodik volnočasových aktivit

3 Pedagogika volného času v kontextu pedagogických věd „Pedagogika volného času je samostatná disciplína mezi vědou o volném čase a pedagogikou“ Opaschowski 1976 a 2003 Pedagogika volného času je: mezidisciplinární věda, která se dotýká mnoha oborů, mezi nimiž nejsou ostré hranice integrální věda, která je odkázána na komunikaci a kooperaci se základními vědami jako je sociologie, psychologie, ekonomika společenská věda, která kriticky reflektuje ekonomické, sociálně kulturní, technologické a ideologické podmínky nátlaku, manipulace a strukturální moci, věda o lidském jednání, která vytváří praktické strategie k zlepšení životních podmínek a k řešení společenských a individuálních problémů s volným časem, pedagogická věda, která rozvíjí metodické a didaktické projekty umožňující vnímat individuální a společenské možnosti volného času.

4 Obsah pedagogiky volného času

5 1929 „Freizeitpädagogik“ „Freizeitpädagoge“ „Freizeitkultur“ Význam volného času pro školu, sociální pedagogiku a vzdělávání dospělých 60. léta Pokus o etablování samostatné profese s vlastním polem působnosti 70. a 80. léta Pedagogický výzkum volného času 90. léta 21. století Etika volného času Hledání smyslu Pohled na vývoj pedagogiky podle hamburské školy prof. Opaschowského (dr. Michael Pries)

6 Vývoj pedagogiky volného času v Německu 1929 Fritz Klatt Užívání pojmů: „Freizeitpädagogik“ „Freizeitpädagoge“ „Freizeitkultur“ Význam volného času pro školu, sociální pedagogiku a vzdělávání dospělých 60. léta Giesecke Pöggeler Pokus o etablování samostatné profese s vlastním polem působnosti 70. a 80. léta Opaschowski Nahrstedt Pedagogický výzkum volného času 90. léta Komise pro pedagogiku volného času v rámci DGFE IFKA Bielefeld BAT Freizeit- Forschungsinstitut


Stáhnout ppt "Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,"

Podobné prezentace


Reklamy Google