1150. výročí od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
Advertisements

Cyril a Metoděj 1150 let.
Active Citizens - komunitní vzdělávání pro střední školy Úvodní setkání učitelů Praha 18. března 2013.
POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Vítáme Vás!! Závěrečná konference projektu OPVK oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání Centrum podpory EtV v Olomouckém kraji 5. června.
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16.
Velehrad a cyrilometodějská tradice
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r
Bazilika svatého Václava
Velká Morava.
OBLAST 5: KULTURNÍ CESTOVNÍ RUCH A UDRŽITELNÝ ROZVOJ KULTURY Ing. Zdeněk Urbanovský Centrála cestovního ruchu Východní Moravy EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Kultura.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Zdravá škola.
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/40 Anotace Dávní Slované – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Sámova říše, Velkomoravská říše
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Velká Morava.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_ ČR – Státní svátky. Název: ČR- Státní svátky Číslo.
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
V ERONIKA H LUBINKOVÁ Velehrad je všeobecně známý jako poutní místo, které nese odkaz Cyrila a Metoděje. Ze sdělovacích prostředků se dovídáme o.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
VLIV KONSTANTINA A METODĚJE NA VZNIK SLOVANSKÉ LITURGIE
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Konflikt, koření života
Cyril a Metoděj.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Staroslověnská literatura
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
Masarova 11, Brno - Líšeň. Masarova 11, Brno - Líšeň.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

1150. výročí od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu

Ke stažení ZDE Publikace

Výtvarná soutěže Uzávěrka do konce května Více zde I. kategorie (1. – 3. třída) + kategorie MŠ Cyril a Metoděj doputovali se svým doprovodem na Velkou Moravu v roce 863. Nakresli/namaluj Cyrila a Metoděje, jak se svým doprovodem přicházejí ke knížeti Rastislavovi. Cyril a Metoděj se věnovali obyvatelům Velké Moravy. Trávili s nimi hodně času. Nakresli/namaluj, s kým si rád hraješ. II. kategorie (4. – 5. třída) + kategorie ZUŠ Cyril se na Velké Moravě věnoval výchově nových učitelů a kněží, kteří měli pomáhat mezi lidmi šířit vzájemnou lásku a slavit v kostele bohoslužby ve staroslověnštině. Cyril je naučil nejen číst, psát, počítat, modlit se, ale také jak hospodařit na poli, aby měli hojnou úrodu. Nakresli/namaluj, jak to mohlo o přestávce vypadat v Cyrilově škole. Bratři také povzbuzovali lidi, aby dělali svou práci poctivě – jak při výrobě šperků, tak při hospodaření na svých polích a péči o svěřený majetek. Nakresli/namaluj, s čím doma rád pomáháš. Uzávěrka do konce května Více zde Výtvarná soutěže

Dostupná na Centru pro katechezi v Olomouci Desková hra

Scénáře k div. představením Kdo si hraje, nezlobí. Scénky pro děti i katechety ke vzdělávání i zábavě. (scénka pro 1. stupeň ZŠ, 15 rolí) Bratři ze Soluně str. 33 – 37 Ke stažení ZDE Bratři Slova - Z. Rybaříková (scénka pro 1. stupeň ZŠ, 13 rolí) – Ke stažení ZDE Za pravdu - Z. Rybaříková (scénka pro 2. stupeň ZŠ, 13 rolí) - Ke stažení ZDE Scénáře k div. představením

Premiéra: série květen/červen film podzim 2013 Čtyřdílné doku-drama zmapuje život a dílo slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, a to především naučnou formou. V delším horizontu proto může být využito také jako výukový nástroj ve školách. Společně s dokumentem vznikne také celovečerní film určený pro distribuci do kin.. Premiéra: série květen/červen film podzim 2013 Film

Filmová díla Dějiny udatného českého národa Televizní seriál a webové stránky 10. díl Ke stažení zde Světci a Svědci (mládež a dospělí) Filmová díla

Za Cyrilem a Metodějem s GPS přístrojem v ruce Neobvyklá forma připomenutí výročí příchodu Cyrila a Metoděje Jedná se o turistickou hru na principu geocachingu. Na místech nějakým způsobem spjatých s cyrilometodějskou tradicí jsou ukryty malé plastové schránky. Jejich GPS souřadnice jsou dostupné na stránce www.cm-caching.cz Spuštěno od 14. února Za Cyrilem a Metodějem s GPS přístrojem v ruce

Redakce Dětského časopisu Nezbeda Ke stažení ZDE Komiks

Život světců rozdělen do 44 krátkých příběhů na každý školní týden v roce. Příručku můžete využít: v hodinách náboženství při farní katechezi na farních táborech Praktická příručka stále k dispozici na Centru pro katechezi v Olomouci Samolepková řada

Cyrilometodějská akademie

Vzdělávací program na Velehradě info@velehradinfo.cz  CYRILOMETODĚJSKÁ CESTA CESTA TĚCH, KTEŘÍ NÁM MAJÍ CO ŘÍCI I DNES V mládí si sv. Konstantin vyvolil za svou celoživotní družku Sofii- Moudrost. K nám pak zaznívají jeho slova:  “Nahé jsou národy bez knih.“ Svým darem písma nás sv. Cyril a Metoděj zařadili mezi kulturní národy. Také my jsme skrze odkaz soluňských bratří a jejich následovníků motivováni k hledání moudrosti, vzdělávání.  Mateřské školy a první stupeň základních škol •    život, dílo a odkaz svatých Cyrila a Metoděje aktivně •    s průvodcem a tištěným materiálem pro žáky, vhodným i pro další práci ve škole •    navštívíme ta místa na Velehradě, která nám o těchto věrozvěstech vypovídají Druhý stupeň základních škol a střední školy •    nejvýznamnější události ze života sv. Cyrila a Metoděje •    Velehrad - křižovatka dějin našeho národa i Evropy - místo úcty soluňských bratří, které zrodilo významné osobnosti 19. a 20. století (A.C. Stojan, T. Špidlík) •    místo živé paměti národa v boji za práva člověka na svobodu                •    s průvodcem a tištěným materiálem pro žáky, vhodným i pro další práci ve škole •    navštívíme ta místa na Velehradě, která se k uvedeným tématům vztahují Více informací najdete v letáku zde. www.velehradinfo.cz Programy jsou realizovány od března 2013 a v dalších letech budou dále rozvíjeny. Vzdělávací programy mají časový rozsah 60-90 minut. Cena výukového programu je 40,-Kč na osobu. V případě zájmu je možnost zajištění obědu v jídelně Stojanova Gymnázia na Velehradě (bývalý klášterní refektář). Vzdělávací program na Velehradě

prohlídkypalace@ado.cz, kropacova@arcibol.cz 587 405 421

Příloha katechetického věstníku Návrh pracovního listu + PowerPointové prezentace pro 1. a 2. období ZŠ Táborová hra ke stažení ZDE Pracovní listy s PowerPointovou prezentací ke stažení ZDE Pracovní listy

K dispozici na Centru pro katechezi v Olomouci Ilustrovaná knížka

Interaktivní program Svatí ochránci české země (a jejich státní svátky) vnikl v rámci projektu "Využití křesťanského dědictví ve výuce - praktické náměty" a je dostupný na adrese http://vkd.bihk.cz V rubrice Poselství křesťanských svátků (světci a státní svátky v ČR) Interaktivní CD(servis pro učitele) naleznete metodiky, pracovní listy a krátká animovaná videa pro práci s žáky základních škol. Interaktivní CD

omalovánky Kanán.cz - omalovánky, pracovní listy Ke stažení ZDE Pastorace.cz – omalovánka omalovánky

Praktická příloha tohoto revue se v jedné části zabývá tématem Cyrilometodějského výročí. První příspěvek rozvíjí přístupy k životu světců a jejich odkazu v katechezi. (Jednotlivá doporučení jsou vztažena k cyrilometodějské tematice a jsou zde uvedeny odkazy na různé zdroje). Dále jsou předvedeny dvě pomůcky dostupné na internetu. Je zde také návrh scénáře katecheze o kříži jako znamení naší víry. Možno objednat na: www.cestykatecheze.cz Cesty katecheze