Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Staroslověnská literatura

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Staroslověnská literatura"— Transkript prezentace:

1 Staroslověnská literatura
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 42 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, uvádí souvislosti vzniku staroslověnské literatury, přehled staroslověnské literatury, vývoj písma, kvíz a jeho řešení.

2 Historie událostí 862 kníže Rastislav vysílá posly k byzantskému císaři Michalu III. 863 příchod bratrů Konstantina a Metoděje na Moravu 867 cesta do Říma, papež Hadrián II. schvaluje staroslověnštinu jako liturgický jazyk 869 úmrtí Cyrila, svěcení Metoděje 870 sněm v Řezně, Metoděj uvězněn 885 umírá Metoděj, nástupce Gorazd 886 vyhnání žáků z Velké Moravy (Čechy, Polsko, Bulharsko)

3 Vývoj písma Hlaholice – vytvořena Konstantinem, rozšířila se i do jiných zemí, neužívána, nejdéle v Chorvatsku Cyrilice – autor asi Konstantinův žák Kliment Azbuka – hlavní reforma za Petra Velikého, poslední úprava v roce 1918 (málo používaná písmena vypuštěna nebo upravena), Rusko, Srbsko, Bulharsko, Mongolsko, Kazachstán, Ukrajina, …

4 Staroslověnské texty Bohoslužebné texty Překlad bible
Zákon sudnyj ljudem (zákoník, autor Konstantin) Proglas (veršovaný předzpěv k evangeliu, autor Konstantin, první dílo ve staroslověnštině, zdůrazňuje právo člověka na bohoslužbu v mateřském jazyce) Život Konstantinův Život Metodějův Život Svatého Václava (vzniká v Čechách)

5 Hospodine, pomiluj ny! slavnostní chorál (jednohlasný zpěv,
původně zpíván staroslověnsky) autorství připisováno sv. Vojtěchovi prosba o zajištění úrody a míru, původně zpívána v kostelích, později píseň válečná (hymna) historicky doložen v roce 1055 při volbě knížete Spytihněva II. zápis až ve 14. století Karel IV. jej zařadil do korunovačního řádu Jan Hus jej nechával zpívat v Betlémské kapli

6 Vyberte správnou odpověď
Knížecí sídlo na Slovensku (Žilina, Bardějov, Nitra) Kdo vyslal poselstvo do Byzancie? (Pribina, Svatopluk, Rastislav) Odkud pocházeli bratři Konstantin a Metoděj? (Kréta, Soluň, Athény) Kdo povolil užívání staroslověnštiny v liturgii? (vladař, biskup, papež) Kam odešla většina žáků Konstantina? (Bulharsko, Itálie, Německo) Kdo se stal nástupcem Metoděje? (Kosmas, Gorazd, Prokop) V kterém českém klášteře zůstávala zachovávána staroslověnština? (Břevnovský, Emauzský, Sázavský) První dílo ve staroslověnštině je? (Prolog, Proglas, Preambule)

7 Řešení Knížecí sídlo na Slovensku (Žilina, Bardějov, Nitra) Kdo vyslal poselstvo do Byzancie? (Pribina, Svatopluk, Rastislav) Odkud pocházeli bratři Konstantin a Metoděj? (Kréta, Soluň, Athény) Kdo povolil užívání staroslověnštiny v liturgii? (vladař, biskup, papež) Kam odešla většina žáků Konstantina? (Bulharsko, Itálie, Německo) Kdo se stal nástupcem Metoděje? (Kosmas, Gorazd, Prokop) V kterém českém klášteře zůstávala zachovávána staroslověnština? (Břevnovský, Emauzský, Sázavský) První dílo ve staroslověnštině je? (Prolog, Proglas, Preambule)


Stáhnout ppt "Staroslověnská literatura"

Podobné prezentace


Reklamy Google