Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník"— Transkript prezentace:

1 Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
OP VK – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. Číslo a název klíčové aktivity: III/2; Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Interní číslo: VY_32_INOVACE_VL.KK.4.06

2 Velkomoravská říše1 V 9. století se centrum dění přesouvá na Moravu.
Na území dnešní Moravy a Slovenska se rozkládala Velkomoravská říše. Prvním známým knížetem byl kníže Mojmír. Porazil slovenského knížete Pribinu.

3 Rastislav Po Mojmírovi vládnul Rastislav.
Začalo se šířit nové náboženství – křesťanství. Lišilo se vírou v jednoho Boha. Kněží byli z Franské říše a obyvatelé Velké Moravy jim nerozuměli. Rastislav proto požádal o kněze z byzantské říše, kteří uměli mluvit slovanským jazykem.

4 Konstantin a Metoděj2 Roku 863 přišli dva bratři, kněží – Konstantin a Metoděj ze Soluně Kázali slovanským jazykem Konstantin sestavil první slovanské písmo hlaholici. Do slovanského jazyka přeložil i část bible. To přispělo k rozšíření křesťanství.

5 Konstantin a Metoděj2 Franským kněžím se používání slovanského jazyka v kostele nelíbilo, proto museli oba bratři obhajovat své činy v Římě. Konstantin nemocněl, vstoupil do kláštera a přijal nové jméno Cyril. Metoděj se vrátil zpět na Moravu.

6 Svatopluk Za knížete Svatopluka ještě Metoděj pokračoval ve svém díle
Po jeho smrti byla znovu zavedena bohoslužba v Latině. Převzato bylo i písmo, které používáme dodnes – latinka. Na památku Cyrila a Metoděje se slaví 5. července jako státní svátek.

7 Řemesla3 Konstantin a Metoděj s sebou přivedli i řemeslníky
S jejich pomocí vznikla samostatná řemesla Šperkařství Sklo vyráběli skláři kováři vyráběli nářadí a zbraně nádoby a dlaždice vyráběli hrnčíři vznikaly i tkaniny, oděvy a obuv Kvetl i obchod.

8 Zánik Velké Moravy3 Okolí Mikulčic nebo Uherského Hradiště
Stříbrné a zlaté knoflíky, kterým se říká gombíky Po smrti Svatopluka zničily Velkou Moravu kolem roku 906 kmeny kočovných Maďarů

9 Použitá literatura STŘÍBRNÁ, Ivana. Vlastivěda 4. Hlavní události nejstarších českých dějin. Brno: Nová škola, s. 13, 14. ISBN STŘÍBRNÁ, Ivana. Vlastivěda 4. Hlavní události nejstarších českých dějin. Brno: Nová škola, s. 13. ISBN STŘÍBRNÁ, Ivana. Vlastivěda 4. Hlavní události nejstarších českých dějin. Brno: Nová škola, s. 14. ISBN


Stáhnout ppt "Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google