Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny"— Transkript prezentace:

1 Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Velkomoravská říše VY_32_INOVACE_2C_03 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny

2 Identifikátor materiálu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT, 03
Anotace Žáci získávají souhrn informací o Velkomoravské říši, Konstantinu a Metodějovi a archeologických nálezech. Potřebná fakta se objeví po kliknutí myší na červený znak informace. Žáci si prohlížejí, jak vypadá písmo cyrilice a velkomoravský kříž (památka z dob Velké Moravy se objeví po kliknutí myší na obrázek slunce). Žáci počítají příklady a uvádějí, v jakém roce vznikla Velkomoravská říše (čtverec se správnou odpovědí se po kliknutí myší zvětší a zmenší, čtverce s chybnou odpovědí odlétnou). V závěrečném opakování žáci pomocí skrytého pera spojují začátky tvrzení se správným dokončením . Autor Období vytvoření materiálu Mgr. Naděžda Korcová Červenec 2011 Speciální vzdělávací potřeby ADHD, dyslexie, dysgrafie, dysortografie , dyskalkulie Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Člověk a společnost Dějepis Druh učebního materiálu Interaktivní DUM Druh interaktivity Využití interaktivní tabule a práce s PC Možnost dopisovat rukopisné poznámky přes skrytá tlačítka v rámci nového softwaru Cílová skupina  Žák s lehkým mentálním postižením Stupeň a typ vzdělávání Základní škola praktická – 2. stupeň Typická věková skupina 13 – 15 let, 7. ročník Přílohy Pracovní list v MS Word

3 Velkomoravská říše

4 Velká Morava Vznikla na jihu Moravy.
Velkomoravská říše vznikla v 9. století. Vznikla na jihu Moravy. Jejím zakladatel byl Mojmír I. Největší slávu zažila říše za vlády knížete Svatopluka.

5 Konstantin a Metoděj Kníže Rostislav povolal na Velkou Moravu dva učené bratry. Jmenovali se Konstantin a Metoděj.

6 Konstantin a Metoděj Popiš, jak učení bratři vypadali. hghg 1

7 Křesťanství Oba bratři šířili v zemi křesťanskou víru.
Mluvili staroslověnsky, proto jim lidé na území Velké Moravy rozuměli. Konstantin sestavil nové písmo – cyrilici. Konstantin přeložil do staroslověnštiny Bibli.

8 Cyrilice Cyrilice 2

9 Cyrilice Písmo cyrilice sestavil: ________________ Konstantin Metoděj

10 Nálezy V hrobech z období Velkomoravské říše archeologové našli například šperky ze stříbra, zlata, meče, ostruhy, zdobené knoflíky.

11 Nálezy K nálezům patří také kříže, které svědčí o tom, že Velkomoravská říše věřila v jednoho boha, byla tedy křesťanská.

12 Velkomoravský kříž 3 Klikni na mě!

13 Ve kterém století vznikla Velkomoravská říše?
(Čtverce s chybnou odpovědí odletí.) Velkomoravská říše vznikla v ____ století. 81:9= 5x6= 12:6= 20-8= Použij skryté pero!

14 Pomocí skrytého pera spoj začátky tvrzení se správnou možností:
Velkomoravská říše byla založena na jihu Moravy. severu Moravy. východě Moravy. Zakladatelem rodu byl kníže Svatopluk. kníže Rostislav. kníže Mojmír I. Ze Soluně přišli na Velkou Moravu Konstantin a Rostislav. Mojmír a Svatopluk. Konstantin a Metoděj. Cyrilice je písmo. jazyk. kniha. Použij skryté pero!

15 Zdroje obrázků: 1 HLUCHO. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2 ZEMAN. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3 PEKO. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny"

Podobné prezentace


Reklamy Google