Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cyril a Metoděj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cyril a Metoděj."— Transkript prezentace:

1 Cyril a Metoděj

2 Úvod: Svatý Konstantin (Cyril) a Metoděj jsou známí jako slovanští věrozvěstové. V rámci své misie na Velké Moravě vytvořili písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk.

3 Životopis: Tito Bratři pocházeli z řecké Soluně, z rodiny hodnostáře Byzantského císařství. Na základě jejich znalostí slovanského jazyka se soudí, že jejich matka byla slovanského původu. Svatý Metoděj – křestním jménem Michal, se věnoval činnosti ve státní správě – jako jeho otec. Poté odešel do kláštera a stal se mnichem a nakonec prvním moravsko – panonským arcibiskupem.

4 Vzdělání sv. Konstantina: Svatý Konstantin, mladší z obou bratrů vystudoval teologii, filozofii a literaturu a stal se profesorem filozofie v Konstantinopoli. V roce 855 vstoupil do kláštera za svým bratrem Metodějem, kde přijal jméno Cyril.

5 Vyplněná prosba: V roce 862 vyslal kníže Velké Moravy Rostislav poselstvo k byzantskému císaři Michaelovi III. s prosbou o vyslání duchovních, kteří by vedli bohoslužby v slovanské řeči a položili tak základy vlastní církve na Velké Moravě. Díky znalosti jazyka byly pro tuto velkou misi vybráni právě Konstantin a Metoděj.

6 Jejich příchod: Na Velkou Moravu dorazili na jaře roku 863, kde vedli kázání a vyučování bratří ve staroslověnštině. Lidé na Moravě znali stále ještě jen rituály a pohanská kouzla, nyní poznávali náboženství lásky k bližnímu. Každý rok 4. a 5. července probíhají cyrilometodějské oslavy – národní pouť na Velehradě a za Kyjovem se nachází poutní místo Klimentek – kde je nádherná zvonkohra.

7 Autoři: David Ivánek, Jakub Chylek Zdroje: wikipedie


Stáhnout ppt "Cyril a Metoděj."

Podobné prezentace


Reklamy Google