Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_Vl.4.r. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací předmět: Vlastivěda Stupeň a typ vzdělání: Základní vzdělání – první stupeň Ročník: čtvrtý Cílová skupina: žák Druh učebního materiálu: prezentace Klíčová slova: Velkomoravská říše, Mojmír I., Rastislav, Svatopluk, Mojmír II., Konstantin, Metoděj, hlaholice, staroslověnština ,rotunda, bazilika Anotace: Seznámení se základními fakty nejstaršího státního útvaru na našem území. Vyzdvižení významu mise Konstantina a Metoděje pro naše země.

2 Velkomoravská říše a mise Cyrila a Metoděje

3 Velkomoravská říše r. 822 vzniká velká říše západních Slovanů
panovníci: Mojmír I. Rastislav Svatopluk Mojmír II.

4 Panovníci Velkomoravské říše
Mojmír I. – připojil k Moravě Nitranské knížectví Rastislav – za jeho vlády přišli Cyril a Metoděj Svatopluk – za jeho vlády největší územní rozsah říše Mojmír II. – za jeho vlády zánik říše (vpád kočovných Maďarů)

5 Významná hradiště Staré město u Uherského Hradiště (viz obr.)
Mikulčice u Hodonína Pohansko u Břeclavi

6 Cyril a Metoděj přišli na Moravu soluňští bratři Konstantin (Cyril) a Metoděj Cyril (Konstantin) sestavil slovanské písmo (hlaholice) přeložil do staroslověnštiny vybrané části Písma přeložil liturgické texty bohoslužby vedeny ve staroslověnském jazyce

7 Cyril a Metoděj Cyril s Metodějem se vydávají do Říma
Cyril umírá r. 869 v klášteře v Římě Metoděj umírá r. 885 na Moravě

8 Cyril a Metoděj r. 867 Konstantin (Cyril) a Metoděj dosáhli v Římě u papeže povolení užívat slovanský jazyk jako bohoslužebný Konstantin se už do Čech nevrátil. Vstoupil v Římě do kláštera pod mnišským jménem Cyril. Roku 869 zde umírá. Metoděj byl jmenován arcibiskupem panonským a vrací se zpět na Moravu. Umírá zde r. 885.

9 Umění Rotunda Bazilika

10 Šperky

11 Otázky Ukaž na mapě, kde se rozkládala Velkomoravská říše.
Kteří panovníci vládli ve Velkomoravské říši? Za kterého panovníka k nám přichází Konstantin a Metoděj? Který panovník dosáhl největšího územního rozsahu Velkomoravské říše ? Co víš o činnosti Cyrila a Metoděje na Moravě?

12 Zdroje < -Tankred [cit ]. < [cit ]. < [cit ]. < [cit ]. < [cit ]. < > - Blanulak [cit ]. < [cit ]. < [cit ]. < [cit ]. J. Koudelková – Naše dějiny v datech. Albatros: Praha 1989, str J. Poulík – Velká Morava. Cyrilometodějská mise. Melantrich 1985.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek"

Podobné prezentace


Reklamy Google