Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy"— Transkript prezentace:

1 Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
Prezentace projektu Velehrad,

2 Instituce Předkladatel Projektu: Římskokatolická farnost Velehrad
Partneři Projektu: Arcibiskupství olomoucké Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Řeholní dům T. J. Centrum Aletti Velehrad – Roma Spolupracující subjekt: Zlínský kraj Zpracovatelé: - Primavera Consulting s.r.o. Agentura Partners Consulting s.r.o.

3 Dotační titul Integrovaný operační program
Kontinuální výzva pro oblast podpory 5.1a,b - národní podpora využití potenciálního kulturního dědictví; Projekt předložen na Ministerstvo kultury ČR v červnu 2009.

4 Hlavní cíl Projektu Obnova a oživení národní kulturní památky Velehradu a její využití pro nové kulturní a vzdělávací služby, jejichž hlavním tématem bude zdůraznění Velehradu jako místa, kde se rodila česká státnost a křesťanství ve východním i západním duchu.

5 Specifické cíle Projektu
Technická rehabilitace souboru památkově chráněných objektů; Rozšíření a zkvalitnění nabídky kulturních a vzdělávacích služeb, prezentujících Velehrad jako místo české státnosti a evropské vzdělanosti; Zvýšení úrovně a dostupnosti odborných veřejných služeb v oblasti péče o kulturní dědictví a prezentace metodiky obnovy národní kulturní památky.

6 Investiční akce Projektu
Rekonstrukce baziliky Nanebevzetí Panny Marie a Sv. Cyrila a Metoděje (rekonstrukce interiéru a exteriéru); Rekonstrukce prostor Lapidária; Rekonstrukce kostela Zjevení Páně (kaple Cyrilka); Rekonstrukce objektu Fary; Rekonstrukce objektu bývalé konírny a sýpky na Multifunkční Velehradský dům Cyrila a Metoděje; Architektonické řešení ploch nádvoří před bazilikou v návaznosti na místní komunikace, vybudování hygienického zařízení pro návštěvníky.

7 Programová náplň Projektu
1. Vytvoření scénáře a věcné náplně plánovaných expozic: Velehrad na křižovatce kulturních dějin; Velehradské muzeum; Muzeum Bible; Výstavní a edukační expozice Cyrila a Metoděje;

8 Programová náplň Projektu
2. Zpracování plánu realizace ucelených souborů kulturních a vzdělávacích programů; 3. Příprava Metodiky obnovy a využití poutního areálu Velehrad; 4. Upřesnění činnosti vědeckých a odborných pracovišť; 5. Vypracování záměrů na specifické využití a provoz dotčených objektů včetně plánu umístění třetích institucí či subjektů (nájemci pro poskytování doplňkových služeb).

9 Plánované kulturní a vzdělávací akce Projektu
Program prezentace metodiky obnovy a využití památky Velehrad; Vzdělávací programy pro odbornou veřejnost v oblasti hmotných, kulturních a duchovních tradic; Zážitkové a kreativní vzdělávací programy pro děti a mládež v oblasti poznání Bible a světových náboženství; 4. Program ACTA ACADEMIA VELEHRADENSIS - mezinárodní konference, vědecké semináře, přednášková a publikační činnost);

10 Plánované kulturní a vzdělávací akce Projektu
5. Vzdělávací programy v oblasti plánování, prezentací, marketingu a fungování velehradského areálu pro zájemce z řad církevních a charitativních institucí; 6. Vzdělávací program centra Apoštolátu modlitby; 7. Programy pro učitele na téma "Osobnosti českého národa", "Sv. Cyril a Metoděj„ a "Bible„; 8. Kulturní akce spojené s poutními výpravami - varhanní a komorní koncerty, dramatická představení, výtvarné výstavy pro širokou veřejnost;

11 Výstupy a harmonogram Projektu
Měřitelné výstupy: Počet regenerovaných nemovitých kulturních památek: 4 Zvýšení počtu návštěvníků památek a kulturních zařízení: o 25 % Harmonogram: Zahájení projektu: Ukončení projektu: Doba trvání: 77 měsíců

12 Finanční objem Projektu
Celkové náklady Projektu: 345 836 000,00 Kč Z toho státní rozpočet: 51 875 400,00 Kč Z toho podpora EU: 293 960 600,00 V rámci projektu bude zorganizováno 18 výběrových řízení.

13 Děkuji Vám za pozornost…


Stáhnout ppt "Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy"

Podobné prezentace


Reklamy Google