Národní jazyk a jeho útvary 3 Časté chybování v textu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Skladba – odchylky od pravidelné větné stavby
Advertisements

Druhy přísudku Skladba věty.
Podmět (Po) - opakování
Organizace ochrany přírody v ČR
Číslo v digitálním archivu školy
Přeji Ti sílu všech živlů
Větné celky Věta Souvětí. Větné celky Věta Souvětí.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
O psech a lidech….
Nepravidelnosti větné stavby
Pozorně čti a vteřinu či dvě o tom popřemýšlej !
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Životní prostředí klady vs. zápory.
Desatero božích přikázání
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Ledová kráska.
Přístavek 8. ročník.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Prvních 17 let mého života jsem žila na vesnici. Začala jsem se nudit... Teď chci poznat život ve městě! Jmenuji se Zuzka (jméno je přeložené z německého.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Je zajímavé sledovat, jestli to pošleš zpět
Koncovky sloves.
Autor výukového materiálu: Adéla Fišerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:19. září 2012 Číslo.
KDYŽ TĚ CHVÁLÍM, KDYŽ SE ZTIŠÍM, JÁ VÍM, TY SÁM JSI BŮH,
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Důležité téma Autor Prezentace GPJPPraha. Osnova prezentace Úvod Úvod Úvod Obeznámení s problematikou Obeznámení s problematikou Obeznámení s problematikou.
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
MOJE RODINA BRODŠTí.
Pár vtípků.
Klubový zpravodaj. Obsah Co se tento měsíc stalo Novinky v klubu Naši členové + body Vaše inzerce Soutěž Poplatky Chat Co nás čeká… Překvapení na závěr.
Světem letí skvělá zpráva- z naší tefnut bude máma!!!
Interpunkce v souvětí Cvičení.
"Pepíčku, jak zní rozkazovací způsob od slovesa mlčet
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Cenné papíry Naprosto bezpečná investice, prostá všech rizik,
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk 1 Autor: Mgr. Romana Martináková Poznáš pohádku?
Anakolut Chlapci, když přišli ráno do školy, byla jim zima. Poslední podmínkou je zhlédnutí pěti filmů, z toho tři filmy české a dva zahraniční. Víme,
SELF-CONCEPT OF WOMEN Zuzana Brychtová. OSNOVA Self-concept a jeho užití Hledání obrazu ideální ženy Nalezení obrazu ideální ženy?? Shrnutí a rozdíly.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová V3 V4 V1 V2 V5 V6 VZOREC SOUVĚTÍ když ani ale a nebo že.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ odchylky od pravidelné stavby věty Název sady: Český jazyk.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
Opakujeme vedlejší věty 2 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_04_Opakujeme vedlejší věty 2.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Zdravé prostředí pro život je veřejná služba
Půjčky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Vztahy a pravidla soužití - rodina
1 Podstatná jména Rod VY_32_INOVACE_3_ČESKÝ JAZYK_1_PODSTATNÁ JMÉNA-ROD Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Čím chci být až vyrostu M. Krátká.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Průzkum trhu. Průzkum trhu Předpoklad úspěchu podniku = dobrá znalost trhu Význam Předpoklad úspěchu podniku = dobrá znalost trhu.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Otázky pro průběžnou práci
Interaktivní prezentace pravidel
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Odchylky od větné stavby
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Druhy přísudku Skladba věty.
Odchylky od větné stavby, které jsou syntaktickými chybami
O psech a lidech….
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Národní jazyk a jeho útvary 3 Časté chybování v textu

Odstraňte tvaroslovné chyby Když hraji s mou raketou, jsem k nepřemožení. Když hraji se svou raketou, jsem k nepřemožení. Generál Morton odvolal z jeho funkce velitele letectva plukovníka Clarka. Generál Morton odvolal z funkce velitele letectva plukovníka Clarka. Majitel oné plážové restaurace se odhodlal k opravdu revolučnímu kroku, do svého podniku, v němž chce udržet jistou společenskou úroveň, mu nesmí naháči vkročit. Majitel oné plážové restaurace se odhodlal k opravdu revolučnímu kroku, do svého podniku, v němž chce udržet jistou společenskou úroveň, nevpustí žádného naháče. Předseda správní rady odvolal ze své funkce výkonného ředitele. Předseda správní rady odvolal výkonného ředitele z jeho funkce.

Připojte k uvedeným slovům definici jejich věcného významu Doplňte správné sloveso: S despektem ………… na všechny vandaly. K idolům často ……………… nezralí jedinci. Mám-li životní vzor, pak k němu ………….. . Vytvořte věty, v nichž užijete uvedená slovesa. A. zhlížet se v… 1. - dívat se dolů, cítit převahu B. vzhlížet k … 2. - nekriticky obdivovat, chtít napodobovat C. shlížet 3. - vážit si někoho, obdivovat se mu A. 2 B. 3 C. 1

Vysvětlete významový rozdíl daných sdělení: Dluží státu na poplatcích necelých sedm miliard. Dluží státu na poplatcích téměř sedm miliard. Díky požáru zahynuli tři lidé. Vinou požáru zahynuli tři lidé. Formulujte vhodněji: Adrenalinové sporty jsou především o vzrušení. Je nutné předem ošetřit všechny případné komplikace. Není to zas až tak nečekaná událost. Celou akci zafinancuje Evropská unie. Naše zájmové sdružení se bude na této akci spolupodílet. Na křestu nového cédéčka byla řada celebrit.

Opravte chybné tvary Rádi cestujeme do míst, které byly donedávna nedostupné. V těch datumech má prostě zmatek. Práce se musíš chytit obouma rukama. Města nás lákaly svými bohatými nedělními trhy. Nejraději nakupuji v Arbesově knihkupectví. Sešel se s svými dvěmi známými. Aby jste si nemysleli, je to náročná akce. Na výkopových pracech se spolupodílí i naše firma.

Opravte Táty pes se nekamarádí s naší sousedkou Opravte Táty pes se nekamarádí s naší sousedkou. Nejoptimálnější bývá to nejsnadnější řešení. Ve všech dílech Čapka je nějaká záhada, problém. Změny, které se udají na slunci, mají vliv i na Zemi. Je to jen tvou škodou, že jsi nepřišel. Ozdobu můžeme umístit na i podél hotového jídla. Zákaz vstupu se psem a kolem. Na bazénu nekřičte a neběhejte! Po třech letech strávených v Grónsku se vrátila, aby umřela. Ošetřoval jsem raněného člověka zlomenou větví. Zákaz vstupu do učebny se žvýkačkou. Nechtě jsem vrazil do za mnou stojícího člověka. Výrobky s na první pohled nepatrným kazem koupíme levně.

Opravte (rozlište zeugma, anakolut, kontaminaci, atrakci) Národ chtěl a volal po demokratické vládě. Cením si svého zdraví. Právě tu diskutujeme tvůj problém. V té své přednášce zmínil nejeden zajímavý fakt. Spousta lidem se to nelíbí. Je zkrátka širší než delší. Víme, že často, když člověk něco dělá prvně, nejde mu to dobře. Poctivý člověk opovrhuje a nenávidí přetvářku. Sotva přinesla babička domů fenku, hned se počurala. Na obrázku vidíme klisnu, jak olizuje hříbátko a oráče. Na stole ležel doutník dědečka, který dohasínal.