Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Interaktivní prezentace pravidel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Interaktivní prezentace pravidel"— Transkript prezentace:

1

2 Interaktivní prezentace pravidel
Výuková verze

3 Počáteční rozložení hry
Zamíchané karty událostí umístěte lícem dolů vedle Herního plánu. Každý hráč si před začátkem hry: a) vylosuje jednu kartu podnikatele. Ostatním nahlas přečte svou vlastnost, která je na kartě uvedena. b) z banku vezme 5 M. c) vezme 4 figurky své barvy a umístí je na svou kartu podnikatele. Představují jeho manažery. d) vezme 1 figurku své barvy a umístí ji do Banky na úroveň „žádný úvěr“. Na ukazateli Trhu vyznačte u každého zdroje nabídku zeleným žetonem a poptávku červeným žetonem. Žetony umístěte na pole „0“ (šedivě zvýrazněná). Na ukazateli Ceny vyznačte u každého zdroje žlutým žetonem rovnovážnou cenu (šedivě zvýrazněná). Cena Elektřiny je tedy na začátku hry 3, cena Dopravy 4. Doprostřed stolu umístěte Herní plán otočený Výukovou verzí nahoru. Nejstarší hráč si před sebe vezme kartu začínajícího hráče.

4 Průběh prvního kola hry
Chantal Chanel umístila svého manažera do Automobilky. Richie Rotschild umístil svého manažera do Dopravce. Fáze Investice Každý hráč může buď: Umístit nového manažera (4M) Přesunout manažera v rámci Podniku (1M) Přesunout manažera z nejnižší úrovně Podniku do jiného Podniku (1M) Musí upravit Trh! Fáze Finance Hráči zaplatí úrok ze svého úvěru, pokud nějaký mají. Hráči můžou splatit úvěr (jistinu), pokud nějaký mají. Fáze Událostí Začínající hráč otočí horní kartu událostí a nahlas přečtěte její obsah. Událost platí pro všechny po celé následující kolo. !!! Úprava Trhu !!! Dopravce vyrábí přímo peníze. Peníze nabídku ani poptávku na Trhu neovlivňují. !!! Úprava Trhu !!! Dopravce spotřebovává jednu jednotku automobilů. Poptávka po autech tedy o jedna vzroste. !!! Úprava Trhu !!! Automobilka spotřebovává jednu jednotku elektřiny. Poptávka po elektřině tedy o jedna vzroste. !!! Úprava Trhu !!! Automobilka vyrábí jednu jednotku automobilů. Nabídka aut tedy o jedna vzroste. Za to zaplatil 4M do banku. Za to zaplatila 4M do banku. V prvním kole nemají hráči žádný úvěr. Neplatí proto ani úroky.

5 5 4 4 3 Průběh prvního kola hry Fáze Produkce
Hráči spočítají zisk/ztrátu u každého Podniku. 5 Cena elektřiny je 3. Cena automobilu je 4. Cena dopravy je 4. Zisk z dopravce je 1M. Richie Rotschild obdrží 1M z banku. Zisk Podniku je 1 (Rozdíl výnosů 4 a nákladů 3) Výstupem je jedna jednotka automobilu. Chantal Chanel počítá zisk ze své automobilky. Vstupem je jedna jednotka elektřiny. Vstupem je jedna jednotka dopravy. Výstupem jsou přímo peníze. Richie Rotschild počítá zisk z Dopravce. 4 3 4

6 Průběh prvního kola hry
Fáze úpravy cen Upraví se ceny zdrojů. Poptávka je vyšší nežli nabídka. Poptávka a nabídka je v rovnováze. Posouvá se začínající hráč a začíná nové kolo. Cena elektřiny o 1 vzroste. Cena dopravy se nemění.

7 Vyhrává hráč, který má nejvíce peněz a zároveň nemá žádný úvěr.
Cíl hry Hra končí na konci kola, ve kterém některý hráčů získal celkem 12M a zároveň nemá žádný úvěr. Vyhrává hráč, který má nejvíce peněz a zároveň nemá žádný úvěr.

8 Více informací ke hře na
…je hra(čka) Více informací ke hře na


Stáhnout ppt "Interaktivní prezentace pravidel"

Podobné prezentace


Reklamy Google