Technický plán přechodu A co dál?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Multiplex veřejné služby 2008 – Digimedia 2008 Ing.Pavel Hanuš Manažer programu digitalizace ČT.
Advertisements

Ing. Jiří Nouza náměstek primátora hl. m. Prahy Zóny placeného stání.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
Efektivita a budoucnost zemského pokrytí digitálním televizním vysíláním Konference DIGImedia Praha 12. června 2008 Kamil Levinský ředitel úseku pro transformaci.
Podpora meziobecní spolupráce
Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Rok po ostrém startu digitálního televizního vysílání
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Budoucnost zemské TV v ČR – standard DVB-T2 vs digitální dividenda 2
Emancipace satelitního vysílání v ČR pro reklamní trh Leoš Pohl Czech Digital Group, a.s. 12. června 2008 DIGIMEDIA 2008.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Výběrové řízení (aukce) na kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz TK ČTÚ k zahájení veřejné konzultace výběrového řízení 19. března 2012.
PREZENTUJÍCÍ JDTMK Jednotná digitální technická mapa kraje Vysočina Jihlava, Krajský úřad Únor 2008.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Satelit – nadpozemské řešení digitalizace TV příjmu červen 2009.
Audit IT procesů ve FNOL
Stavební zákon a územní plánování
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Bilance české digitalizace Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
Příštích deset let bude charakterizováno rozvojem technologie i programového obsahu televizního vysílání a s tím souvisejících nových služeb. Nové technologie.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Marta Toušková Útvar rozvoje hl. m. Prahy Setkání geodetů 2013 Ukončení projektu Digitální mapa Prahy a zadání Digitální mapy veřejné správy hl. m. Prahy.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Trh elektronických komunikací v ČR Aktuální témata regulace PhDr. Pavel Dvořák, CSc. Předseda Rady ČTÚ.
Blok I: Zapínáme digitál, vypínáme analog moderuje: Jan Potůček.
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Účetní reforma v druhém roce
Digitalizace televizního vysílání & Internet Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Digitalizaci se neubráníme, ale kde je psáno, že to musí být zrovna DVB-T? DIGImedia 2007 Kavčí hory 17. května 2007.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Digitalizace – Tisková konference Prima TV. Digitalizace – tisková konference Jak chápeme digitalizaci?  Vnímáme digitalizaci jako proces, který.
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ V ČR. ISSS Proces digitálního vysílání v ČR (1999 – 2004) 1999  zahájení experimentálního vysílání DTV (Praha, později Brno)
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Digitalizace v ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Státní politika vysokorychlostního přístupu ISSS, duben 2005.
Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace
Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Budoucnost DTT: DVB-T2 a konkurence RNDr. Radim Pařízek
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Informace k realizaci procesu přechodu na digitální vysílání
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Český telekomunikační úřad
Role ČT v rozvoji DTT.
Český rozhlas - DAB+ Zbiroh 2018.
Mediální reflexe 2018 Ministerstvo kultury.
Rozhlasová digitalizace v T-DAB/DAB+
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

Technický plán přechodu A co dál? PhDr. Pavel Dvořák, CSc. Předseda Rady ČTÚ

Technický plán přechodu Vláda ČR dne 28. dubna 2008 schválila Technický plán přechodu s datem dokončení přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání k 11.11. 2011 Vyšlo jako č.161 v č.51/2008 Sb. dne 15.května 2008 Technický plán přechodu Květen 2008

Technický plán přechodu TPP dle zákona č. 304/2007 Sb. Vláda stanoví nařízením Technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání (dále jen „Technický plán přechodu“) za účelem sestavení sítě elektronických komunikací pro multiplex veřejné služby, dalších sítí pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání a jedné sítě umožňující regionální zemské digitální televizní vysílání. Technický plán přechodu Květen 2008

Technický plán přechodu TPP dle zákona č. 304/2007 Sb. Technický plán přechodu stanoví pravidla pro přechod zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání, zejména lhůty, podmínky a způsob postupu při procesu rozvoje sítí elektronických komunikací pro zemské digitální televizní vysílání, včetně lhůt, podmínek a způsobu vypínání zemského analogového televizního vysílání tak, aby mimo případy, kdy to neumožňují přírodní nebo odůvodněné technické překážky, při vypnutí zemského analogového televizního vysílání v rámci jedné územní oblasti nedošlo ke zmenšení území pokrytého signálem zemského televizního vysílání programů provozovatelů vysílání s licencí dotčených vypnutím v dané územní oblasti. Technický plán přechodu Květen 2008

Budoucí situace do ASO Standardní základní sítě Programy v období 2008– 11.11.2011 1 Síť pro ČT 2 NOVA 3 Prima, Z1, Óčko…. 4 C1, C2, C3, C4 …. Celkem využitelná kapacita sítí pro šíření digitálního Vysílání dle TPP Cca 16 programů v období 2008- ASO=2011 ČT1, ČT2, ČT4, ČT24 A1, A2, A3 … Regionální TV Technický plán přechodu Květen 2008

Zásady TPP – územní oblasti Technický plán přechodu Květen 2008

Postup v územní oblasti ASO1- Vypnutí základních vysílačů Základní souběh ATV a DTV Navazující souběh ATV a DTV 9-10/(4-23)měsíců ASO v Ucelené oblasti = ASO CZ Cca 12-14 měsíců Celkový souběh – v průměru 22-29 měsíců Technický plán přechodu Květen 2008

Postup v územní oblasti Základní souběh ATV a DTV ASO1- Vypnutí základních vysílačů Navazující souběh ATV a DTV Dosažení srovnatelného Pokrytí Informační kampaň Vyřešení sekundární sítě Postupné vypínání ATV ASO v Ucelené oblasti = ASO CZ Technický plán přechodu Květen 2008

Technický plán přechodu TPP 2011 - Harmonogram Technický plán přechodu Květen 2008

Technický plán přechodu Charakter TPP TPP je „jízdním řádem“ ale „vše nevyřeší“, definuje nejbližší cíle z hlediska využití kmitočtů v území a čase dle GE06 Jde o vyřešení přechodu analogového zemského televizního vysílání na digitální nikoli o optimalizaci a rozvoj DTV Nutná spolupráce operátorů a provozovatelů (referenční nabídky, plány rozvoje sítí) – TPP řeší jen rozhodující vysílače, ostatní řeší operátoři sítí v dohodě s provozovateli vysílání Technický plán přechodu Květen 2008

Technický plán přechodu A co dál? Implementace TPP Bezprostřední kroky ČTÚ Kroky po rozhodnutí komerčních televizí (srpen 2008) o akceptaci TPP Téma či buzzword „digitální dividenda“? Technický plán přechodu Květen 2008

Kroky ČTÚ po přijetí TPP Síťový plán identifikátorů digitálního vysílání - vydán ČTÚ v dubnu 2008 Vydal Vyhlášku o stanovení pokrytí (Vyhláška č.163/2008 Sb.) Připraví implementaci vládního nařízení č. 162/2008 Sb. o poplatcích Spolupracuje na novele zákona o elektronických komunikacích Technický plán přechodu Květen 2008

Kroky ČTÚ po přijetí TPP Požádá operátory sítí o předložení Plánů rozvoje jednotlivých sítí (červen 2008) Vyhodnocuje stávající ATV/DTV pokrytí (před rozhodnutím komerčních provozovatelů) Vyhodnocuje výchozí parametry procesu digitalizace na straně populace - informovanost, penetraci zařízení, postoje obyvatel (výzkum cca 1800 obyvatel, reprezentativní výzkum, bude opakovat každého půl roku, nezávislý na komerčních průzkumech) Připravuje postup pro stanovení pokrytí v nových DTV oblastech (koordinace s operátory, zajištění technických prostředků) Vyhodnotí plánované pokrytí sítí na základě předložených plánů rozvoje Technický plán přechodu Květen 2008

Kroky ČTÚ po přijetí TPP Koordinační jednání se sousedními státy Připraví výběrové řízení na držitele přídělu pro mobilní TV Bude zajišťovat systematický monitoring pokrytí vč. identifikace kritických situací a případného rušení Spolupráce v rámci NKS na realizaci informační kampaně Předloží k veřejné diskusi stanovisko ČTÚ k Strategii digitální dividendy v ČR Technický plán přechodu Květen 2008

Technický plán přechodu Monitoring ČTÚ ČTÚ Pokrytí ATV/DTV – postupně dle oblastí (modelový výpočet, měření = odhady počtů obyvatel/domácností) Kontrola dodržení plánovaných parametrů Kontrolní měření zdrojů rušení signálu Vyhodnocování pokrytí – porovnání ATV a DTV, identifikace kritických míst Explikace metodiky Zveřejňování (dotčené subjekty, veřejná správa a samospráva, veřejnost – GIS) Limit rozsahu měření – kapacity, náklady Technický plán přechodu Květen 2008

Start diskuse k digitální dividendě Závažná témata – využití kmitočtů pro sestavení dalších sítí pro televizní vysílání, digitální rozhlas, technologická neutralita, municipální digitální televize …bezdrátový broadband Evropský rámec (panevropské služby?) Nutno i na úrovni parlamentu i v odborné veřejnosti ČTÚ připravuje podklady - vstupní rámec pro diskusi Technický plán přechodu Květen 2008

Očekávané možnosti použití kmitočtů přidělených ČR novým plánem předpoklad pro pásmo VHF (kanály 5 — 12) nejvýše lze očekávat možnost sestavení: 1 celoplošné sítě DVB-T 1 celoplošné sítě T-DAB 2 celoplošných sítí T-DAB s možností nezávislého programového vysílání až do úrovně VÚSC (po změně současného rastru na rastr 7 MHz) předpoklad pro pásmo UHF (kanály 21 — 69) 2-3 celoplošné sítě DVB-T s možností nezávislého programového vysílání až do úrovně VÚSC další sítě rozsahem blízkým celoplošnému pokrytí území (max. 4 — 5, podle „kvality“ plánem obdržených přídělů) Technický plán přechodu Květen 2008

Děkuji za pozornost PhDr. Pavel Dvořák, CSc. Předseda Rady ČTÚ dvorakp@ctu.cz