Příprava střednědobých strategických plánů škol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRATEGIE VIZE Kam chceme dojít? Kde jsme? Co umíme?
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Hodnocení ředitelů škol zřizovaných Pardubickým krajem
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Hodnocení škol a školských zařízení
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Evropský sociální fond v ČR
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
POSOUZENÍ VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podklady k posouzení vlivu akce z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA) dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
PRIORITY ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ LIBERECKÉHO KRAJE v návaznosti na globální granty RNDr. Robert Gamba vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí lékařů, zubních lékařů a farmaceutů.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Tržní prostředí.
Vzdělávací politika.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Bc. Magdalena Zábranská
Problémy a perspektivy středního školství
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Strategie vyplývající ze SWOT analýzy
Lokální strategie rozvoje základního vzdělávání ORP Otrokovice
Ekonomika malých a středních podniků
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
DALŠÍ KROKY V OBLASTI RACIONALIZACE SÍTĚ ŠKOL
Transkript prezentace:

Příprava střednědobých strategických plánů škol Seminář pro ředitele Liberec – 28. 6. 2007 Robert Gamba Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje

Strategické plánování Strategické plánování je tvůrčí proces, v jehož průběhu dochází k formulaci základní vize rozvoje města či regionu, stanovení jednotlivých cílů a strategií a také postupů vedoucích k vlastní realizaci navržených záměrů. Region, jehož obyvatelé se zajímají o jeho budoucnost a na úvahách o rozvoji města se aktivně podílejí, má nejlepší předpoklady dosáhnout svých dlouhodobých cílů a vizí.

Strategické plánování ve vzdělávání Jak se projeví na mé škole úbytek žáků? Jak se projeví na mé škole závěry Dlouhodobého záměru ČR? Jak za těchto podmínek budeme realizovat kurikulární reformu? Jak za těchto podmínek vyhovíme potřebám trhu práce? Jak naplníme tři priority Dlouhodobého záměru LK?

Strategické plánování ve vzdělávání Škola Kraj Česká republika Evropská unie Boloňský proces (1999+) Zelená kniha České vzdělání a Evropa (1999) Lisabonský proces (2000+) Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání (2001) OP Rozvoj lidských zdrojů (2003) Dodatek (2004) Dlouhodobé záměry ČR Dlouhodobý záměr LK Výroční zpráva OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (2007) Výroční zprávy ČR Výroční zprávy LK

Odhadněte vývoj do deseti let na vaší škole Jak se projeví na mé škole úbytek žáků? Nebojte se citovat strategické dokumenty ČR, LK atd. Laické veřejnosti tyto údaje nemusí být známé… Na úrovni republiky: Dlouhodobý záměr ČR Na úrovni kraje: Dlouhodobý záměr LK Na úrovni regionu: Změny vzdělávací soustavy středních škol Libereckého kraje Odhadněte vývoj do deseti let na vaší škole

Odhadněte, jak se změní struktura žáků přijímaných na školu Jak se projeví na mé škole závěry Dlouhodobého záměru ČR? Odhadněte, jak se změní struktura žáků přijímaných na školu

Odhadněte, jak se změní struktura žáků přijímaných na školu Jak se projeví na mé škole závěry Dlouhodobého záměru ČR? Odhadněte, jak se změní struktura žáků přijímaných na školu

Promítněte do předcházejících údajů oborové zaměření školy Jak za těchto podmínek vyhovíme potřebám trhu práce? Promítněte do předcházejících údajů oborové zaměření školy

Jak za těchto podmínek budeme realizovat kurikulární reformu? Rozvoj kompetencí… Jiné způsoby práce…

Navrhněte vnitřní proměnu školy Jak za těchto podmínek budeme realizovat kurikulární reformu? Prostupné vzdělávání… Navrhněte vnitřní proměnu školy Jiná organizace práce…

Nastartujte další vzdělávání! Jak naplníme tři priority Dlouhodobého záměru LK? Priority 1. Zvýšení účasti na vzdělávání pro všechny věkové skupiny obyvatel 2. Zvýšení kvality vzdělávání a řízení školství 3. Zvýšení efektivity vzdělávání Nastartujte další vzdělávání!

Jak naplníme tři priority Dlouhodobého záměru LK?

Jak naplníme tři priority Dlouhodobého záměru LK? Přehled služeb: rekvalifikační kurzy, kurzy doplňující stupeň vzdělání, kurzy doplňující kvalifikaci v daném oboru, kurzy zvyšující zaměstnatelnost, kurzy manažerského vzdělávání, kurzy zabezpečující zaškolení nebo zaučení zaměstnanců pro konkrétní zaměstnavatele, kurzy zabezpečující povinné vzdělávání , proškolení, prohlubování kvalifikace pracovníků podle speciálních právních norem - školení ze zákona, kurzy školení školitelů, jazykové kurzy, univerzita třetího věku, kurzy pro sociálně ohrožené skupiny obyvatel, zájmové vzdělávání - volnočasové kurzy, zprostředkování stáží.

Jak naplníme tři priority Dlouhodobého záměru LK? Zákazníci: zájemci o vzdělání, zájemci o další rozvoj kvalifikace, zájemci o rekvalifikaci, zájemci o doplnění stupně vzdělání, sociálně ohrožené skupiny obyvatel, národnostní menšiny – Rómové, příslušníci cizích státních příslušností s dlouhodobým či trvalým pobytem, tělesně handicapovaní, nezaměstnaní v předdůchodovém věku, lidé s poruchami vzdělávání, atd., zájemci o volnočasové kurzy, zaměstnavatelé (zabezpečení služeb firemního vzdělávání), úřady práce (zabezpečení služeb rekvalifikačních středisek)

Pokyny na závěr: Pracujte v kolektivu (otevřete dveře ředitelny…) Zpracujte SWOT analýzu školy Strengths = silné stránky Weaknesses = slabé stránky Opportunities = příležitosti Threats = hrozby SWOT analýza = kombinace dvou analýz, S - W a O - T. Přitáhněte ke spolupráci pět klíčových zaměstnavatelů regionu (za každý obor) Nepostupujte „od zadu“, volte přirozený postup Oborové zaměření školy … trh práce Profily vyučovaných oborů … zaměstnavatel Realizace na škole … diskuse nad RVP a ŠVP Podívejte se pravdě do očí…

Osobní „ředitelskou“ SWOT analýzu zašlete do 31.7. 2007 Úkoly: Pracujte v kolektivu (otevřete dveře ředitelny…) Zpracujte SWOT analýzu školy Strengths = silné stránky Weaknesses = slabé stránky Opportunities = příležitosti Threats = hrozby SWOT analýza = kombinace dvou analýz, S - W a O - T. Osobní „ředitelskou“ SWOT analýzu zašlete do 31.7. 2007 (po 5 hlavních faktorech) Přitáhněte ke spolupráci pět klíčových zaměstnavatelů regionu (za každý obor) Seznam přiložte k dokumentaci, spolupráci dokladujte… Nepostupujte „od zadu“, volte přirozený postup Oborové zaměření školy … trh práce Profily vyučovaných oborů … zaměstnavatel Realizace na škole … diskuse nad RVP a ŠVP Strategickou rozvahu odevzdejte do 30. 9. 2007 Podívejte se pravdě do očí…

Strategické plánování ve vzdělávání Prostor pro vaše dotazy