Efektivní vyhledávání v Google

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Pokročilé vyhledávání na internetu
Vizuální Systém Fotbal
Využití ICT technologií pro posílení ekonomické a finanční gramotnosti
Ondřej Pečený Patří do muzea? Ondřej Pečený
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD. Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu, která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Vyhledávání na Internetu
Školení zaměstnanců web + intranet v Praze.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
INFORMATIKA 8 MS Word III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
AZ kvíz Lomené výrazy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné z Metodického portálu
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Střední škola gastronomie a hotelnictví Mladá Boleslav, s.r.o.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Tvorba prezentací v programu PowerPoint Autor: ing. Jaroslav Mochan
Informace – vyhledávání informací
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Největší společný dělitel – teorie a procvičování
MS EXCEL Chybové hodnoty

VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Tabulkový procesor.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Vyhledávání, operátory pro vyhledávání, …
Tutoriál Vyhledávání v obchodních databázích Business Source
Maturitní okruh č. 15, K. Záchová, VIII.A zaměřeno na MS WORD 2007.
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Vyhledávání informací na internetu
Práce se šablonami v MS Word 2007
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Efektivní vyhledávání na internetu
Anotace Žák dokáže zarovnat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže zarovnat text dle potřeb dokumentu v aplikaci.
WWW – hypertextový informační systém
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Vítejte při prezentaci některých zajímavých vlastností slovníků Lingea Lexicon. Mezi stránkami můžete přecházet pomocí kláves, myší nebo počkat na automatické.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
Jak vyhledávat informace na Internetu?
MIS - Manažerské informační systémy 1. cvičení – Internet a informace
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Vyhledávání na Internetu. Webové vyhledávače Webový vyhledávač je služba, která umožňuje na Internetu najít webové stránky, které obsahují požadované.
JAK SPRÁVNĚ GŮGLIT. PŘESNÁ SLOVA A FRÁZE nejzákladnější a nejvíce známý vyhledávací trik uvozovky k vyhledání přesné fráze. například provedete následující.
Vyhledávání v Internetu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_17_16_internetový vyhledávač.
GOOGLE A POWER POINT Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vyhledávání, operátory pro vyhledávání, …
Přehled změn na portálu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Přehled změn na portálu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Efektivní vyhledávání v Google (a jinde) Základy, pokročilé operátory, špinavé triky

Proč to číst? Efektivním vyhledáváním najdete více relevantních zdrojů a ztratíte méně času, který posléze můžete investovat do Webera nebo Morgana. Získáte konkurenční výhodu před ostatními Zjistíte, kolik je toho o vás na internetu

Obsah trilogie Základní operátory Pokročilé operátory Špinavé triky Wonder wheel Použijte jiný vyhledavač :) Archivy Similar to Základní operátory Uvozovky Mínus Pokročilé operátory Site Intitle Filetype Číselné řady Druhy stránek/datum vytvoření

Základní operátory Všichni známe?

Uvozovky Zkusme zadat jakýkoli víceslovný výraz Bez uvozovek najde Google (ale i ostatní vyhledavače) všechny stránky, které dané sousloví obsahují uvozovky na začátku a konci znamenají vyhledání pouze stránek, které obsahují celý výraz v přesném pořadí slov

15x méně, zato přesnějších výsledků Uvozovky - příklad Fakt hodně výsledků 15x méně, zato přesnějších výsledků

Uvozovky Omezí množství vyhledaných stránek Vyhledávání je díky tomu přesnější a přehlednější Google automaticky hledá i synonyma, v případě uvozovek to neplatí

Mínus Vylučuje z vyhledávání slova, která se nám nehodí Zadáme-li mínus před slovo, Google vyloučí všechny stránky, které naše slovo obsahují Funguje i pro výraz v uvozovkách V následujícím případě, chceme-li bombu, kterou jsme složili opět rozložit, vyloučíme všechna hledání, která obsahují název kapely U2, která má stejnojmenné album

Mínus - příklad „-“ můžeme použít, kolikrát chceme Náš odkaz, zkusíme omezit vyhledávání ještě více

Pokročilé operátory Jde do tuhého…

Intitle/allintitle: Webové dokumenty ve většině případů obsahují formátování – nadpisy, odstavce, podobně jako např. MS Word Google dokáže formátování rozpoznat a řídí se podle něj – vyhledá zadaná slova z nadpisů článků Následující příklad ukazuje rozdíl mezi intitle a allintitle operátorem. Jako vždy můžeme použít i ostatní operátory

Intitle/allintitle: Vyhledali jsme všechny stránky, které mají slovo Marx v nadpisu a zbylá slova někde na stránce Vyhledali jsme stránky, které mají v nadpisu všechna tři slova. Pochopitelně je jich o mnoho méně.

Site: Omezí hledání na vybrané stránky nebo domény Př.: XY site:com hledání na stránkách s doménou .com XY site:reflex.cz hledání na stránkách Reflexu XY site:fsv.cuni.cz hledání na stránkách fakulty

Site:

Filetype: Omezí hledání na určitý typ souboru. Obrázky, prezentaci, PDF, Word, hudebních souborů… Př.: XY filetype:PPT hledání Powerpoint prezentací XY filetype:XLS hledání Excel sešitu XY filetype:PDF hledání Adobe Acrobat souboru Pozn: Obecně funguje vyhledávání omezené na soubor spíš pro dokumenty, hudba, videa apod. se tímhle způsobem vyhledávají špatně

Filetype: Škoda..

Číselná řada Hledat můžeme i číselné řady ve formátu 123…567 Př.: Prezidenti 1990..2010 Naši-vaši prezidenti Válka 1300..1500 Jak se jmenovala ta dlouhá? Marx 1836..1850 Zamlada to byl rošťák Pozn: vyhledá pouze stránky s uvedeným rozmezím (rozmezí čísel na stránce, ne „stáří“ stránky)

Ideální nástroj pro sklerotiky Číselná řada Ideální nástroj pro sklerotiky

Druhy stránek Google má minimálně několik zajímavých nastavení. Všechna je najdeme pod odkazem „zobrazit možnosti“

Snadno tak určíme i druh obsahu/stránky, kde hledáme Druhy stránek/datum Pomocí odkazu Snadno tak určíme i druh obsahu/stránky, kde hledáme Pomocí odkazů si nastavíme, jak staré stránky (podle data vytvoření) chceme

Pokročilé operátory Co Vám doma neřekli…

Wonder Wheel & jiné Prozatím jsme si ukázali jen jeden způsob třídění výsledků – textový výpis, existují ale i jiné, najdeme je na úplně stejném místě..

Po kliknutí na pojem se mapa rozvine.. Wonder Wheel & jiné Po kliknutí na pojem se mapa rozvine.. Google zobrazuje příbuzné termíny a generuje tak jednoduchou myšlenkovou mapu

Wonder Wheel & jiné K čemu je to dobré? Přehled toho, jaká témata lidé vyhledávají společně s vaším výrazem Rychlý přehled tématu nebo základ pro myšlenkovou mapu Carrot2 to umí ještě zajímavěji!

Carrot2 Meta vyhledavač poskytující výsledky hledání z různých vyhledávacích služeb. Výjimečný je prezentací výsledků. Vyzkoušejte odkazy: Trabant Chotěboř Battlestar Galactica Carrot2 teď zobrazuje všechna témata podle počtu indexovaných stránek.. Málo témat? Klikněte sem! Přepínejte mezi kategorizovaným textovým a grafickým výpisem

Máte raději čísla? Zkuste Wolfram Alpha Namísto výpisu stránek poskytuje přímo strukturovaná data, umí přímo odpovídat na položené otázky Zjistěte: Jak rychlý je šnek? Za kolik průměrně prodáte dům v Americe? Kdy zemřete? A Jaký je průměrný věk dožití v ČR?