Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JAK SPRÁVNĚ GŮGLIT. PŘESNÁ SLOVA A FRÁZE nejzákladnější a nejvíce známý vyhledávací trik uvozovky k vyhledání přesné fráze. například provedete následující.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JAK SPRÁVNĚ GŮGLIT. PŘESNÁ SLOVA A FRÁZE nejzákladnější a nejvíce známý vyhledávací trik uvozovky k vyhledání přesné fráze. například provedete následující."— Transkript prezentace:

1 JAK SPRÁVNĚ GŮGLIT

2 PŘESNÁ SLOVA A FRÁZE nejzákladnější a nejvíce známý vyhledávací trik uvozovky k vyhledání přesné fráze. například provedete následující vyhledávání, zobrazí se vám pouze stránky, které obsahují slovo „lord“ následované slovem „voldemort“, a nebudou se zobrazovat stránky s příbuznými slovy „lord voldemort“

3 PŘESNÁ SLOVA A FRÁZE

4 KROMĚ URČITÉHO SLOVA Znaménko mínus umožňuje specifikovat slova, která ve výsledcích vidět nechcete Pokud například chcete najít stránky o distribucích Linuxu, které se však nezmiňují o Ubuntu, použijte následující dotaz: „linux distribuce –ubuntu“

5 KROMĚ URČITÉHO SLOVA

6 VYHLEDÁVÁNÍ NA URČITÉM WEBU Operátor site: vám umožňuje omezit vyhledávání jen na určitý web Řekněme, že si chcete na zsmilenova.cz vyhledat všechno, co zde píšeme o soutěži eurorebus. Pak použijte následující vyhledávací dotaz: site:zsmilenova.cz eurorébus

7 VYHLEDÁVÁNÍ NA URČITÉM WEBU

8 ČASOVÉ INTERVALY Málo známý operátor dvou teček (..) umožňuje zadat konkrétní časové období. Pokud například zadáte následující dotaz, objeví se vám všechny výsledky o Ubuntu z let 2008 až 1010.

9 ČASOVÉ INTERVALY

10 TYP SOUBORU Operátor filetype: vám umožní vyhledávat pouze soubory určitého typu. Zkuste si například vyhledat pouze soubory ve formátu PDF

11 TYP SOUBORU

12 DEFINICE SLOVA Již nemusíte cizí slova psát do Googlu a hledat ve výsledcích nějaký odkaz na spolehlivý slovník. Definici lze získat i jinak. Použijte následující trik.

13 DEFINICE SLOVA

14 KALKULAČKA Už nemusíte otevírat samostatný program pro kalkulačku. Pomocí znamínek +,-,* a / můžete zadávat aritmetické operace přímo do Googlu. A pro složitější výrazy stačí použít závorky. Zkuste to!

15 KALKULAČKA

16 PŘEVODY JEDNOTEK A existuje i taková kalkulačka na převody jednotek. Stačí zadat dotaz ve tvaru „x [jednotky] na [jednotky]“.

17 PŘEVODY JEDNOTEK

18 POČASÍ Napište do googlu „Počasí Brno“ a dostanete hned v googlu předpověď počasí!

19 PŘEVODY MĚN Můžete převádět i měny. Chcete třeba vědět kolik korun je 12 euro? Zeptejte se googlu! Napište prostě 12 eur to czk a máte to!

20 PŘEVODY MĚN

21 FÓRY do a barell roll seznam mapy iddqd google obrázky - atari breakout google pacman zerg rush

22 ÚKOL Najděte a stáhněte pdf s knížkou Babička od Boženy Němcové. Najděte webovou definici slova: „retrospektiva“ (uložíte screenshot nebo výstřižek) Najděte jak jsme v roce 2015 (červenci) dopadli v soutěži Eurorebus (jako škola)


Stáhnout ppt "JAK SPRÁVNĚ GŮGLIT. PŘESNÁ SLOVA A FRÁZE nejzákladnější a nejvíce známý vyhledávací trik uvozovky k vyhledání přesné fráze. například provedete následující."

Podobné prezentace


Reklamy Google