Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

neztraťme se NA INTERNETU!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "neztraťme se NA INTERNETU!"— Transkript prezentace:

1 neztraťme se NA INTERNETU!

2 Domovská stránka Při spuštění internetu vás internetový prohlížeč zpravidla pošle na stránku, kterou máte nastavenou jako domovskou. Je to stránka, která se otevře automaticky. Jako domovskou stránku máme zpravidla nastavenou nějakou vyhledávací stránku.

3 Vyhledávací stránky – internetový vyhledávač

4 Internetový vyhledávač
Internetový vyhledávač je služba, která umožňuje na internetu najít webové stránky, které obsahují požadované informace. Uživatel zadává do rozhraní vyhledávače klíčová slova, která charakterizují hledanou informaci a vyhledávač obratem na základě své databáze vypisuje seznam odkazů na stránky, které hledané informace obsahují (text, obrázky nebo jiné typy multimediálních informací). 

5 Internetový vyhledávač nebo katalog?
Většina zajímavých informací je na internetu soustředěna do WWW (webové stránky). Pro usnadnění orientace ve stránkách vznikly specializované služby. Abychom se dostali k informacím, které hledáme, používáme tzv. odkazy. Nejznámějšími službami, které systematicky s odkazy pracují, jsou: internetový katalog – seznam logicky roztříděných odkazů, udržovaný obvykle ručně. Například: Centrum.cz Seznam.cz – katalog (obsahuje i vyhledávač) Yahoo! – katalog (obsahuje i vyhledávač) internetový vyhledávač – automatizovaný systém pro hledání odkazů podle výskytu zadaných slov. Například: Bing Google Jyxo Seznam.cz 

6 Známé vyhledávací stránky

7 Úkol Na list papíru s textem (třeba názvy jarních květin) napište pod sebe čtyři vyhledávače: SEZNAM GOOGLE ATLAS VOLNY Otevřete si stránky s každým vyhledávačem, zadejte vyhledávání názvu květiny a zjistěte, kolik stran bylo nalezeno. Číselné údaje zapište na papír a jednotlivé vyhledávače porovnejte.

8 Webová adresa

9 Víme, co je adresa? Každý z vás má nějakou adresu, na které bydlí. A s webovými stránkami je to úplně stejné. Každou webovou stránku někdo vytvořil a někam ji umístil – ubytoval ji na určité adrese. Každá webová stránka má proto svoji přesnou internetovou adresu. Když tuto adresu znáte, stačí ji zadat do řádku ADRESA a potvrdit klávesou Enter. Během chvilky se načte stránka, která na dané adrese „bydlí“.

10 Adresa se píše do adresního řádku (viz další stránka prezentace…).
Úkol Spusťte si webový prohlížeč Internet Explorer. Napište adresu webových stránek naší školy: Adresa se píše do adresního řádku (viz další stránka prezentace…).

11 ADRESNÍ ŘÁDEK

12 Adresa Tak jako poštovní adresa se skládá z adresy domu, popřípadě bytu a jména adresáta, internetová adresa se skládá z adresy serveru, případně složky na tomto serveru a ze jména stránky. Například na adrese „ bude třeba stránka, která se jmenuje „nabídka“ a bude bydlet na adrese „ Počítačovou mluvou: Dokument „nabídka“ je uložen na serveru „kotek.cz“. Pravděpodobně se nějaký pan Kotek rozhodl, že zveřejní nabídku své firmy.

13 Pravidla psaní adres V adrese nejsou mezery. Když už je nevyhnutelné slova rozdělit, vkládá se mezi ně buď _podtržítko, nebo -pomlčka, popřípadě .tečka. V adrese také nejsou typicky české znaky, jako je š nebo ý. Proč? Představte si, že by se na stránku s touto adresou chtěl podívat Francouz. Jak by na své klávesnici našel háček?

14 Úkol Zkuste se podívat na stránky Pak klepněte na hypertextové odkazy a v galerii najděte fotky Harryho, pak i Hermiony nebo Hagrida. Na stránkách v OBCHODĚ zjistěte ceník předplatného na jeden rok. Až budete hotovi, za odměnu se podívejte na seriál.

15 Úkol Napište si do adresního řádku tuto adresu: Zobrazí se úvodní stránka serveru Příroda.cz.

16

17 Hypertextové odkazy Hypertextový odkaz je přímá linka na další stránku. Když na hypertextový odkaz klepnete myší, zobrazí se nová stránka. Na stránce máte různé objekty (obrázky, texty…). Podstatné pro vás jsou ty podtržené řádky. Zatím na nic neklepejte, ale pouze na tyto řádky najeďte myší. Kurzor myši se změní na ukazující ruku. Znamená to, že pod touto rukou máte hypertextový odkaz.

18 Jak poznám hypertext? Většinou platí, že hypertextový odkaz má jinou barvu písma nebo je podtržený. Ještě jinou barvou se zbarví ty odkazy, na kterých jste už jednou byli.

19 Úkol Klikněte vlevo v HLAVNÍM MENU na lexikon naší přírody.
Najděte informace o slunéčku sedmitečném. Zjistěte odpověď na otázku: „Čím se beruška živí?“

20 Něco o berušce Na stránce o slunéčku sedmitečném se můžete také podívat na obrázky. Všimněte si, že u prvního obrázku je napsáno „klikněte pro detail“. Navíc, když na tento obrázek najedete myší, objeví se známá ruka hypertextového odkazu. Znamená to, že obrázek je zároveň odkazem na zvětšenou verzi tohoto obrázku. Zkuste se podívat na zvětšenou berušku. Pak nové okno zavřete křížkem v jeho rohu.

21 Takto se může na webových stránkách vyhledávat !
Kdo hledá – najde! Takto se může na webových stránkách vyhledávat ! Najedete na stránku, na ní máte hypertextové odkazy na další stránky, klepnete na ně a dostáváte se blíž a blíž k informaci, kterou potřebujete. A pokud jste dost chytří, vytrvalí, a navíc máte štěstí, nakonec se k ní opravdu dostanete.

22 Pro lenochy... U spousty stránek platí, že stačí před slovo napsat www. a za slovo .cz Například adresa televize Nova bude Nebo adresa české pobočky firmy Nokia bude Neplatí to vždycky, ale pokud hledáte firmu, která má známé jméno, vyplatí se to zkusit. Dokonce tam ani nemusíte psát www, program už si to většinou doplní sám. Takže zkusí napsat třeba sport.cz a jste na stránkách o sportu.

23 Jak jinak? Příklad: Máme za úkol připravit referát o delfínech. Měli bychom napsat, kde takový delfín žije, čím se živí,jaké má zvyky… Také potřebujeme jeho obrázek... Klíčové slovo: delfín Příklad: Chtěla bych koupit sestře na internetu k Vánocům nějakou pěknou hračku. Moje sestra má ráda panenky Barbie. Klíčové slovo: Barbie, panenka Barbie

24 Klíčová (důležitá) slova
V knihovnách se klíčová slova (angl. index term nebo také subject heading) používají pro označení tématu knihy a její zařazení do katalogu, většinou výběrem slov z rejstříku. Podle klíčových slov je pak možné hledat knihy podobného obsahu. Podobně na webu jsou klíčová slova používána při vyhledávání stránek. Vyhledávače jsou na klíčová slova nastaveny. Klíčová slova jsou taková slova, která co nepřesněji popisují ty informace, které hledám.

25 Konec prezetnace Připravila Mgr. Šárka Holečková 2011


Stáhnout ppt "neztraťme se NA INTERNETU!"

Podobné prezentace


Reklamy Google