Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola gastronomie a hotelnictví Mladá Boleslav, s.r.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola gastronomie a hotelnictví Mladá Boleslav, s.r.o."— Transkript prezentace:

1 Střední škola gastronomie a hotelnictví Mladá Boleslav, s.r.o.
OBOR: M / 01 HOTELNICTVÍ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ PŘEDMĚT: PRÁCE S POČÍTAČEM ROČNÍK: DRUHÝ TÉMA: Excel - tvorba faktury (procvič. vzorců) VYPRACOVAL: Václav Burkovec MATERIÁL: VY_32_INOVACE_05 DATUM: ANOTACE: Studenti pracují samostatně dle vzoru s využitím nápovědy. Studenti vytvářejí fakturu s univerzálním použitím. Procvičují probrané vzorce. Fakturu mohou použít u maturitní práce. Faktura obsahuje všechny náležitosti. Spolupráce v rámci ekonomických předmětů a počítačů. Tuto šablonu lze použít jako počáteční soubor pro prezentaci výukových materiálů při práci ve skupině. Oddíly Po kliknutí na snímek pravým tlačítkem myši lze přidat oddíly. Oddíly mohou pomoci uspořádat snímky nebo usnadnit spolupráci mezi více autory. Poznámky Oddíl Poznámky použijte k zadání poznámek k doručení nebo dalších podrobností pro posluchače. Tyto poznámky lze zobrazit během prezentace. Vezměte v úvahu velikost písma (důležité pro usnadnění, viditelnost, pořízení videozáznamu a online provoz). Sladěné barvy Věnujte zvláštní pozornost obrázkům, grafům a textovým polím. Zvažte, zda účastníci budou tisknout černobíle nebo ve stupních šedé. Provedením zkušebního tisku ověřte, zda barvy fungují správně při vytištění černobíle i ve stupních šedé. Obrázky, tabulky a grafy Vsaďte na jednoduchost: pokud je to možné, použijte konzistentní a nerušivé styly a barvy. Označte popisky všechny grafy a tabulky.

2 ZADÁNÍ V MS EXCEL vytvořte fakturu. První tabulka je částečně ručně doplňovaná. Rekapitulační tabulka je zcela automaticky generovaná. Faktura obsahuje všechny náležitosti. Vzhledem k složitosti práce používejte nápovědu. A samozřejmě hlavu  Pokud se Vaše faktura bude lišit od vzoru, nevadí – tvůrcem tabulek jste VY !!!

3 KROK 1 Začneme první tabulkou. Doporučuji rozvrhnout dle vzoru. Snažte se, aby tabulka byla přes celou stránku. Pozn: Je dobré, když jsou příslušné sloupce stejně široké

4 KROK 2 Ohraničíme jednotlivé buňky. Pozn: Zamyslete se nad tím, jaké ohraničení bude vhodné.

5 KROK 3 Tabulku rozšíříme a doplníme položky: -> název položky -> množství -> výše DPH Na vše ostatní použijeme vzorec. Pozn: Rozmyslete si, u jakých položek se používá 20%, 14% a 0% DPH.

6 KROK 4 Ve sloupcích, kde budeme psát cenu, změníme formát buněk na měnu.

7 KROK 5 První vzorec je velmi jednoduchý. Zjišťujeme, jaká je cena bez DPH za všechny položky.

8 KROK 6 U druhého vzorce zjišťujeme hodnotu DPH. Pozn: Zamyslete se nad tím, proč používáme místo čísla 20, souřadnice buňky.

9 KROK 7 Zjistit cenu s DPH, pokud známe cenu bez DPH i hodnotu DPH není problém. Pozn: Všechny vzorce nakopírujeme do „svých“ sloupců

10 KROK 8 Než začneme s druhou (zcela automaticky generovanou) tabulkou, je vhodné sloučit zobrazené buňky.

11 KROK 9 Vytvoříme druhou tabulku (např. podle vzoru), částku k proplacení (není nutné ani žádoucí slučovat) a prostor pro podpis a razítko.

12 KROK 10 V druhé tabulce nejdříve chceme sčítat všechny ceny bez DPH, na které se vztahuje 0% DPH. Použijeme vzorec sumif. Naprosto identicky použijeme vzorec i 14% a 20% DPH.

13 KROK 11 Zjistit celkovou cenu bez DPH (tzv. základ daně) není problém. Pozn: Zamyslete se nad tím, proč nám u 0% a 14% DPH vyšlo 0 Kč.

14 KROK 12 Dále chceme zjistit hodnotu DPH pro 0%, 14% a 20%. Opět použijeme sumif. Pozn: Je nutné počítat hodnotu DPH pro 0%?

15 KROK 13 Celkový součet DPH je bez problémů.

16 KROK 14 Opět pomocí vzorce sumif zjistíme celkovou cenu s DPH pro jednotlivé hodnoty DPH. Pozn: Zamyslete se, jestli je nutné použít vzorce sumif.

17 KROK 15 Celkový součet je pro nás již rutina.

18 KROK 16 I v druhé tabulce nastavíme formát buňky na měnu.

19 KROK 17 Jednoduchou fintou si ušetříme práci.

20 KROK 18 Každá faktura má své náležitosti….

21 KROK 19 Máme hotovo  KROK 20 Doplníme další položky a vyzkoušíme, zda nám vše funguje. Pozn: Zjistěte si, kdy se používá jaká sazba DPH.

22 Díky a hodně zdaru!! V.B.


Stáhnout ppt "Střední škola gastronomie a hotelnictví Mladá Boleslav, s.r.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google