Přístupový bod: Zasedacka_108

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Advertisements

Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Systém včasné intervence ve Svitavách
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
JUDr. Martina Burachovičová
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Lidskoprávní aspekty řízení ve věcech dětí mladších 15 let I Děti v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva Anna Hofschneiderová, Liga lidských práv.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Sociálně právní ochrana dětí
Sociální patologie SCPT SCPA
Evropská unie a lidská práva
Možné hrozby, právní aspekty a technické řešení
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Životní prostředí jako veřejný statek
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Přeshraniční únosy dětí
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
České a československé právní dějiny Právo v letech 1918 – 1938.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Ochrana osobních práv zaměstnanců a majetkových zájmů zaměstnavatele Ústav práva a humanitních věd , Brno Bc. Jiří Krupník.
České a československé právní dějiny Právo v letech 1918 – 1938.
Kriminalita mládeže.
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
2. Správní trestání a správní delikty
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně-právní ochrana dětí Úvod do předmětu Ukončení: klasifikovaný zápočet Požadavky k zápočtu: 80% účast na seminářích aktivní práce na seminářích.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
JUDr. Pavel Kotrady soudce Okresní soud ve Vsetíně
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Problémy a perspektivy středního školství
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Shrnutí a závěrečná doporučení
Práva a svobody a veřejná moc
České a československé právní dějiny
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
ERRC & MDAC proti ČR (kolektivní stížnost k EVSP)
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Transkript prezentace:

Přístupový bod: Zasedacka_108 Heslo: wifi.msp

Lidskoprávní aspekty řízení ve věcech dětí mladších 15 let II Maroš Matiaško Liga lidských práv

Struktura Procesní práva dětí v judikatuře Nejvyššího soudu USA Úmluva OSN o právech dítěte Budoucí vývoj v ČR

Procesní práva dětí v judikatuře Nejvyššího soudu USA Paradigmatický střed: sociální v. justiční model In re Gault 387 U.S. 1 (1967) In re Winship, 397 U.S. 358 (1970) Breed v Jones, 421 U.S. 519 (1975) Sociálny model: Zaměřuje se spíše na pachatele, dítě, než na jeho čin a spíše na jeho blaho, než na potrestání a jeho odpovědnost. Charakteristická je neformálnost, neúčast dítěte na řízení (pro jeho blaho) a neurčitost při ukládání sankcí a diskrece. Kritika: Neformální řízení porušovala princip presumpce neviny a práva dítěte na obhajobu. Velký rozdíl mezi rétorikou sociálního modelu a realitou, jak systém fungoval (podobné jako u nás) In re Gault 387 U.S. 1 (1967) - Najvyšší súd USA v tomto prelomovom rozhodnutí priznal deťom, ktoré v konaní pred súdmi mládeže čelia možnosti pozbavenia osobnej slobody, obdobné práva, ako majú dospelí páchatelia. Konkrétne právo na právne zastúpenie, na informácie o obvinení, právo vypočúvať svedkov a právo nevypovedať. Tento precedens zásadne narušil filozofiu sociálneho modelu, ktorý bol v USA v tej dobe dominantný, pretože kritika sa dotkla jeho základného východiska, totižto, že deti nie sú rovnocenné s dospelými páchateľmi, a to ako z hľadiska práv a ich uplatnení, tak z hľadiska viny. In re Winship, 397 U.S. 358 (1970) - Najvyšší súd konštatoval, že okolnosti protiprávneho činu musia dokázané bez akýchkoľvek pochybností (beyond reasonable doubt), nepostačí prevaha dôkazov (preponderance of evidence), menej náročný štandard využívaný v civilných veciach. Podľa Najvyššieho súdu USA civilná nálepka a prípadne aj dobré zámery, nemôžu nahradiť potrebu záruk spravodlivého trestného procesu pred súdmi pre mládež. Breed v Jones, 421 U.S. 519 (1975) – opätovné potvrdenie zásady spravodlivého procesu a procesných práv detí. Zásada ne bis in idem a jej aplikácia.

Úmluva OSN o právech dítěte Zákaz diskriminace (čl. 2 odst. 1) - všechny děti by měly mít srovnatelnou ochranu zvlášť pozor na rozdíly, které jsou důsledkem nekonzistentní politiky Výbor OSN pro práva dítěte vyzval ČR (2011), aby: „provedla legislativní úpravy nezbytné pro zajištění toho, aby děti do 15 let měly minimálně stejnou úroveň právních záruk, jež jsou spojeny se standardním trestním řízením“ Nejvyšší standard ochrany práv dětí (dítě je podle čl. 1 každý, kdo je mladší 18 let) Všeobecné vyjádření Výboru OSN pro práva dítěte č. 10 a č. 12, Concluding observation on the Czech Republic, 2011 Zákaz diskriminace: všechny děti by měly mít srovnatelnou ochranu (GC no. 10, odst. 6) Děti mladší patnácti let by měly mít stejná procesní práva jako mají mladistvý Důvod nutné obhajoby

Úmluva OSN o právech dítěte Nejlepší zájem dítěte (čl. 3) restorativní justice a rehabilitace oddělený komplexní systém soudnictví ve věcech mládeže Právo na život a vývoj (čl. 6) Zbavení osobní svobody jako nástroj poslední možnosti a pouze na co nejkratší dobu Právo být slyšen (čl. 12) - umožnit skutečnou účast na řízení Best interest: - Restorativní principy: - nejenom na papíře, ale i v praxi - zajištění účasti poškozeného - zajištění účasti PMS (předsoudní i soudní fáze) - možnost ukončit řízení v předsoudním stádiu možnost využít restorativní nástroje v soudním stádiu Propojit se systémem péče podle ZoSPOD, NOZ, jeden systém péče o ohrožené děti vybudovaný na principech CRC Právo na život a vývoj - Nesmí docházet k využívání § 76a osr k obcházení zákona - Propojit instituty ústavní a ochranné výchovy, zvážit speciální pěstounskou péči pro delikventní děti místo OV Právo být slyšen: Výslech dítěte – nejasná právní úprava, OSPOD je nefunkční Nahlížení do spisu, Doručení rozhodnutí o odložení věci -

Budoucí vývoj v ČR Transformace péče o ohrožené děti Cíl transformace Systémový aspekt problémů Vláda České republiky se schválením Národní strategie ochrany práv dětí (usnesením č. 4 ze dne 4. ledna 2012) zavázala vytvořit do roku 2018 funkční systém zajišťující důslednou ochranu všech práv dětí a naplňování jejich potřeb. Byl přijat Akční plán k naplnění Národní strategie ochrany práv dětí, který stanovuje úkoly pro období let 2012 – 2015 Cílem Vytvoření a přijetí komplexní právní úpravy 2012 - 2014 MPSV 13.3.1. Zpracování nového zákona o podpoře rodin, náhradní rodinné péči a systému ochrany práv dětí a novelizací souvisejících právních předpisů (změnový zákon) 12/2014 Problémy, které jsme pojmenovali jsou problémy systémové, ale mají širší souvislosti. V současné době vedle sebe stojí dva systémy (ZoSPOD, ZoR a ZSM) Lze řešit: novelizace ZSM v oblasti procesních práv dětí mladších patnácti let (minimalistické řešení, systémové problémy můžou zůstat) novelizace ZSM a souvisejících předpisů ZoSPOD, zákon o výkonu US a V, případně NOZ – bude brát na zřetel ZSM Vytvoření jednotné legislativy (zákon o ohrožených dětech)

Děkuji za pozornost mmatiasko@llp.cz