Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
MUDr.František Schneiberg
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Náhradní rodinná péče.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
PREZENTUJÍCÍ Společně vše zvládneme Červen 2013 Mgr. et Bc. Petr K r č á l radní Kraje Vysočina pro sociální oblast protidrogové prevence a multikulturní.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Když vlastní rodina chybí
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Financováno Nadací Sirius
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek Autoři: Mgr. Petr Fabián, Mgr. Lucie Hamplová, Bc. Petra Hrušková, Mgr. Kateřina Fialová, Mgr. Petra Štanclová

Dětské centrum Čtyřlístek, p.o. Dvě pracoviště – Opava, Havířov Provoz kojeneckého ústavu a dětského domova, ZpDVOP, od narození do 18 let Pobyty nezletilých maminek s dítětem Utajené porody Funkce Babyboxu – kdykoliv můžeme přijmout dítě, kterého se chtějí rodiče vzdát a zařídit jeho umístění v náhradní rodině

Pracujeme v tzv. domácích buňkách – minimum střídajícího se personálu, děti umístěné v našem zařízení musí navštěvovat vzdělávací instituce Odborný dětský stacionář Rehabilitace – zaměřená na děti Logopedická ambulance Výslechová místnost pro děti sy. CAN

Co definuje ústavní výchovu? Systém ústavního přístupu může fungovat i mimo instituci (ústavní – institucionální) Institucionální přístup je založen na oslabování kompetencí za svůj život Potřeby organizace (pěstounské rodiny) jsou nadřazeny zájmům a potřebám klientů. Základní potřeba klienta – nemusí být vědomá – být schopen nést odpovědnost za svůj život. Odpovědnost znamená – přijmout práva a povinnosti z toho vyplývající.

Novela zákona 359/1999 Odborníci i laici tuto novelu sledovali s napětím Měla kopírovat především britský model pěstounské péče Výsledky posledních studií z Velké Británie: Zakládejme malé rodinné ústavy Chybí 10 000 pěstounských rodin 10% dětí se přesouvá více než 3 krát za rok mezi rodinami 1 500 dětí zažilo více než 20 přesunů do dospělosti

Novela zák. 359/1999 §5: „Předním hlediskem sociálně-právní ochrany je zájem a blaho dítěte, ochrana rodičovství a rodiny a vzájemné právo rodičů a dětí na rodičovskou výchovu a péči. Přitom se přihlíží i k širšímu sociálnímu prostředí dítěte.“ OSPOD – může nařídit využití odborné pomoci, setkání se zapsaným mediátorem §13. Omezení maximální doby pobytu v zařízení: při rozhodnutí soudu 3/6 měsíců na žádost zákonného zástupce – 3 měsíce na žádost OSPOD-u 6/12 měsíců Doba pobytu v různých zařízeních se sčítá!!! Zařízení má povinnost spolupracovat s rodinou §42 Maximální počet dětí na jedno IČ - 28 Maximální počet dětí na jednoho pracovníka – 4 Dohody o výkonu pěstounské péče

Co dnes víme Zákon a diskuze kolem něj opomíjejí nutnost změn v rodinách Změna se předpokládá – rodiny jsou vnímány jako motivované ke změně Zákon je především o rodině, nikoliv především o dítěti Dítěti v krizi se sčítá hypotetický čas, kdy se musí do rodiny vrátit, nebo musí někam jinam – čas pobytu mimo rodinu je definován na max. 12 měsíců a pak musí být zpátky v rodině, nebo v NRP, nebo v ústavu Novela přináší jistotu problémovým rodinám – dostanou maximální pomoc, čím méně budou spolupracovat, tím delší doba pomoci Podle připravovaných standardů kvality, chybí nám na magistrátech 100% sociálních pracovníků

Pěstouni na přechodnou dobu §47b. Dohody o výkonu pěstounské péče: Doprovázení pěstounské rodiny na přechodnou dobu Zajišťování všech potřebných služeb a pomoci Zajištění respitní péče – pěstouni musí čerpat dovolenou, zajištění umístění děti do zařízení nebo do jiné rodiny Zajišťování případových konferencí ve spolupráci s OSPOD

Jak nově v Dětském centru Doprovázené návštěvy – cílem je rozvoj rodičovských kompetencí – rodiče získávají povinnost účastnit se svého rozvoje Zácvik rodičů v péči o dítě – v zařízení nebo v domácím prostředí dítěte Setkávání biologických rodičů s rodinami pěstounů na přechodnou dobu Rodinné mediace Speciálně pedagogické poradenství Psychologické služby Sebezkušenostní skupiny pěstounů Děti mají rozšířená práva – vycházky, přijímání návštěv, kapesné, ale nesou i odpovědnosti Povinnost podílet se na chodu domácí buňky – příprava jednoduchých jídel atd. Dohody s pěstouny.

Základní literatura Novela zákona 359/1999 Koncepce kvality sociálních služeb v Moravskoslezském kraji (včetně transformace pobytových sociálních služeb) – vydal Moravskoslezský kraj 2010 EveryChild – vydalo MPSV 2011, ISBN 978- 80-7421-035-8

Děkuji za pozornost www. dcctyrlistek.cz fabian@dcctyrlistek.cz