Zásady v rozvojových obytných zónách Zásady si kladou několik nových cílů : Partnerství soukromého a veřejného sektoru - posiluje se role investora, který.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Specifika výstavby optických síti na území HM Prahy květen 2010 Svatopluk Fröhlich S com s.r.o.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Finalizace akvizičního procesu
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
NĚKTERÉ PRÁVNÍ FORMY SPOLUPRÁCE INVESTORA A DEVELOPERA
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Nástrahy veřejnoprávního projednávání a územního rozhodování Ing. Pavel Dražďák.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Obchodní závazkové vztahy
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR odbor politiky bydlení Podpora výstavby technické infrastruktury.
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Struktura obchodní smlouvy
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
EHealth v Plzeňském kraji , Žďár nad Sázavou Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor informatiky.
INVESTORSKÁ ČINNOST Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Datum: Zpracoval(a): Možnost zapojení obce do financování jednotlivých projektů občanů (smluvní ošetření, způsob financování)
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Informace ze sociální oblasti
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Umisťování staveb.
odbor politiky bydlení
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Vybrané nevýhody a rizika
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Kanalizační Přípojky F-M
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Modelace úvěru BD Vánek
VKLADY Dárek k nové smlouvě o stavebním spoření pro děti do 15 let prodloužení akce do Výhody: zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně, a to díky státní.
Stavební pozemky (teze)
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Zásady v rozvojových obytných zónách Zásady si kladou několik nových cílů : Partnerství soukromého a veřejného sektoru - posiluje se role investora, který se stává v procesu výstavby městu partnerem  - za stanovených podmínek je možné stavět objekty bydlení a to bez nutnosti připravit dopředu infrastrukturu (komunikace) - systém vzájemných závazků veřejného a soukromého sektoru se nastavuje jako flexibilní, s možností následných změn  - zohledňuje se role nového stavebního zákona

Zásady v rozvojových obytných zónách Zásady si kladou několik nových cílů : Jasné finanční toky  - jasně je stanovena výše příspěvku, za který se infrastruktura od stavebníka odkupuje  - za určitých podmínek není vyloučena půjčka soukromému subjektu pro výstavbu

Zásady v rozvojových obytných zónách Zásady si kladou několik nových cílů : Udržitelný rozvoj - - za určitých podmínek se zavádí mechanismus regulačních plánů (které mohou nahradit územní rozhodnutí) a to financovaných z veřejných prostředků - - příspěvky na infrastrukturu preferují udržitelné formy výstavby (vyšší hustoty) vůči izolovanému bydlení - - už v počátku procesu se stanovují požadavky na finální uspořádání veřejných profilů, které nejsou chápány jako pouhé komunikace

Zásady v rozvojových obytných zónách Postup : - odbor rozvoje jako primární partner -odbor sdělí informace o rozvojové lokalitě ( předá plánovací list standartů rozvojové lokality) -žadatel se rozhodne pro volbu varianty smlouvy o spolupráci -společně s odborem rozvoje (doporučujeme externího poradenství vlastního právníka)bude doplněna příslušná smlouva)

Zásady v rozvojových obytných zónách SMLOUVA O SPOLUPRÁCI program I: Minimální forma partnerství Žadatel uvažuje postavit ojediněle stojící stavbu v území s nevyhovující nebo neexistující veřejnou infrastrukturou a pro nedostatek finančních prostředků nemůže přistoupit a ani se do budoucna zavázat k zhotovení veřejné infrastruktury v městem uvažovaném standardu (tj. realizovat program II: Optimální forma partnerství).

Zásady v rozvojových obytných zónách SMLOUVA O SPOLUPRÁCI program I: Minimální forma partnerství Žadatel musí být vyrozuměn o tom, že buď zhotoví veřejně přístupnou účelovou komunikaci v souladu se Zásadami tak, aby v budoucnu bylo možno přejít na její definitivní provedení podle programu II: Optimální forma partnerství, tj. provede její základní zpevněnou úpravu bez vrchních vrstev budoucí pozemní komunikace nebo provede účelovou komunikaci v provedení podle Zásad, avšak s rizikem jejího znehodnocení při přechodu na program II: Optimální forma partnerství. Zhotovení technické infrastruktury a její následný provoz či užívání si žadatel přímo zajišťuje s jednotlivými správci nebo provozovateli. Žadatel se tak sice stane vlastníkem zřízené pozemní komunikace, avšak s tím zákonným omezením (ZPK), že taková pozemní komunikace bude veřejně přístupná.

Zásady v rozvojových obytných zónách SMLOUVA O SPOLUPRÁCI program I: Minimální forma partnerství program II: Optimální forma partnerství Žadatel se v první fázi zavazuje zhotovit nebo zajistit zhotovení veřejně přístupné účelové komunikace podle programu I: Minimální forma partnerství a ve Smlouvě o spolupráci dohodnuté době pak definitivní úpravu pozemní komunikace podle programu II: Optimální forma partnerství.

Zásady v rozvojových obytných zónách SMLOUVA O SPOLUPRÁCI program I: Minimální forma partnerství program II: Optimální forma partnerství V takovém případě Smlouvu o spolupráci s příslušným obsahem bude s žadatelem uzavírat opět odbor územního rozvoje, a to po předchozím projednání s odborem správy majetku městu. Žadatel nejprve bude plnit první část svého závazku, tj. zhotovení veřejně přístupné účelové komunikace s tím, že na tuto část se vztahuje stejný postup a ustanovení jako je pod písm. A uvedeno pro uzavírání Smlouvy o spolupráci podle programu I. Minimální forma partnerství. Teprve splní-li žadatel první část svého závazku a následně ve sjednané době zhotoví nebo zajistí zhotovení pozemní komunikace v rámci programu II: Optimální forma partnerství, může převést městu veřejnou infrastrukturu formou daru nebo v odůvodněných případech formou prodeje. Pro případ prodeje bude kupní cena činit výši příspěvku města podle bodu 5 programu II: Optimální forma partnerství, tj. podle počtu bytových jednotek, které v rámci zkolaudované stavby bytového nebo rodinného domu budou na pozemní komunikaci připojeny.

Zásady v rozvojových obytných zónách SMLOUVA O SPOLUPRÁCI program I: Minimální forma partnerství program II: Optimální forma partnerství V případě, že stavbu pozemní komunikace vč. zeleně realizuje žadatel na pozemcích města, zajišťuje správu a udržování pozemní komunikace a zeleně město ode dne protokolárního převzetí dokončené stavby od žadatele. Pokud však žadatel veřejnou infrastrukturu městu nepřevede, zajišťuje si jako její vlastník správu a udržování i nadále žadatel, event. jím zmocněná osoba. Závazek žadatele na zhotovení definitivního profilu pozemní komunikace event. jiných staveb je pro tento typ smlouvy zajištěn jím vystavenou blankosměnkou.

Zásady v rozvojových obytných zónách Jak řešit problém ? program I: Minimální forma partnerství program II: Optimální forma partnerství V případě, že žadatel po uzavření smlouvy podle programu I: Minimální forma partnerství kombinovanou s programem II. Optimální forma partnerství zjistí, že závazek Optimální formy partnerství nebude moci splnit, může městu předložit návrh na změnu smluvního vztahu, a to na realizaci veřejně přístupné účelové komunikace podle programu I: Minimální forma partnerství

Zásady v rozvojových obytných zónách SMLOUVA O SPOLUPRÁCI program II: Optimální forma partnerství Žadatel projeví vůli vybudovat nebo zajistit vybudovat pozemní komunikaci v rozvojové obytné zóně v souladu s programem II: Optimální forma partnerství. Město prostřednictvím odboru územního rozvoje uzavírá s žadatelem Smlouvu o spolupráci v souladu s obsahem podané žádosti, tj. jejímž předmětem je pozemní komunikace podle programu II: Optimální forma partnerství s definitivní úpravou jejího provedení.

Zásady v rozvojových obytných zónách SMLOUVA O SPOLUPRÁCI program II: Optimální forma partnerství Závazek žadatele na zhotovení definitivního profilu pozemní komunikace event. jiných staveb je pro tento typ smlouvy zajištěn jím vystavenou blankosměnkou.

Zásady v rozvojových obytných zónách PLÁNOVACÍ SMLOUVA - pro případ zpracování regulačního plánu - pro případ minimální formy partnerství (nebude- li SÚ postačovat dohoda investor- město O požadavku předložení plánovací smlouvy nerozhoduje město Tábor, nýbrž stavební úřad.

Zásady v rozvojových obytných zónách PLÁNOVACÍ SMLOUVA - pro případ zpracování regulačního plánu - pro případ minimální formy partnerství (nebude- li SÚ postačovat dohoda investor- město O požadavku předložení plánovací smlouvy nerozhoduje město Tábor, nýbrž stavební úřad.