Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Služba péče o děti v dětské skupině
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Û ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2011 v odborových organizacích Asociace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Č. 561/2004 Zákon o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
4.přednáška.
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Dokumentace k zajištění BOZP
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
PÉČE O PRACOVNÍKY.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Individuální vzdělávací plán
Prezentaci vytvořila: Jiřina Hamplová, ředitelka.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Název opory – Pracovní úrazy Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
BOZP při práci ve výškách
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Správa sociálního zabezpečení
Název projektu: Moderní škola
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení Harrachov
Interní předpisy hotelu
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Ostatní evidence
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
Evidence pracovních úrazů a další evidence
Liberecký inspektorát ČŠI
Zkušenosti a poznatky o praxích a výuce ve zdravotnických oborech Zdeněk Hon
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ZÁKLADNÍ POŽADAVKY
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Požární prevence v bytových domech
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Novinky v předškolním vzdělávání
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Povolení pro práce se zvýšeným rizikem
Transkript prezentace:

Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě

Oblast BOZ a BOZP Je řadou ředitelů odsunuta až na poslední místo v řadě řešených úkolů. Většinou na ní nezbývá čas ani prostředky. Je řešena, „až když se něco stane.“. Ředitel nemá vhodnou ruku při výběru osoby odborně způsobilé v prevenci rizik.

Nejčastější závady a nedostatky: a) v dokumentaci BOZP a PO b) zjištěné fyzickou kontrolou

Závady v dokumentaci Používání dokumentace někoho jiného (včetně podpisu a razítka jiné školy/zařízení). Neevidování nebo chybná evidence pracovní (jeden zaměstnanec stihne v osmihodinové pracovní době dvě a více prací) doby, včetně přestávky na jídlo a oddech. Nepřizpůsobení dokumentace z jiného typu školy/školského zařízení.

Závady v dokumentaci (pokračování) Chybí smlouvy s lékařem poskytujícím pracovně lékařské služby. Lékařský posudek nemá předepsané náležitosti (zejména chybí posudkový závěr s poučením o možnosti podat návrh na přezkoumání a platnost posudku).

Závady v dokumentaci (pokračování) Je-li v jedné budově více zaměstnavatelů, zapomíná se ve smlouvách o pronájmu na řešení otázek BOZP a PO, včetně zajišťování revizí. V dokumentaci o rizicích je zapomínáno na děti, žáky, studenty a další osoby. Dokumentace není přizpůsobena rizikům vyskytujícím se ve škole/školském zařízení.

Závady v dokumentaci (pokračování) Chybí opatření pro případ zdolávání mimořádných událostí.Nácvik evakuace Není určen potřebný počet zaměstnanců, kteří organizují první pomoc (proškolených a vybavených ve spolupráci s lékařem pracovně lékařské péče). V dokumentaci chybí obsah a četnost školení o právních a ostatních předpisech.

Závady v dokumentaci (pokračování) Osobní ochranné pracovní prostředky (dále OOPP) nejsou poskytovány, zejména žákům, podle vlastního seznamu. Seznam OOPP nebývá zpracován na základě vyhodnocení rizik a konkrétních podmínek práce. Používání OOPP není prokazatelně kontrolováno.

Závady v dokumentaci (pokračování) V Knize úrazů chybí zejména data narození zraněných, zda a kým byl úraz ošetřen, zapomíná se i na datum úrazu. Záznamy o úrazech nejsou zasílány nejpozději do pátého dne následujícího měsíce zdravotní pojišťovně dítěte,žáka, studenta (zdrav.pojišťovna se zaměňuje s pojišťovnou, u které jsou škola nebo zařízení pojištěny pro případ odpovědnosti za škody) a České školní inspekci. Chybí aktualizace záznamů.

Závady v dokumentaci (pokračování) Ředitel jako zaměstnavatel zapomíná organizovat nejméně jednou v roce prověrky BOZP na všech pracovištích. Zjištěné nedostatky neodstraňuje! Zaměstnavatel, zaměstnávající 26 a více zaměstnanců, nezajišťuje plnění úkolů v prevenci rizik osobou odborně způsobilou v prevenci rizik.

Závady zjištěné kontrolou na místě Podlahy nejsou rovné a odolné proti poškození. Na schodištích (3 a více schodišťových stupňů) chybí ochranná zařízení (madla). Na zdech (stropech) je plíseň. Schodišťové rameno začíná bezprostředně za dveřmi. Okraje ramp (školní jídelny) nejsou vybaveny vhodným ochranným zařízením proti pádu.

Záchod na jednu nohu „Tři v jednom“ Koloběžka v MŠ

Závady zjištěné kontrolou na místě (pokračování) Zahradní prvky (průlezky, kolotoče, houpačky, lavičky, pískoviště) vykazují řadu závad. Chybí oplocení. Případně je oplocení poškozeno. Opadává omítka vně i vni budov. Na zahradě jsou keře s jedovatými plody. Hřiště mají poškozený povrch. Kanály nejsou zapuštěny, tvoří nerovnosti podlahy.

Závady zjištěné kontrolou na místě (pokračování) Poškozené herní prvky Třída pro výuku hry na flétnu V době výuky žáci vytrhávali parkety

Závady zjištěné kontrolou na místě (pokračování) Nevhodně naprojektované zásuvky. Poškozené vedení. Trvale jsou využívány prodlužovací přívody. Elektrické přívody u PC nejsou vedeny v tzv.„husích krcích“, ale změť šňůr leží na zemi. Chybí ochranné kryty na strojích.

Závady zjištěné kontrolou na místě (pokračování) Chybí žárovky, zářivky a ochranné kryty na osvětlení. Chybí tzv. „záslepky“ v zásuvkách ve školách a zařízeních, kde jsou malé děti. Prodlužovací přívody jsou užívány trvale. Nikdo neřeší řády pro chov, očkování, případně alergické reakce při chovu zvířat.

Závady zjištěné kontrolou na místě

a doufám, že bude někdy lépe i v oblasti BOZ a BOZP. Děkuji za pozornost a doufám, že bude někdy lépe i v oblasti BOZ a BOZP. Šárka Seifertová, Osoba odborně způsobilá v prevenci rizik