Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 18. září 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Likvidace a insolvenční zákon
Advertisements

Význam SJM pro inkaso pohledávek
Seminář GEMB Praha, 26. června 2013
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Karlovy Vary 17. června 2010 – JUDr. Zdeněk Krčmář
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Obchodní společnosti.
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ / INSOLVENČNÍ SPRÁVCE
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
K některým (nejen) ekonomickým aspektům insolvenčního řízení Falešný insolvenční návrh jako prostředek konkurenčního.
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
Nový insolvenční zákon
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Občanské soudní řízení II.
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Trendy inkasního trhu 2012 Praha, 26. září 2012 Je (insolvenční) právo více na straně dlužníků či věřitelů? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Mgr. Jan Kozák Krajský soud v Brně
Osobní bankrot - Insolvence -
Exekuční řád po novelách
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Vztah insolvenčního a daňového řízení
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
INSOLVENČNÍ PRÁVO I. Radim Chalupa.
Insolvenční právo.
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
Občanské právo procesní
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Pojem likvidace, její zahájení
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
INSOLVENČNÍ PRÁVO III. Radim Chalupa.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Působnost valné hromady
Insolvenční řízení Radim Chalupa.
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Občanské soudní řízení I.
Insolvence - oddlužení
Insolvenční řízení Radim Chalupa.
Insolvence - oddlužení
Subjekty insolvenčního řízení
Insolvence - oddlužení
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 18. září 2012 Práva a povinnosti věřitelů v insolvenčním řízení Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením

Insolvenční řízení jako nástroj pro vymáhání pohledávek? Je insolvenční řízení nástrojem vymáhání pohledávek? „Insolvenční řízení není nástrojem k vymáhání pohledávek věřitelů.“ (Usnesení VS Praha č.j. 1 VSPH 1140/2010-A-163 z 3.3.2011) ● „Insolvenční návrh není standardním nástrojem k vymáhání pohledávek.“ (Usnesení VS Praha č.j. 1 VSPH 368/2012-A-25 z 28.3.2012) „Insolvenční zákon zřetelně preferuje zahájení insolvenčního řízení samotným dlužníkem, motivuje jej k tomu a též mu hrozí sankcemi pro případ, že své povinnosti zanedbá.“

Kdy lze insolvenční řízení použít k vymáhání pohledávek? „Podání insolvenčního návrhu věřitelem dlužníka by mělo přicházet v úvahu zásadně až poté, co věřitel vyčerpá standardní postupy při uplatnění své pohledávky za dlužníkem.“ (Usnesení VS Praha č.j. 1 VSPH 164/2011-A-75 z 21.4.2011) „Předmětem insolvenčního řízení je dlužníkův úpadek či hrozící úpadek a způsob jeho řešení některým ze zákonem stanovených způsobů (§ 2 písm. a/ IZ). Podstatou řešení úpadku je pak uspořádání majetkových vztahů k osobám dotčeným dlužníkovým úpadkem či hrozícím úpadkem, uskutečněné v zájmu co nejvyššího a zásadně poměrného uspokojení dlužníkových věřitelů, popř. jejich uspokojení v minimálním předepsaném rozsahu (při oddlužení).“ (Usnesení VS Praha č.j. 1 VSPH 1140/2010-A-163 z 3.3.2011)

Může být insolvenční řízení efektivním nástrojem k vymáhání pohledávek? ● Rozhodující faktory pro efektivnost insolvenčního řízení: včasnost reakce dlužníka a/nebo věřitele příprava věřitele na insolvenční řízení efektivní využívání práv věřitele profesní kvalita insolvenčního správce, soudce, členů věřitelských orgánů

Rizika vymáhání pohledávek v insolvenčním řízení Aktivní a efektivní obrana dlužníka např. proti předčasnému insolvenčnímu návrhu (Usnesení VS Praha č.j. 1 VSPH 1140/2010-A-163 z 3.3.2011) Vady insolvenčního návrhu Právo na náhradu škody nebo jiné újmy (§147 IZ) z odmítnutého návrhu ze zamítnutého návrhu s ručením členů statutárního orgánu navrhovatele Příklady z praxe sp. zn. KSOS 25 INS 6888/2011 – Paseka, zemědělská a.s. sp. zn. KSHK 45 INS 23077/2011 – LACMAN s.r.o.

Zahájení řízení – insolvenční návrh § 97 IZ (1) Insolvenční řízení lze zahájit jen na návrh; zahajuje se dnem, kdy insolvenční návrh dojde věcně příslušnému soudu. (2) Insolvenční návrh musí být opatřen úředně ověřeným podpisem osoby, která jej podala, nebo jejím uznávaným elektronickým podpisem; jinak se k němu nepřihlíží. (3) Insolvenční návrh je oprávněn podat dlužník nebo jeho věřitel; jde-li o hrozící úpadek, může insolvenční návrh podat jen dlužník. Je-li insolvenční návrh, v němž je ohlášeno zastoupení advokátem a k němuž je připojena řádná procesní plná moc pro tohoto advokáta, podepsán pouze tímto zástupcem, je podmínka formulovaná v § 97 odst. 2 insolvenčního zákona splněna jen tehdy, je-li úředně ověřen podpis advokáta na insolvenčním návrhu a současně i podpis zmocnitele (insolvenčního navrhovatele) na procesní plné moci. (Usnesení Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 29 NSČR 51/2011 z 27.9.2011)

Insolvenční návrh – ověření podpisu advokátem „Uvedený insolvenční návrh nebyl opatřen úředně ověřeným podpisem osoby, která jej podala, neboť Prohlášení o pravosti podpisu nesplňovalo náležitosti ve smyslu ustanovení § 25 a odst. 1, odst. 2 zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, v návaznosti na usnesení představenstva České advokátní komory ze dne 11. 4. 2006, jež bylo zveřejněno ve Věstníku ČAK č. 4/2006. Důsledkem absence této zákonem požadované náležitosti je, že soud nesmí k takovému návrhu přihlížet.“ (Usnesení VS Olomouc č.j. 2 VSOL 248/2010-A-98 z 4.5.2010) ● Skládá-li se listina z několika listů nebo archů, je třeba všechny listy, popřípadě archy, pevně spojit a spojení přikrýt uzávěrou, například pečetí nebo nálepkou. Uzávěra musí být vždy opatřena otiskem razítka advokáta (čl. 5 odst. 6) a jeho podpisem, a to tak, aby razítko a podpis byly umístěny vždy zčásti na uzávěře a zčásti na listině samé. (Čl. 6 odst.1 usnesení představenstva ČAK o prohlášení advokáta o pravosti podpisu - Věstník ČAK č. 4 z 11. 4. 2006)

Insolvenční návrh věřitele – náležitosti ● § 103 odst. 2 IZ ● V insolvenčním návrhu musí být dále uvedeny rozhodující skutečnosti, které osvědčují úpadek dlužníka nebo jeho hrozící úpadek, skutečnosti, ze kterých vyplývá oprávnění podat návrh, není-li insolvenčním navrhovatelem dlužník, označeny důkazy, kterých se insolvenční navrhovatel dovolává, a musí z něj být patrno, čeho se jím insolvenční navrhovatel domáhá. ● Věřitelský insolvenční návrh musí obsahovat jako součást vylíčení okolností, které osvědčují úpadek dlužníka i) konkrétní údaje o dalších věřitelích dlužníka ii) konkrétní údaje o pohledávkách takových věřitelů iii) konkrétní údaje o splatnosti těchto pohledávek ● Takový požadavek nesplňuje insolvenční návrh s obecným tvrzením, že dlužník má peněžité závazky, které jsou po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti, respektive neplní své peněžité závazky po dobu delší 3 měsíců po lhůtě splatnosti. (Usnesení Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 29 NSČR 14/2011 z 21. 12. 2011)

Typologie věřitelů v insolvenčním řízení Typy věřitelů zúčastněných na řízení A. zajištěný věřitel (§ 2 písm. g IZ) nezajištěný věřitel podřízený věřitel (§ 172 IZ) akcionáři, členové a společníci dlužníka (§ 172 odst. 3 IZ) B. věřitelé s pohledávkami za majetkovou podstatou a jim postavenými na roveň (§ 168 a 169 IZ) Někdy je nutné zvážit, zda pohledávku přihlásit jako zajištěnou!

Typologie pohledávek v insolvenčním řízení ● S jakými pohledávkami se lze v insolvenčním řízení setkat? (Usnesení Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 29 NSČR 16/2011-P8-23 z 30.11.2011) Pohledávky, které věřitelé uplatňují přihláškou (§ 165/1 IZ) Pohledávky, na které se hledí jako na přihlášené (§ 165/2 IZ) Pohledávky postavené na roveň pohledávkám za majetkovou podstatou (§169 IZ) Pohledávky za majetkovou podstatou (§168 IZ) Pohledávky vyloučené z uspokojení v insolvenčním řízení (§ 170 IZ)

1. Přihláška pohledávky Forma a náležitosti přihlášky Náležitosti přihlášky dle § 174 IZ a § 21 vyhl. č. 311/2007 Sb. Nedostatek formy je odstranitelnou vadou (Usnesení Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 29 NSČR 17/2012 z 29.2.2012) ● Přihláška podána k nepříslušnému soudu (Usnesení Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 29 NSČR 3/2012 z 29.2.2012) ● Doručení přihlášky datovou schránkou (Usnesení VS Praha č.j. 3 VSPH 605/2010-P10-10 z 30.5.2011) ● Přihláška vykonatelné pohledávky (Usnesení VS Praha č.j. 1 VSPH 701/2009)

2. Pohledávky jako přihlášené ● Pohledávky, které se nepřihlašují do insolvenčního řízení, ale na které se hledí jako na přihlášené Věřitelé považovaní za přihlášené: Česká kancelář pojistitelů (§ 24 odst. 4 zákona č. 168/1999 Sb., § 165 odst. 2 IZ) Věřitel z neúčinného úkonu (§ 237/4 IZ) Manžel/manželka po prohlášení konkursu z vypořádání SJM (§ 275 IZ) Věřitelé dle účetnictví v případě úpadku banky nebo spořitelního a úvěrního družstva a pojišťovny nebo zajišťovny (§370/2, § 373, § 385/1 IZ)

3. Pohledávky za podstatou a na roveň postavené Výčet pohledávek za podstatou - § 168 IZ (vznik po vyhlášení moratoria, po zahájení řízení, po úpadku) Výčet pohledávek na roveň postavených pohledávkám za podstatou - § 169 IZ (nerozhodný okamžik vzniku, ale výlučnost daná charakterem pohledávky) Neuplatňují se přihláškou, ale přímo u správce jako by byl dlužníkem. Správce je uspokojuje průběžně, pokud nehradí, lze žalovat o zaplacení. Žaloba o zaplacení u obecného soudu – lhůtu k plnění pak určí insolvenční soud (§ 2O3 odst. 4 a 5 IZ) , v konkursu může následovat i výkon rozhodnutí (§ 267 IZ). Odpovědnost insolvenčního správce za neuspokojení pohledávek za podstatou podle § 37 odst. 3 IZ

4. Pohledávky vyloučené z uspokojení Pohledávky, které insolvenční zákon vylučuje z uspokojení: Pohledávky uvedené v § 170 IZ Pohledávky původně přihlášené, ke kterým se nepřihlíží dle § 185 IZ Nepřihlášené pohledávky a neuplatněné pohledávky za majetkovou podstatou. Pohledávky vzniklé po přihlašovací lhůtě, které nelze podřadit pod § 168 a 169 IZ. Nezařazují se do seznamu pro přezkum.

Zajištěný věřitel Vymezení zajištěného věřitele Zajišťovací instituty – výčet § 2g IZ Zajištěný věřitel je povinen pohledávku přihlásit Zajištění majetkem dlužníka Zajištění nejen majetkem dlužníka Zajištění cizího dluhu majetkem dlužníka (§ 166 věta druhá IZ) Kompetence zajištěného věřitele Pokyny zajištěného věřitele - A/ ke správě hodnot sloužících k zajištění (§ 230 odst. 2 IZ) B/ ke zpeněžení hodnot sloužících k zajištění (§ 293 IZ)

Pokyny zajištěného věřitele A/ Pokyny zajištěného ke správě hodnot sloužících k zajištění (§ 230 odst. 2 IZ) správce je vázán pokyny zajištěného věřitele k řádné správě je-li zajištěných věřitelů více, mohou tyto pokyny udělit pouze společně správce může pokyny odmítnout, má-li za to, že lze postupovat výhodněji a požádá soud o přezkoumání pokynů náklady spojené s prováděním pokynů nese zajištěný věřitel ze svého důsledkem porušení pokynu zajištěného věřitele neplatnost právního úkonu podle § 39 občanského zákoníku B/ ke zpeněžení hodnot sloužících k zajištění (§ 293 IZ) správce je vázán pokyny zajištěného věřitele ke zpeněžení důsledkem porušení pokynu zajištěného věřitele neplatnost právního úkonu podle § 39 občanského zákoníku, v případě prodeje mimo dražbu nutno žalovat o určení neplatnosti podle § 289 odst. 3 IZ nejpozději do skončení insolvenčního řízení

Popření pohledávek věřitelem Popření pohledávky lze učinit pouze na formuláři (§ 200 odst. 1 IZ) a popření musí být doručeno insolvenčnímu soudu nejpozději 3 pracovní dny před přezkumným jednáním, pak již nelze měnit důvod popření Soud nevyzývá věřitele k případnému odstranění vad popěrného úkonu Následně se popěrný úkon stává žalobou (§ 200 odst. 5 IZ) Popření pohledávky věřitelem nemá vliv na hlasovací právo (§51 odst.3) Náklady incidenčního sporu popírajícího věřitele soudní poplatek jistota na náklady incidenčního sporu jistota k zajištění náhrady škody nebo jiné újmy

Novelizace insolvenčního zákona Cílem novelizace je omezit šikanózní insolvenční návrhy. Informace o připravované novelizaci insolvenčního zákona. Odmítnutí insolvenčního návrhu pro zjevnou bezdůvodnost. Novelizace §147 IZ a prodloužení lhůty pro uplatnění nároku na náhradu škody. Vyškrtnutí dlužníka ze seznamu dlužníků.

Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 18. září 2012 Děkuji za pozornost. Mgr. Jiří Zrůstek, advokát a insolvenční správce Advokátní kancelář Zrůstek, Lůdl a partneři v.o.s. Doudlebská 1699/5, Praha 4 tel. +420 602 738 899 e-mail: jiri.zrustek@akpzl.cz