Ave Maria.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Advertisements

TRADIČNÍ OŘEŠÍNSKÁ JUBILEJNÍ 145. POUŤ NA VRANOV 30. srpna 2011 Prezentaci připravil František Tonar.
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Památky Unesco Česká republika.
III/2 XV A
Románská kultura.
Ave Maria.
Poutní místa našich rodičů a prarodičů V dřívějších dobách každoročně vykonávali naši občané pouti na Vranov do Křtin do Sloupu.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Kam se v Praze podíváme? V H A R D Y Š E. Památné místo Vyšehrad okouzlí nejen svými historickými objekty, pěkným výhledem, ale i svou klidnou atmosférou.
Historické památky města MIKULOV
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Kostelec nad Černými lesy
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Patří k nejvýznamnějším poutním místům Itálie. Zasloužil se o to místní rodák Giovanni Battista Bernardone syn bohatého kupce. ASSISI Itálie Neklikej.
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
Vodnjan po historické i kulturní stránce skutečný klenot Istrie
Katedrála v Chartres.
SVITAVY.
Gotická kultura.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Baroko Život v barokní době.
Bazilika svatého Václava
Barokní architektura v českých zemích
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Občanská výchova 6. ročník
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
SNĚŽNÉ.
Naše škola.
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kam se v Praze podíváme?.
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Kostel sv. Jana Křtitele ve Lštění
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Naše obec – Česká Kamenice
BAROKO.
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
Transkript prezentace:

Ave Maria

Poutní místa našich rodičů a prarodičů V dřívějších dobách každoročně vykonávali naši občané pouti na Vranov, do Křtin a do Sloupu

Vranovská pouť Vždy 30. srpna již 146 roků, konají občané z Ořešína děkovnou pouť do kostela P. Marie ve Vranově. Dle výpovědi nejstarších občanů je to z vděčnosti, že obec byla v roce 1866 ušetřena cholerové epidemie, která po prusko-rakouské vojně zle řádila v celé zemi a zemřelo na ni mnoho lidí. U nás se nevyskytl tehdy ani jediný případ tohoto zhoubného onemocnění. Tradice pouti na blízký Vranov se vžila a přetrvává dodnes, ne však v tom duchu, pojetí a rozsahu, jak tomu bývalo dříve před desítkami let. Společně s Ořešínskými se pouti zúčastňují i někteří občané z Jehnic.

Poutní kostel Narození Panny Marie ve Vranově u Brna

Pověst o založení Vranova a určila tak místo, kde mají začít stavět. Jedna z pověstí datuje založení Vranova k roku 1240. Vychází ze středověké romantické legendy, pojednávající o slepém moravském zemském maršálkovi Vilémovi, jemuž se ve snu zjevila Panna Marie a slíbila mu navrácení zraku, nechá-li na vranovském vrchu postavit kostel k její cti a slávě. Maršálek dal kostel hned stavět. Když služebnictvo hledalo vhodné místo ke stavbě kostela, zjevila se jim P. Marie mezi dvěma vzrostlými duby a určila tak místo, kde mají začít stavět. O této události vypráví stropní freska presbyteria vranovského kostela z r. 1738. Část dubu z místa zjevení je jako vzácná relikvie vystavena za hlavním oltářem, v místě, kde prý oba duby stály. Po dokončení dřevěné stavby kostela maršálek údajně nabyl zrak.

Sošky Panny Marie Vranovské

Nynější impozantní ranně barokní kostel ve Vranově s klášterem mnišského řádu Nejmenších bratří sv. Františka z Pauly, tzv. paulánů, byl postaven na místě, kde stával někdejší dřevěný kostelík a farní kostel sv. Barbory. Výstavba byla zahájena v r. 1622 a dokončena 1630 brněnským stavitelem Ondřejem Ernou, s nímž písemnou smlouvu o stavbě nového kostela podepsali bratři Karel a Maxmilián z Liechtensteina.

vpředu opravená bývalá panská hospoda Vranovský kostel, vpředu opravená bývalá panská hospoda Vranovský kostel

Výzdoba interiéru vranovského kostela Narození P Výzdoba interiéru vranovského kostela Narození P. Marie je skvostem ranného baroka

Vranovské varhany

Hlavní oltář kostela se soškou Panny Marie

Poutníci z Ořešína při mši svaté Paulánský kněz slouží poutníkům mši svatou

Poutníci z Ořešína v r. 1940 u příležitosti 700.výročí Vranova

Součástí kostela je hrobka Lichtensteinů

Vranovské jesličky s mechanickým pohonem a hudebním automatem.

Křtinská pouť Mariánský kostel ve Křtinách byl v minulých dobách dalším poutním místem našich občanů. Nejčastěji o mariánských svátcích,kdy se konaly proslulé křtinské pouti. I když poutní procesí nebylo od nás v minulosti organizováno, stal se chrám Panny Marie Křtinské často navštěvovaným poutním místem.

Kostel P. Marie Křtinské Soška P.Marie Křtinské

Kostel Panny Marie Křtinské V nynější podobě tento barokní skvost, označovaný jako “Perla Moravy” a patří k Santiniho vrcholným dílům a našim nejstarším poutním místům. Díky tomu slouží v dnešní době nejen významným církevním bohoslužbám a nevšedním duchovním aktivitám, ale také koncertům a milovníkům architektury a historie. Podle starého vyprávění ve zdejším údolí křtili svatí Cyril a Metoděj a jejich žáci. Proto i starobylý název místa Vallis baptismi – údolí křtu – Křtiny. Největší rozkvět prožívaly Křtiny v 17. a 18. století. Stoupající zájem poutníků přiměl zábrdovické premonstráty v roce 1718 k úplné přestavbě areálu dle návrhu architekta Giovanni Santiniho na místě, kde již od středověku stály dva kostely. Menší z nich ukrýval ve svých útrobách “zázračný obraz” – gotickou sochu Panny Marie Křtinské – která již od roku 1210 láká do Křtin zástupy věřících. Roku 1210 se prý zjevila Panna Maria v blízké Bukovince na rozkvetlém kaštanu. Dle nařízení vlády ČR č. 170/2008 Sb. byl křtinský poutní chrám v roce 2008 prohlášen Národní kulturní památkou.

Křtiny mají důstojný barokní interiér   Křtiny mají důstojný barokní interiér. Ideovým středem chrámu je volně stojící hlavní oltář, obklopený ušlechtilou sloupovou architekturou.

Hlavní oltář

Stropní malba Křtinské varhany

Součástí poutního chrámu je i nevelký ambit, krytá okružní chodba, s rajským dvorem uprostřed a sochou Panny Marie. V ambitu je barokní kaple nesoucí jméno sv.Anny, patronky rodiny.Zdi ambitu jsou ozdobeny množstvím obrazů.Jde o obrazy malířů – amatérů, které poutníci přinášeli jako vděk za vyslyšení jejich proseb, ze kterých vyzařuje upřímná zbožnost a úcta k Panně Marii Křtinské.  

Pouť do Sloupu Poutní procesí do Sloupu organizovali věřící ze sousedních Jehnic. Občané z Ořešína se pouti pravidelně zúčastňovali. Pro větší vzdálenost poutního místa byla pouť dvoudenní. Poutníci nocovali velice skromně v připravených místnostech místních restaurací.

Poutní kostel zasvěcený Panně Marii Bolestné je skvostem barokního stavitelství s krásnými nástěnnými a stropními malbami

Barokní kostel Panny Marie Bolestné byl postavený v letech 1751-1754. V kryptě kostela je pochována jeho zakladatelka hraběnka Karolina z Rogendorfu. Kulturní památkou je též místní fara, kde hraběnka v roce 1759 zemřela. Někteří příslušníci rodu Salmů, jsou pochováni v samostatné části sloupského hřbitova. Dnešní fara, dříve „panský dům“, kde hraběnka Karolina bydlela a v r.1759 zemřela.

Výzdoba a malby interiéru kostela Výzdobu interiéru kostela fotografoval vnuk M. Ciganek

Závěrem: I v dnešní době je význam těchto poutních moravských barokních skvostů velký. Uprostřed hektického způsobu života, jsou tato místa pro mnohé oázou a místem k novému načerpání sil i k uspořádání vlastního života. Přicházející stovky poutníků v průběhu celého roku jsou toho dokladem a svědectvím… F.T.