Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svitavské památky – kostel svatého Jiljí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svitavské památky – kostel svatého Jiljí"— Transkript prezentace:

1 Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Ivana Pavlišová

2 ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.16
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 2. roč. - čtyřleté gymnázium (RVP-G), 2. roč. - osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Kulturní a regionální dějiny Materiál slouží k výuce regionálních dějin. Navazuje na obecné kulturní dějiny, které konkretizuje na nejbližší okolí. Materiál slouží jako úvodní seznámení před exkurzí po svitavských památkách a část tohoto materiálu tvoří pracovní list s úkoly, které mají žáci během exkurze vypracovat.

3 Kostel sv. Jiljí 1

4 Charakteristika Hřbitovní kostel sv. Jiljí je nejstarším kostelem ve městě. Byl založen již kolem r litomyšlskými premonstráty. Jedná se o trojlodní baziliku s emporami nad bočními loděmi. V průčelí je věž s cibulovitou bání a po jejích stranách schodiště na empory. Interiér je barokní ze 17. a 18. století. Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky.

5 Počátky kostela Byl orientovanou stavbou bazilikálního typu s vyšší, samostatně osvětlenou, a dvěma nižšími loděmi. Uzavíral jej půlkruhový presbytář. Původně byl postaven z levného materiálu, pravděpodobně z opukových kamenů a dřeva. Díky své poloze na vyvýšeném místě na levém břehu řeky Svitavy plnil i obrannou funkci.

6 Barokní přestavba Raně barokní přestavba z let včlenila původní románskou baziliku do nové kompozice kostela, jehož součástí. Nad bočními kaplemi byly postaveny empory, k nimž vedou boční zděná a krytá schodiště. Na západním průčelí stojí hranolová věž, která s kostelem byla spojena přístavbou vstupní předsíně. Báň věže kostela je dílem tesaře J. Krumwalda z roku Střecha věže i kostela byla pokryta šindelem a teprve po opravách v 18. století byla nahrazena břidlicí.

7 Zjistěte Jaký obraz dominuje oltáři? Kdo je jeho autorem? Kdy a kým byl renovován? obraz Sv. Jiljí před loveckou družinou, Ludwig Geissler, renovovován 1843 svitavským malířem Johannem Dittmannem Jaký obraz je zavěšen v nástavci oltáře? obraz P. Marie Jaké sochy jsou po stranách oltáře?Jaká nad oltářem? sochy sv. Petra a Pavla, nad oltářem archanděl Michael mezi anděly.

8 Zjistěte Co je presbytář? Jaký oltář zde stojí?
kněžiště,  chrámový prostor vyhrazený kněžím, např. kolem hlavního oltáře oltář Nejsvětější Trojice Jak se jinak nazývá kaple P. Marie Bolestné, čím je zdobena? Dušiček nebo Mrtvých, vyzdobena štukatérskou prací Baltazara Fontany s motivy lebky a zkřížených hnátů.

9 Zdroje 1 JARDA 75. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Kostel sv. Jiljí [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Svitavské památky a městský památkový okruh [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Římskokatolická farnost Svitavy [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Svitavské památky – kostel svatého Jiljí"

Podobné prezentace


Reklamy Google