Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ave Maria.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ave Maria."— Transkript prezentace:

1 Ave Maria

2 Poutní místa našich rodičů a prarodičů
V dřívějších dobách se každoročně zúčastňovali naši občané poutí na Vranově ve Křtinách ve Sloupu

3 Vranovská pouť Každoročně 30. srpna, již 146 roků, ořešínští občané konají děkovnou pouť do kostela P. Marie ve Vranově. Dle výpovědi nejstarších občanů je to z vděčnosti, že naše obec byla v roce 1866 ušetřena cholerové epidemie, která po prusko-rakouské vojně v celé zemi zle řádila a zemřelo na ni mnoho lidí. U nás se nevyskytl tehdy ani jediný případ tohoto zhoubného onemocnění. Tradice pouti na blízký Vranov se vžila a přetrvává dodnes.… ne však v tom duchu, pojetí a rozsahu, jak tomu bývalo dříve před desítkami let. Společně s Ořešínskými se pouti zúčastňují i někteří občané z Jehnic.

4 Poutní kostel Narození Panny Marie
ve Vranově u Brna

5 Pověst o založení Vranova
Jedna z pověstí datuje založení Vranova k roku Vychází ze středověké romantické legendy, pojednávající o slepém moravském zemském maršálkovi Vilémovi, jemuž se ve snu zjevila Panna Marie a slíbila mu navrácení zraku, nechá-li na vranovském vrchu postavit kostel k její cti a slávě. Maršálek dal kostel hned stavět. Když služebnictvo hledalo vhodné místo ke stavbě kostela, zjevila se jim Marie mezi dvěma vzrostlými duby a určila tak, kde mají začít stavět. O této události vypráví stropní freska presbyteria vranovského kostela z r Část dubu z místa zjevení je jako vzácná relikvie vystavena za hlavním oltářem, v místě, kde prý oba duby stály. Po dokončení dřevěné stavby kostela maršálek údajně nabyl zrak.

6 Sošky Panny Marie Vranovské

7 Nynější impozantní ranně barokní kostel ve Vranově
s klášterem mnišského řádu Nejmenších bratří sv. Františka z Pauly, tzv.paulánů byl postaven na místě, kde stával někdejší dřevěný kostelík a farní kostel sv. Barbory. Výstavba byla zahájena v r a dokončena 1630 brněnským stavitelem Ondřejem Ernou, s nímž písemnou smlouvu o stavbě nového kostela podepsali bratři Karel a Maxmilián z Liechtensteina.

8

9 Výzdoba interiéru vranovského kostela Narození Panny Marie je skvostem ranného baroka

10 Vranovské varhany

11 Hlavní oltář kostela se soškou Panny Marie

12

13 Poutníci z Ořešína při mši svaté
Paulánský kněz slouží poutníkům mši svatou

14 Poutníci z Ořešína v r. 1940 u příležitosti 700.výročí Vranova

15

16 Součástí kostela je hrobka Lichtensteinů

17 Vranovské jesličky s mechanickým pohonem a hudebním automatem.

18 Poutní kostel Křtiny Poutní procesí do Křtin bylo v minulosti organizováno jehnickými občany o svátcích svatodušních. Občané Ořešína se této pouti pravidelně zúčastňovali společně s Jehnickými

19 Kostel Panny Marie Křtinské

20 Kostel Panny Marie Křtinské
V nynější podobě tento barokní skvost, označovaný jako “Perla Moravy”, patří k Santiniho vrcholným dílům a našim nejstarším poutním místům. Díky tomu slouží v dnešní době nejen významným církevním akcím a nevšedním duchovním aktivitám, ale také koncertům a milovníkům architektury a historie. Podle starého vyprávění ve zdejším údolí křtili svatí Cyril a Metoděj a jejich žáci. Proto i starobylý název místa Vallis baptismi – údolí křtu – Křtiny. Největší rozkvět prožívaly Křtiny v 17. a 18. století. Stoupající zájem poutníků přiměl zábrdovické premonstráty v roce 1718 k úplné přestavbě areálu dle návrhu architekta Giovanni Santiniho na místě, kde již od středověku stály dva kostely. Menší z nich ukrýval ve svých útrobách “zázračný obraz” – gotickou sochu Panny Marie Křtinské – která již od roku 1210 láká do Křtin zástupy věřících. Roku 1210 se prý zjevila Panna Maria Křtinská v blízké Bukovince na rozkvetlém kaštanu. Dle nařízení vlády ČR č. 170/2008 Sb. byl křtinský poutní chrám v roce 2008 prohlášen Národní kulturní památkou.

21 Interiér kostela Hlavní oltář Hlavní oltář s částí klenby

22

23 Pouť do Sloupu Poutní procesí do Sloupu také původně organizovali věřící ze sousedních Jehnic. Pro větší vzdálenost poutního místa byla pouť dvoudenní. Poutníci nocovali velice skromně v připravených místnostech místních restaurací.

24 Hudba: Secret Garden - You Raise Me Up
Poutní kostel zasvěcený Panně Marii Bolestné je skvostem barokního stavitelství s krásnými nástěnnými a stropními malbami Hudba: Secret Garden - You Raise Me Up 24

25 Barokní kostel Panny Marie Bolestné byl postavený v letech 1751-1754
Barokní kostel Panny Marie Bolestné byl postavený v letech V kryptě kostela je pochována jeho zakladatelka hraběnka Karolina z Rogendorfu. Kulturní památkou je též místní fara, kde hraběnka v roce 1759 zemřela. Někteří příslušníci rodu Salmů, na který rájecké panství a s ním i Sloup přešly, jsou pochováni v samostatné části sloupského hřbitova.

26 Výzdobu interiéru kostela fotografoval M. Ciganek

27

28

29

30

31

32

33

34

35 Závěrem: I dnes je význam těchto poutních míst
moravských barokních skvostů - velký. Stovky poutníků přicházejících v průběhu celého roku jsou svědectvím a dokladem toho, že i dnes je touha člověka naplnit svoji duchovní podstatu velká. Uprostřed hektického způsobu života jsou tato místa pro mnohé oázou a místem k novému načerpání sil i k uspořádání vlastního života.


Stáhnout ppt "Ave Maria."

Podobné prezentace


Reklamy Google