Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SNĚŽNÉ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SNĚŽNÉ."— Transkript prezentace:

1 SNĚŽNÉ

2 SNĚŽNÉ – dříve Německé

3 Sněžné je obec ležící v CHKO Žďárské vrchy
Sněžné je obec ležící v CHKO Žďárské vrchy. Je obklopena krásnou krajinou, která v každém ročním období lákala a dosud láká návštěvám umělce a poskytuje jim nekonečné množství inspirací

4 Původní název Německé byl v roce 1948 změněn na Sněžné
Zimy dnes Zimy tehdy

5 ZIMA NA KŘIŽOVATCE U TLUSTOŠOVÝCH SNĚHU BÝVALO A STÁLE BÝVÁ VE SNĚŽNÉM DOSTATEK…………………

6 Historie Osada Německé vznikla pravděpodobně ve 14 století.
Z roku 1729 je známa nejstarší pečeť obce, podle níž byl vytvořen nynější znak městyse Sněžné. V roce 1852 bylo Německé povýšeno na městečko. Historie Osada Německé vznikla pravděpodobně ve 14 století.

7 V Německém byla také rychta, o níž je první zpráva z roku Rychta ve Sněžném je dosud obydlena a je velmi pěkně opravena. Druhý snímek je pořízen z farní zahrady, kde v popředí jsou vzácné litinové kříže z Kadovských hutí.

8

9

10 KOSTELY Katolický kostel
Ve Sněžném jsou dva kostely. O katolickém kostele je první zmínka z roku 1662, byl původně zasvěcen svaté Kateřině. V letech byl kostel barokně přestavěn do současné podoby, nyní je zasvěcen sv. Kříži. Na místě zrušeného hřbitova okolo kostela jsou železné náhrobní kříže vyrobené v kadovských a milovských hutích. Domek č. 67 u fary sloužil dříve jako církevní škola, později zde byla národní škola.

11 Současná podoba

12 Evangelický kostel Původně po vydání tolerančního patentu v roce 1781 bylo uvažováno o tom, že střediskem evangelíků se stane obec Krátká nedaleko Německého. Měla se tu stavět evangelická modlitebna a zřídit hřbitov. V roce 1783 již bylo vybráno místo, byly zpracovány plánky a navezeno stavební dřevo. Tomuto záměru se začali vzpírat obyvatelé tehdejšího Německého (Sněžné) a Líšné, proto z tohoto záměru sešlo a v roce 1788 byla v toleranční evangelická modlitebna postavena v Německém. V letech byla přebudována na chrám, jeho věž měří 37 m.

13 Současná podoba

14 ŠKOLY Obecná škola proti katolickému kostelu
Také školy byly v Německém dvě. První školou byla obecná, později národní škola, která byla zřízena v domku naproti katolickému kostelu. Vyučovalo se v ní až do roku Nad vchodem do školy je dosud původní nápis „V těchto síních dovídá se robě, čím povinno Bohu, vlasti a sobě“.

15 V roce 1898 byla postavena evangelická škola, která prošla od svého vzniku několika rekonstrukcemi a slouží školákům místním i z blízkého okolí dodnes.

16 Současný vzhled školy

17 Pohled do náměstí, které bylo do této podoby přestavěno na začátku 20. století. Vznikl park, náměstí bylo osázeno lipami a v roce 1925 zde byl postaven památník české reformace s reliéfem M.J.Husa, J.Žižky, J.A.Komenského a se sochou T.G.Masaryka. Památník vytvořil sochař J.Pelikán.

18 Památník české reformace umístěný v parku před evangelickým kostelem

19 Umístění sochy S umístěním sochy představující mimořádné osobnosti naší historie souvisí i celková úprava parku, která se dochovala do dnešní doby.

20 Detailní pohled

21 Další dominantou Sněžného je Hotel Záložna, který největšího rozmachu dosáhl v dobách hoteliéra Josefa Rýdla.

22

23 V kině, které bylo provozováno v Hospodářské záložně se pravidelně promítaly zajímavé filmy, v hotelu se pořádaly kulturní večery. V současné době není hotel v provozu, je nabízen k prodeji.

24 Pan Rýdl spolu s místními občany zbudoval ve Sněžném (tehdejším Německém) koupaliště, které se jmenovalo Rýdlov, a které se stalo centrem společenského a kulturního letního dění

25

26 Areál koupaliště byl v 60. letech prodán podniku ADAST v Adamově a přebudován na pionýrský tábor.
V současné době je koupaliště bez vody a pozvolna chátrá.

27 Konec 1. části


Stáhnout ppt "SNĚŽNÉ."

Podobné prezentace


Reklamy Google