Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"— Transkript prezentace:

1 Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor: Milena Trojanová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ ČJS.4.Tro.49_Stara_Boleslav Datum: Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Název: Stará Boleslav Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentace se vztahuje k učivu o sv. Václavovi a jeho umučení ve Staré Boleslavi. Klíčová slova: Stará Boleslav, sv. Václav, Boleslav

2 Stará Boleslav

3 Stará Boleslav Podle archeologických nálezů byla Stará Boleslav osídlena již v počátcích českého státu. Stál tu opevněný knížecí hrad. Tradičně je Stará Boleslav spojována s mučednickou smrtí svatého Václava.

4 Svatý Václav O životě svatého Václava neexistují téměř žádné spolehlivé zprávy. Při sestavování jeho životopisu vycházíme z legend a archeologických nálezů. Narodil se kolem roku 907, podle jedné z nepodložených legend ve Stochově na Kladensku. Otcem Václava byl kníže Vratislav, matkou kněžna Drahomíra. Václava vychovávala jeho babička, svatá Ludmila, která ho vedla ke křesťanství. Po smrti Vratislava vládla Drahomíra, po ní převzal moc Václav. Jeho bratr Boleslav byl bojovný, toužil po moci, a nebyl spokojen s diplomatickou Václavovou politikou.

5 Smrt svatého Václava Podle legendy pozval Boleslav při příležitosti svátku svatých Kosmy a Damiána svého bratra na hostinu do svého sídla v Boleslavi (dnes souměstí Brandýs – Stará Boleslav). Ráno, když šel Václav na modlitbu do kostela, nechal ho Boleslav zavraždit. Václav zemřel u vstupních dveří kostela. Prameny se shodují, že Václav zemřel v pondělí 28. září, nejasnost je kolem jeho roku úmrtí. Pravděpodobně jde o rok 935.

6 Hrob svatého Václava Kníže Břetislav nechal na památku Václavovy násilné smrti vybudovat basiliku sv. Václava, do jejíž stavby byl včleněn kostel sv. Kosmy a Damiána. V jeho původní kryptě je hrob sv. Václava.

7 Kostel Nanebevzetí Panny Marie

8 Interiér kostela Nanebevzetí Panny Marie
v kostele jsou fresky, které vycházejí z legendy o sv. Václavovi.

9 Interiér kostela Nanebevzetí Panny Marie.

10 Socha sv. Václava v nice kostela Nanebevzetí Panny Marie

11 Bazilika sv. Václava

12 Bazilika sv. Václava

13 Bazilika sv. Václava V pozadí kostel sv. Klimenta, který býval součástí knížecího hradu. Hrad měl ne-obyčejně silné opevnění.

14 Kaple blahoslaveného Podivena
Podiven byl jedním z družiníků sv. Václava. Byl stejně jako Václav umučen.

15 Z jakých pramenů se dovídáme o životě sv. Václava?
Kdo vychovával sv. Václava? Proč slavíme 28. září svátek sv. Václava? Jak a kde zahynul kníže Václav? Existuje hrob sv. Václava? Znáš pověst , která vypráví o sv. Václavovi?

16 Řešení: Z legend, z kronik, z archeologických výzkumů. Jeho babička, sv. Ludmila. Je to výročí smrti sv. Václava. Násilnou smrtí ve Staré Boleslavi. 5. Hrob sv. Václava je v kryptě kostela sv. Václava ve Staré Boleslavi. 6. O knížeti Václavovi vypráví pověst o Blanických rytířích.

17 Text upraven podle Wikipedie. Vlastní fotografie autorky.
Zdroj: Text upraven podle Wikipedie. Vlastní fotografie autorky.


Stáhnout ppt "Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"

Podobné prezentace


Reklamy Google