Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj"— Transkript prezentace:

1 KULTURNÍ PAMÁTKY

2 PLZEŇSKÝ KRAJ

3 Regionální muzeum umístěné v areálu bývalého cisterciáckého poutního místa 40 km severně od Plzně. Kostel Zvěstování Panny Marie, jednopatrová budova proboštství a ambity s freskovou výzdobou z 18. století.

4 MARIÁNSKÁ TÝNICE

5 PLZEŇSKÝ KRAJ V mělkém údolí řeky Radbuzy je po obou jejích březích rozloženo malebné město. Dominantou města je již od 13. století biskupský hrad, jež byl později přestavěn na renesanční skvost západních Čech. Pak přišel požár a z pobořeného hradu se vyloupla perla - doslova renesanční.

6 HRAD & ZÁMEK HORŠOVSKÝ TÝN

7 PLZEŇSKÝ KRAJ Zbudoval ho na konci 15. století královský sudí Půta Švihovský, jeden z nejvýznamnějších mužů rodu Rýzmberků. Kromě hradu připojil Půta k rýzmberskému panství také hrady Rábí, Horažďovice a Prácheň. Od prvotní myšlenky komponován jako umělý ostrov.

8 VODNÍ HRAD ŠVIHOV

9 PLZEŇSKÝ KRAJ Největší česká jízdárna a druhá největší jízdárna ve střední Evropě. Budova v sobě spojuje prvky průmyslové architektury s představou aristokratické stavby. Opatřena velmi pozoruhodným krovem s tzv. lucernou – hranolovým světlíkem, kterým do jízdárenské haly přichází nejvíce osvětlení.

10 JÍZDÁRNA VE SVĚTCÍCH

11 PLZEŇSKÝ KRAJ Klášter založil v malebné krajině, 25 kilometrů severně od Plzně, roku 1144 tehdejší kníže Vladislav II. jako 1. panovnickou fundaci mezi cisterciáckými kláštery. Slibný rozvoj rozšiřování klášterního majetku dovršila zkáza opatství za husitských válek. Roku 1421 byl klášter vypálen. Stabilizace klášterního hospodářství přišla až po třicetileté válce a spustila vlnu přestaveb, která trvala až do zrušení kláštera roku 1785.

12 KLÁŠTER PLASY

13 ČASOVÁ OSA 1995 areál Kláštera v Plasích prohlásila Vláda ČR Národní kulturní památkou 1826 přestavba kostela sv. Václava na rodinnou hrobku Metternichů 1711 začátek výstavby konventu (shromáždění) 1144 založení zdejšího cisterciáckého opatství knížetem Vladislavem II.

14 PLZEŇSKÝ KRAJ Vrcholně barokní stavba, patří k nejvýznamnějším českým i evropským zámeckým stavbám své doby. Jde o budovu z počátku 18. století postavenou podle plánů barokního architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho rodem Kolovratů. Výstavbu zámku zahájil krátce po roce 1700 Maxmilián Norbert z Kolovrat

15 ZÁMEK TÝNEC U KLATOV

16 PLZEŇ

17 Plzeňský Prazdroj Katedrála sv. BartolomějeMasné krámy

18 PLZEŇ Postavená v roce 1893 v maursko-románském stylu, je třetí největší v Evropě (a pátou na světě). Historická budova prošla koncem 20. století náročnou rekonstrukcí a kromě náboženských účelů slouží díky vynikající akustice i jako koncertní a výstavní sál.

19 VELKÁ SYNAGOGA

20 PLZEŇ Labyrint chodeb, sklepů a studní, který byl budován od 14. století. Svým rozsahem 17,5 km chodeb se řadí k největším historickým podzemním systémům ve střední Evropě.

21 PLZEŇSKÉ HISTORICKÉ PODZEMÍ

22 PLZEŇ Původně gotický dům zakoupil v roce 1344 farář Reichlin pro komendu německých rytířů, kteří ve městě vykonávali farní službu. Roku 1710 Jakub Auguston barokně upravil průčelí domu. V té době zde sídlilo arciděkanství. Od roku 1993 v domě sídlí nově zřízená plzeňská diecéze.

23 BISKUPSKÁ REZIDENCE

24 PLZEŇ Stavba započala spolu se založením města a byla dokončena počátkem 16. století. Chrám je národní kulturní památkou, stejně jako opuková socha na jeho hlavním oltáři, známá Plzeňská madona. Katedrála se pyšní nejvyšší kostelní věží v ČR.

25 KATEDRÁLA SV. BARTOLOMĚJE

26 PLZEŇ Vévodí zde překrásná gotická katedrála sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v ČR. Najdete zde celou řadu nádherných historických domů, spoustu kaváren a restaurací. V průběhu roku se zde konají desítky kulturních akcí, slavností a festivalů.

27 NÁMĚSTÍ REPUBLIKY

28 PLZEŇ Pivovar založen roku 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu. Z roku 1307 pochází zmínka o pivovaru, který Wolfram Zwinilinger odkázal katedrále svatého Bartoloměje.

29

30 KONEC Lomička | Urbanová | Součková


Stáhnout ppt "Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj"

Podobné prezentace


Reklamy Google