Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_74 Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník Datum vytvoření:

2 Vzdělávací oblast: Cestovní ruch Tematická oblast: technika cestovního ruchu Předmět: Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák uvádí a charakterizuje významná místa hl. města ČR. Nastíní důvody, proč jsou hlavní města nejnavštěvovanějšími místy zemí. Klíčová slova: Vyšehrad, Slavín, Druh učebního materiálu: Prezentace s fotodokumentací   

3 Vyšehrad

4 Vyšehrad Pověst Vznik asi v 10.stol Jako opevněné hradiště
1.panovníkem osídlujícím Vyšehrad byl Vratislav II. Který založil nový chrám Baziliku sv.Vavřince , nejstarší pražskou románskou rotundu sv. Martina , Vyšehradskou kapitulu kolem r a kostel sv. Petra a Pavla.

5 Bazilika sv.Vavřince První zmínky o něm se dochovaly z roku V letech 1735 – 1740 byl rekonstruován a barokizován. Přestavba byla dokončena až v roce 1770 Dnes je katedrálním kostelem starokatolická církev. Vedle kostela stojí kaple Kalvárie s kamennou kazatelnou a „Kristovým žalářem“. Zdobí ji sgrafito Mikoláše Alše Zmrtvýchvstání Krista. Vedle kostela bývalo popraviště.

6 Románská rotunda sv.Martina
Patří do památek UNESCA Rotunda sv. Martina pochází z konce 11. století a je tak nejstarší dochovanou památkou na Vyšehradě. Se svým průměrem je největší pražskou rotundou (6,5m). Zdi rotundy dosahují šířky 1 m.

7 Vyšehradský hřbitov Vyšehradský hřbitov je považován za místo národní hrdosti. Jsou zde pohřbeni nejvýznamnější české osobnosti. Je tu tolik majestátních jmen, že je velmi těžké jedno vyslovit a přitom desítky druhých neopomenout. Je obklopen chrámem sv. Petra a Pavla.

8 Slavín Mnozí se chybně domnívají, že Slavín je v podstatě Vyšehradský hřbitov. Nikoliv. Slavín je obří společnou hrobkou zemřelých osobností české literatury, jakýmsi panteonem na hřbitově vyšehradském. Slavín byl postaven v letech 1889 až Architektem hrobky byl Antonín Wiehl, žák a následovník největšího českého architekta 19. století Josefa Zítka.

9 Bazilika sv. Petra a Pavla
Zdejší chrám založil český král Vratislav II. v letech , stalo se tak v souvislosti se založením vyšehradské kapituly. Chrám dostal kromě své málo obvyklé vnitřní secesní výzdoby také své dvě charakteristické věže, které dnes tvoří jednu z výrazných dominant hlavního města Prahy.

10 mapa Vyšehradu

11 Zdroje : http://www.pragueci


Stáhnout ppt "Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google