Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BAROKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BAROKO."— Transkript prezentace:

1 BAROKO

2 KDE : vzniká v Itálii na konci 16.století
KDY : století KDE : vzniká v Itálii na konci 16.století U NÁS : po bitvě na Bílé hoře(1620), století NÁZEV : z portugalského „pérola barroca“ = = perla nepravidelného tvaru PŘEZDÍVKA : sloh parukový

3 Hledej typické barokní stavební prvky

4 Sloup Nejsvětější Trojice ,
Olomouc postaven pro oslavu církve a jako vděk za konec morové epidemie od r.2000 na seznamu UNESCO

5 Kostel svatého Jana Křtitele a svatého Jana Evangelisty, Brno

6 Palác polského krále Jana III. Sobieského, Varšava, Polsko

7 Pohled na oltář v kostele sv. Stanislava, Vilnius, Litva

8 Mramorový sál, Belvedér, Vídeň, Rakousko

9 Francouzská hraniční pevnost Neuf-Brisach

10 Zelená hora - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého u Žďáru nad Sázavou

11 Kostel sv. Mikuláše na Malé Straně, typický příklad baroka

12 Interiér chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně

13 Trojský zámek v Praze

14 Zámek Karlova Koruna, Chlumec nad Cidlinou

15 Valdštejnský palác v Praze, snad první barokní palác ve střední Evropě

16 Matyášova brána Pražského hradu, za první barokní stavbu
některými považovaná za první barokní stavbu v Praze

17 Kostel sv. Markéty, Jaroměřice nad Rokytnou

18 Zámek Mnichovo Hradiště

19 Palác Kinských na Staroměstském náměstí
V Praze

20 Arcibiskupský palác v Praze

21 Průčelí zámku Měšice ve středních Čechách

22 Průčelí pražské Lorety

23 Josefov - letecký pohled

24 Zámek ve Versailles u Paříže

25 Znaky baroka nepravidelné tvary
symetričnost (půdorys podkovový x čtvercový…) přehnaná zdobnost, okázalost staveb, monumentálnost bohatá výzdoba (mramor, zlato, stříbro, vzácná dřeva) oblé linie (křivky, oblouk, ovál) stropní a nástěnné malby specializace místností (sály, jídelna, knihovna, salonky..) velká půlkruhová okna a vstupní portály iluze (slepá okna, brány nikam…) dekorativní plastiky s rozevlátými rouchy - pohyb, city kompozice do prostoru, úprava okolí opevnění návrat k víře, obracení se k Bohu (náboženské náměty)

26 Dalším členem české rodiny památek UNESCO je Poutní kostel sv
Dalším členem české rodiny památek UNESCO je Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Přehodnocením gotických prvků do čistě barokní podoby vznikl v Čechách na počátku 18. století stavební sloh, označovaný jako barokní gotika, který nemá v Evropě obdobu. Barokní gotika - unikátní sloh Jeho nejznámějším projevem je právě kostel ve Žďáru nad Sázavou. Byl postaven na začátku 20. let 18. století a je nepochybně nejosobitějším dílem J. B. Santiniho Aichla, kterému se zde podařilo mistrovsky spojit výrazové prostředky baroka i gotiky. Smyslem stavby, kterou financoval zdejší cisterciácký klášter, bylo především oslavit Jana Nepomuckého, jako mocného patrona a světce, jehož blahořečení a svatořečení spadá právě do doby založení kostela. Samotný kostel je doslova protkán symbolikou číslovky pět, která vychází z legendy o Janu Nepomuckém. Podle ní se prý nad tělem Jana Nepomuckého objevila korunka s pěti hvězdičkami Proto je půdorys kostela ve tvaru pěticípé hvězdy, kostel má pět východů, pět oltářních výklenků, dvakrát pět kaplí kolem centrálního prostoru, na hlavním oltáři je pět hvězd a pět andělů. Číslovka 5 a další symboly Jedná se o symboliku pěti ran Kristových, ale také pěti písmen v latinském slově “tacui” (mlčel jsem) a především pěti hvězd ve svatozáři mučedníka, které se podle stejné legendy objevily ve Vltavě. Zde však symbolika kostela nekončí – uprostřed stavby, ve vrcholu kupole, se nalézá monumentální jazyk v ohnivém kruhu jako symbol Jana Nepomuckého, mučedníka zpovědního tajemství. Objevuje se i ve tvaru lomených oken. Jejich zakomponování u lucernových kaplí nad vstupními vestibuly připomíná meč zasazený v pochvě. Podle legendy Jan nevyzradil zpovědní tajemství královny Žofie, manželky krále Václava IV, a proto ho král nechal nejprve krutě mučit a potom svrhnout do Vltavy, jeho jazyk zůstal skryt v ústech právě jako meč v pochvě. Hlavní oltář představuje mučedníka, kterého vynášejí andělé na nebesa. Postranní oltáře jsou zasvěceny čtyřem evangelistům, Janovi s orlem, Markovi se lvem, Lukášovi s býkem a Matoušovi s knihou. Kostel je obklopen hřbitovem a ambity ve tvaru deseticípé hvězdy.


Stáhnout ppt "BAROKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google