Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Drůbeží maso Dělení, spotřeba, tržní druhy zdroj: http://www.czso.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 17.12.2019
Obsah Spotřeba drůbežího masa Dělení drůbežího masa Skladování drůbežího masa Jakostní dělení drůbežího masa
Spotřeba masa
Spotřeba drůbežího masa Spotřeba drůbežího masa byla nejvyšší v roce 2005 kdy byla 26,1 kg na osobu a rok V roce 2012 byla spotřeba 25,2 kg V ČR má drůbeží maso podíl na celkové spotřebě masa 31,4% Ve výrobě nejsme soběstační 42% drůbežího masa dovážíme
Dělení drůbeže Hrabavá: kuřata, pulardi, slepice, kapouni, krůty, krocani, perličky Vodní: husy, kachny Létavá: holub Podle barvy masa Bělomasé - krocan, kuře, pulard, kapoun, slepice, kohout Červenomasé - perlička, kachna, husa, holub
Jakost drůbeže I . jakostní třída Zmasilá na prsou i na stehnech, bez krevních podlitin, kůže lesklá, dobře oškubaná. II. jakostní třída Zde zařazujeme to maso, které nesplňuje podmínky I. jakostní třídy.
Skladování Čerstvá: až sedm dní, při teplotě 1 – 3 °C vlhkost 70 – 75 % Mražená: při teplotě – 18 až – 22 °C Rozmraženou drůbež již nikdy nezmrazujeme
Tržní druhy v celku bez drobů nebo s droby půlená, čtvrtky dělená na prsa a stehna díly na polévku
Otázky Jaká byla nejvyšší spotřeba drůbežího masa? Jaká byla spotřeba drůbežího masa v roce 2012? Jsme soběstační ve výrobě drůbežího masa? Jaké je dělení drůbežího masa? Kolik jakostních tříd má drůbeží maso? Jaké jsou tržní druhy drůbežího masa?