Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.10
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
65-51-E/02 Práce ve stravování
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Příprava drůbeže Osnova: Charakteristika drůbeže Dělení
Drůbež Složení · Bílkoviny 15 – 22 % · Vysoký obsah podkožního tuku
CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Maso – složení, obchodní označení
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_505 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_281 Ročník: 2.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_299 Ročník: 2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lada Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Drůbež Rozdělení drůbeže:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
VHODNOST MASA NA MINUTKY A PŘÍLOHY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Hovězí, telecí,
Napište do rámečků názvy mláďat. hříbě kotě sele štěně jehně kůzle.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_07 07 Domácí ptáci autor: Mgr. Jana Kobylková
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Charakteristika a dělení drůbeže
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_12_Zvířata
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.04 Domácí ptáci.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
DRŮBEŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.04 Domácí ptáci.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hospodářská zvířata.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vejce Vejce – pouze slepičí
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Drůbeží maso Dělení, spotřeba, tržní druhy zdroj: http://www.czso.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 17.12.2019

Obsah Spotřeba drůbežího masa Dělení drůbežího masa Skladování drůbežího masa Jakostní dělení drůbežího masa

Spotřeba masa

Spotřeba drůbežího masa Spotřeba drůbežího masa byla nejvyšší v roce 2005 kdy byla 26,1 kg na osobu a rok V roce 2012 byla spotřeba 25,2 kg V ČR má drůbeží maso podíl na celkové spotřebě masa 31,4% Ve výrobě nejsme soběstační 42% drůbežího masa dovážíme

Dělení drůbeže Hrabavá: kuřata, pulardi, slepice, kapouni, krůty, krocani, perličky Vodní: husy, kachny Létavá: holub Podle barvy masa Bělomasé - krocan, kuře, pulard, kapoun, slepice, kohout Červenomasé - perlička, kachna, husa, holub

Jakost drůbeže I . jakostní třída Zmasilá na prsou i na stehnech, bez krevních podlitin, kůže lesklá, dobře oškubaná.   II. jakostní třída Zde zařazujeme to maso, které nesplňuje podmínky I. jakostní třídy.

Skladování Čerstvá: až sedm dní, při teplotě 1 – 3 °C vlhkost 70 – 75 % Mražená: při teplotě – 18 až – 22 °C Rozmraženou drůbež již nikdy nezmrazujeme 

Tržní druhy v celku bez drobů nebo s droby půlená, čtvrtky dělená na prsa a stehna díly na polévku

Otázky Jaká byla nejvyšší spotřeba drůbežího masa? Jaká byla spotřeba drůbežího masa v roce 2012? Jsme soběstační ve výrobě drůbežího masa? Jaké je dělení drůbežího masa? Kolik jakostních tříd má drůbeží maso? Jaké jsou tržní druhy drůbežího masa?