Evangelium osvobozeno od židovské administrativy a centralismu a politického sakralismu (11,19-12,24)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Apoštol Pavel.
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Můžeme číst Bibli od První knihy Mojžíšovy až po Zjevení a nenalezneme jediného řádku, který by opravňoval k svěcení neděle. Písmo svaté přikazuje zachovávání.
Modleme se k Pánu žně! - duben. 3 modlitby za misii pro měsíc duben V každém měsíci bychom se modlili 3 modlitby: 1. za pronásledované bratry a sestry.
Integrita bezúhonnost
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Křesťanství vznik a podstata.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Starověká Palestina.
Abrahamův život víry Řím 4:1-4 Abrahamův život Povolání Gn 12;1-3 Smlouva Gn 15;1-6 Znamení smlouvy Gn 17;1-5,10 ZákonMojžíš.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Náboženská literatura
Světová náboženství.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… Modlitby na březen 2015.
A tak bratři, modlete se za nás, aby se slovo Páně rychle šířilo Modlitby na únor 2015.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO Modlitby na únor 2015.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Centrum pro katechezi v Olomouci porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí jeho otcovskou péči. porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí.
Počátky Základního kamene Konstantin. Konstantin byl pohan. Byl to chytrý vládce a potřeboval upevnit svou moc.
Modleme se k Pánu žně. Listopad Pronásledovaní křesťané v Číně Nezasažený národ Ujgurové v severozápadní Číně Misijně nasazení pastoři.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
BIBLICKÉ ZÁKLADY SVÁTOSTI SMÍŘENÍ. Nejzchytralejší ze vší polní zvěře, kterou Hospodin Bůh učinil, byl had. Řekl ženě: „Jakže, Bůh vám zakázal jíst ze.
Vypracoval: Jakub Moravec
Modleme se k Pánu žně LISTOPAD Aby vytrvali ve víře i přes fyzické a psychické násilí a zakoušeli Boží moc. Aby vytrvali ve víře i přes fyzické.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… Modlitby na březen 2015.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Syropalestina.
Kde mají původ Velikonoce?
Viktor Baláž Existuje křesťanský superman? Žil král David vítězný život? Žil apoštol Pavel vítězný život? Žil Pán Ježíš vítězný život? Rozdílnost.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
JEŽÍŠ NAZARETSKÝ.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Modlitby - červen 2015 A tak bratři, modlete se za nás, aby se Slovo Páně rychle šířilo…
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
České země za Josefa II. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3605_ České_ země_ za_ Josefa_II Autor: Mgr. Kočíř.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Ježíš.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
pak musíme ještě dnes se židy a adventisty světit sobotu místo neděle.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Římské císařství - dominát
Starověká Palestina.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Římské císařství - dominát
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Evangelium osvobozeno od židovské administrativy a centralismu a politického sakralismu (11,19-12,24)

apoštolové nebyli těmi, kteří by řídili světovou misii, bylo to samotné pronásledování nejprve i ti rozptýlení hovořili pouze k židům 11,19 následně začali mluvit i k Řekům 11,20

Co církev v Jeruzalémě udělala, když uslyšela o tom, co se stalo v Antiochii? Vyslala Barnabáše do Antiochie 11,22 11,23 - měli se podrobit hlasu Jeruzaléma? V žádném případě, jednalo se o podrobení přímo Pánu Další věc kterou Barnabáš udělal bylo systematicky spolu se Saulem budovat církev v Antiochii

Herodovo pronásledování církve a Petrův útěk 12,1-19 1. usmrcení Jakuba v1-2 politická diskriminace z náboženských příčin - objevuje se opakovaně napříč dějinami křesťanstva existuje teorie, že Herodes Agripa I. se pokoušel zalíbit židům pronásledováních určitých křeštanů - jmenovitě Jakuba a Petra v návaznosti na to, že v poslední době prolomili barieru mezi Židy a pohany a pohanům udělili židovská privilegia bez nutnosti, aby se dříve požidovštili

nyní začínali chápat co to znamená svatost z křesťanského pohledu na věc - totiž zrušení všech rituálů a pravidel ve vztahu k jídlu

Židé se dostali do rozporu s křesťanstvím - je možné, že apoštoly obviňovali z porušování pravidel ohledně jídel mohli křesťany obvinit na základě Dt 17,2-7 z modloslužby, když uctívali zmrtvýchvstalého Pána Ježíše

Dříve byl izrael sakrální stát - tzn Dříve byl izrael sakrální stát - tzn. na základě svých náboženských pravidel vyhodnocoval a vyžadoval právní akt - když např. někdo nedodržel obřízku osmého dne nebo slavení Velikonoc pohrdl Hospodinem a muselo takto být s příslušným občanem naloženo a příslušny kacíř byl předán civilní spravedlnosti, aby s ním bylo naloženo podle Mojžíšova zákona - viz příklad muže, který svévolně přestoupil sabat a sbíral dříví v sobotu

po dlouhá staletí křesťanstvo zastávalo podobný názor, když rozhodovalo v náboženských otázkách a následně vydávalo heretiky světské moci, aby s nimi naložili např. upalování na hranici - a tedy světská autorita měla zodpovědnost zachovat národ "nábožensky čistý"

Židé ztratili svého skutečného politeckého vůdce – nástupce krále z domu Davidova a to ne nahodou – byl to Bůh, který ukončil jeho vládu a vydal Izrael do vyhnanství Dále národ Izrael odmítl vyvoleného krále Hospodinova pomazaného Ježíše Z tohoto pohledu na věc Herodes Agrippa I. ustanovený římským císařem Klaudiem jistě nebyl Bohem rozpoznán jako „Hospodinův pomazaný“, který by měl popravovat kacíře

Jakub Zebedeův Mk 1,19 Mk 3,13 Mk 5,35-37 Mk 9,2 Mk 10,35-39 Mk 14,33 Sk 1,13 Sk 12,2

SK 12,4 – byli Velikonoce Sakralismus (tedy forma vlády, kdy si stát přisuzuje právo vykonávat „Boží disciplínu“) neznamená skutečnou svatost V dějinách byl tento princip častokrát porušen – zesvětštělé náboženské hnutí nebo ideologie si vzala svou doktrínu jako patent na pravdu a v rámci zachování své pravdy pronásledovala odpůrce - organizované křesťanstvo - hinduismus, budhismus, komunismus, fašismus, kapitalismus atd.

Zázračné vysvobození Petra Jan 21,18 – 19 Bůh zasáhl do politické diskriminace a vysvobozuje Bůh osvobozuje Petra stejně jako osvobozuje evangelium Evangelium je nyní svobodné – židovský národ již nyní nebude mít rozhodující slovo v otázkách víry Podobně jako měl Petr důležitou lekci při vidění o jídle, nyní zažívá v chladné jeruzalemské noci důležitou lekci o moci evangelia, které je vysvobozeno z hegemonie odpadlého Izraele Herodes Agrippa však nebyl přesvědčen, stále si připadal jako ten, kdo bude věci řídit jak se mu zachce

Pokračováni s Herodem Agrippou Sk 12,20-24 Dt 17,15 Gn 3,5 2Te 2,4