Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola pro 21. století Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady: Raný středověk Název: VY_32_INOVACE_07_SVATÁ ŘÍŠE ŘÍMSKÁ A BYZANTSKÁ ŘÍŠE V RANÉM STŘEDOVĚKU

2 Anotace předmět: dějepis věková skupina: sedmý ročník
časový fond: 20 min fáze hodiny: opakování látky z probraného tématu, výklad a zápis nové látky počet pracovních stran: 4 Materiál je určen k interaktivní výuce. Žáci inovativním způsobem vyhledávají a zpracovávají informace pomocí internetu, interaktivní tabule a powerpointové prezentace.

3 Anotace k jednotlivým stranám
Na první straně žáci vyluští křížovku pomocí PC, papíru či interaktivní tabule. Po postupném klikání bude křížovka taktéž postupně pro kontrolu doplňována, až se ukáže tajenka s obrázkem, která se zvětší a zmenší. Na druhé straně žáci pomocí učebnice odpovídají na zobrazované otázky do papíru. Na třetí a čtvrté straně žáci opisují zápis a doplňují ho pomocí PC či interaktivní tabule na základě odpovědí na druhé straně. Doplňování ulehčují postupně zobrazované otázky, které se vyskytly i na druhé straně.

4 V tajence zjistíte jméno prvního českého krále pro svou osobu: (ch = 1 políčko):
VRATISLAV V L A D I S L A V F R I D R I CH M A Ď A Ř I O T A D Ě D I Č N Ý P Ř E M Y S L L E CH I N V E S T I T U R A V O L E N Ý 1.: druhý český král pro svou osobu: 2.: křestní jméno císaře, který roku 1158 udělil českému knížeti královský titul pro jeho osobu: 3. společný nepřítel německých knížectví, který je sjednotil: 4. jméno císaře, který spolu s Boleslavem I. porazil Maďary: 5. královský titul, který je více vážený, zisk narozením prvního syna: 6. První jméno českého prvního dědičného krále 7. Jméno řeky, kde byli poraženi Maďaři roku 955: 8. označení práva jmenovat duchovní do úřadů, vedl se o to spor mezi papežem a císařem 9. panovník Svaté říše římské nebyl dědičný, ale byl:

5 Odpověz z uč. ze s. 38 – 39: 1. Napište tři znaky vlády Justiniána I. v Byzantské říši: 2. Napište mi příklad jedné byzantské stavby z Justiniánova období. 3. Jak se dříve jmenovala Byzantská říše 4. Jaký vztah měla Byzantská říše k Velké Moravě? 5. Co se stalo v roce 1054? 6. V jakém jazyce se konaly bohoslužby v římskokatolické církvi? 7. V jakém jazyce se odehrávala mše pravoslavná? 8. Jaký národ začal ohrožovat Byzantskou říši v době před křížovými výpravami? 9. Do kdy Byzantská říše trvala? 10. Jak zanikla?

6 Byzantská říše, doplň informace z uč. ze s. 38 – 39
= označení ……………………… ve středověku - Justinián I. – nejvýznamnější byzantský císař: ……………………………………………………………………………………………………, jemu podřízený konstantinopolský biskup = patriarcha - stavba ………………………………………… - konstantinopolský patriarcha X papež Východořímské říše Jak se dříve jmenovala Byzantská říše? největší územní rozsah říše, zákoník, měl světskou i církevní moc = caesaropapismus Tři znaky vlády Justiniána I.: Hagia Sofia – chrám Boží moudrosti v Konstantinopoli Kterou stavbu Justinián I. postavil?

7 rozdělení křesťanské církve: 1054: …………………………..:
1. římskokatolická – Řím: …………….. 2. pravoslavná – Konstantinopole: ....…… - nájezdy ……….., obsazení Jeruzaléma = podnět ke křížovým výpravám - …………………………………………= konec Byzantské říše latina Co se stalo v roce 1054? řečtina Turků Ve kterém jazyce slouží mše v římskokatolické církvi? Který národ prováděl nájezdy na říši? 1453: dobytí Konstantinopole Turky Kdy a jak zanikla Byzantská říše? Ve kterém jazyce slouží mše v pravoslavné církvi?

8 Použité zdroje A, Použitá literatura: VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 7 pro základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2007, ISBN B, Internetové odkazy: Obr. 1 – obrázek krále Vratislava I.: AUTOR NEUVEDEN. projekt-schenk.ic.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"

Podobné prezentace


Reklamy Google