Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ"— Transkript prezentace:

1 ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
Na počátku 11.století – spory o trůn, slabá moc – Morava pod nadvládou Polska. Pokleslou moc se podařilo obnovit až Oldřichovi – dobyl zpět Moravu. Břetislav I. – tažení do Polska, přivezl ostatky sv.Vojtěcha do Prahy. Od 11.století tedy český stát tvoří dvě části – Čechy a Morava.

2 Oldřich a Božena

3 Břetislav a Jitka

4 Investitura – šlo o to, kdo je první osobou ve středověkém světě císař nebo papež, také šlo o dosazování biskupů do funkcí. Četné spory mezi císařem a papežem vyústily v dohodu – papež jmenoval biskupa a císař ho uváděl do funkce. Od 12.století vzniká Moravské markrabství – vládce Moravy = markrabě.

5 ČEŠTÍ KRÁLOVÉ Papež i římský císař se často ucházeli o podporu českého knížete. V 11.století jejich sporu o právo udílet investituru využil kníže Vratislav II. Postavil se na stranu císaře se svým vojskem a císař ho r.1085 odměnil královskou korunou. Stal se prvním Přemyslovcem, který dosáhl královské hodnosti. Tento titul však nebyl dědičný.

6 VRATISLAV II.

7 VLADISLAV II. Královský titul získal znovu až Vladislav II.
Příčinou byla vojenská pomoc, kterou Vladislav II. poskytl císaři Fridrichu Barbarossovi při tažení do Itálie (boje proti městu Milánu). Císař Fridrich Barbarossa udělil českému panovníku královský titul a erb se stříbrným lvem v červeném poli – budoucí znak českých králů.

8


Stáhnout ppt "ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google